Sticks: "FTG4 op vinyl is een persoonlijke wens"

Presentatie sampler FTG4 12 oktober in Hedon, EP-release eind oktober

Ingmar Griffioen ,

Oktober is een drukke maand voor Sticks en de Zwolse Fakkelteitgroep. FTG4, de jongste in de reeks succesvolle labelsamplers, wordt vrijdag 12 oktober gepresenteerd in Hedon en bevat "allerlei samenwerkingen en toffe combo's binnen het team aangeslotenen". De sampler staat nu op de Luisterpaal. Eind oktober volgt een nieuwe EP van Sticks zelf, ontstaan toen hij een week in het huis van Top Notch baas Kees de Koning vertoefde. "Kees was op vakantie en heeft natuurlijk een grote platencollectie, dus de insteek werd zo al vrij snel de hiphop-geschiedenis, een beetje een knipoog naar het roemruchte verleden."

De EP krijgt de titel Sticks Bukowski, een verwijzing naar de Amerikaanse schrijver en dichter Charles Bukowski. "Alledaagse Waanzin (het derde solo-album van Sticks, red.) was ook al een verwijzing naar zijn verhalenbundel Tales Of Ordinary Madness. Ik zit nog steeds in die fase." De negen tracks op de EP zijn in drie dagen opgenomen. "Ze hebben een losse vibe. Ik zit in een goede mindstate, voel me lekker en dat hoor je terug." Het negental vertelt één verhaal. Sticks wil dat mensen ze achter elkaar afspelen. "Ik ben iemand die houdt van albums, het is geen verzameling losse tracks maar een verhaal. Maar dat is eigenlijk al sinds Spuugdingen en Vloeistof zo."

Sticks Bukowski is geheel opgenomen met producer en Wu-Tang lid Dokter Moon (Jeremy Waterloo) en één nummer heeft volgens de Zwolse rapper "een '88/'89 flow". De knipoog naar het verleden resulteert ook in een ode aan een legendarisch Extince-nummer: "Het is een soort Viervoeters deel 2 geworden. Dat soort dingen is erop terug te vinden. Zonder dat het een oldschool rip-off is geworden, het is meer een lyrische verwijzing."

Sticks wil zich naast als rapper ook als schrijver manifesteren. "Ik wil meer gaan schrijven. Ik rap nu meer dan tien jaar en wil heel graag kijken of er meer onder de zon is dan rap. Ik ben laatst benaderd door Das Magazin, een literair tijdschrift en ook pas weer gevraagd door uitgeverij Lebowski om aan een boek bij te dragen." Sticks projecten lijken op maat gesneden voor het Haagse festival Crossing Border. "Ja hoor, laat Crossing Border maar bellen." Verder staat de Fakkelteitgroep-man deze week in NUsport als ambassadeur van voetbalclub PEC Zwolle. Die gang van zaken bevalt hem wel: "Ik wil breder gaan en dan komt het op je pad. Ik zoek constant nieuwe uitdagingen, maar eerst gaan we FTG4 goed neerzetten."

Eind augustus liet Sticks de eerste single van FTG4 al los: op Sticks 2012 horen we Sticks samen met Winne verhalen op een beat van Dokter Moon, A.R.T. & Sticks. FTG4 zal naast de gratis download ook op vinyl verschijnen, een persoonlijke wens van liefhebber Sticks. "Die versie is dan wel te koop, dat heeft producer Henning via de Waaghals in zijn woonplaats Arnhem geregeld. Zij wilden dat bij deel 3 al doen. Het wordt een limited edition, er gaan er geloof ik maar driehonderd in de verkoop."

"Ik ben zelf net fanatiek aan het draaien met vinyl. Voor mijn verjaardag heb ik van een aantal vrienden een Technics SL 500 gekregen en ben nu een tweede aan het zoeken. Vroeger wilde ik dat ook al, maar had er nooit geld voor. Als het goed is staat hij zaterdag hier. Dan is geen dj meer veilig haha, ik snap wel dat ze nu allemaal overstappen op usb."

Meer Fakkelteitgroep nieuws

Er valt meer nieuws van het Fakkelteitfront te melden: De plaat van Freez ligt klaar. "Daar moeten we nog een goed moment voor vinden, het is wel zijn eerste album." Boef en de Gelogeerde Aap werkt al aan de derde langspeler, die nog dit jaar zou verschijnen. "Die is verschoven naar half februari, de jongens hebben toch meer tijd nodig om hun specifieke sound goed neer te zetten." Het is nog even wachten op de EP van Roscovitsch, die nu in Suriname vertoeft. De Nijmeegse rapper doet wel samen met Faberyayo mee op de track Klootzakken van zijn broer Kabel. Klootzakken komt ook op FTG4 en de clip is net uit.

De FTG 4 releaseparty is vrijdag 12 oktober in Hedon, Zwolle. Bij je kaartje krijg je de sampler erbij.