Sticks: "Verwacht in 2012 plaat Freez & A.R.T. en EP Roscovitsch"

Meer Fakkelteitgroep dit jaar: FTG4 en Boef en de Gelogeerde Aap

Ingmar Griffioen ,

Veel nieuws van de Fakkelteitgroep: we kunnen dit jaar rekenen op het albumdebuut van Freez met beats van A.R.T., op een EP van Roscovitsch, op de vierde sampler van het hiphop-platform (FTG4 dus), op de nieuwe Boef en de Gelogeerde Aap en op Minutebeats Vol. 1, een remixproject van Seven League Beats. Fakkelteitgroep-frontman Sticks maakt ook op vakantie graag even tijd om aan 3voor12 de stand van zaken uit de doeken te doen. "Vorig jaar was het heel druk. Nu moet alles weer even samenkomen. Daar ga ik me op richten."

In 2011 bracht de Fakkelteitgroep (met Top Notch) platen van Zo Moeilijk, Rico & Kubus, Boef en de Gelogeerde Aap en FTG3, plus de debuut-EP 8.6ies van Freez. Dit jaar begon goed met meteen Kubus & Sticks (Microphone Colossus 2). Daarna was het even rustig, maar het 'platform voor kwaliteitsshit' komt met een najaarsoffensief. Te beginnen met de eerste full-length van het Nieuwegeinse talent Freez. Sticks: "Dit wordt een volwassen plaat, die nu in de laatste fase zit. Hij heeft ervoor gekozen beats van Ali (A.R.T.) te gebruiken. Het klinkt goed, niet te vergelijken met de beats die Ali voor mij maakte. Meer die Freez sound, richting G-funk maar wat rauwer dan het werk van Henning." Voor de EP werkte Freez nog met de Arnhemse producer Henning, aangevuld met A.R.T. en Beatmaster Biggs producties.

Sticks is zelf ook op het album te horen. "Sowieso, en er zijn nog wat mensen die wat dingen doen." Welke featurings blijft nog even geheim, zoals ook de albumtitel nog niet naar buiten mag. Wel is duidelijk dat Freez zich daarvoor door een kunstwerk heeft laten inspireren. Een releasedatum is nog niet vastgesteld, maar de plaat moet dit jaar uitkomen. Naar verwachting wordt het weer een Fakkelteit/Top Notch release. "Ik verwacht dat zij nu ook aan boord stappen, meestal vindt Kees (De Koning, red.) het tof waar wij mee komen."

Dat geldt volgens Sticks ook voor de aanstaande EP van Roscovitsch. Voor het solo-debuut van Nijmeegse rapper van Zo Moeilijk is evenmin een titel noch een releasedatum. "Rosco heeft een wedstrijd voor beatmakers georganiseerd samen met de mannen van Beat M Up. Hij heeft beatmakers gevraagd de drie hardste beats in te leveren en met de winnaars maakt hij een EP. Ik heb de beste gehoord. Voor mij waren die jongens allemaal onbekend en ik ben verrast door het hoge niveau."

Eind dit jaar volgt bovendien nog het derde album van Boef en de Gelogeerde Aap, waarvoor Sticks en Rosco onlangs al in de Tilburgse studio aanschoven. Rosco doet ook mee in de nieuwe clip van Klootzakken van zijn broer Kabel, samen met Faberyayo. "Die hebben ze drie weken geleden geschoten en komt binnenkort uit." Klootzakken staat op de debuut-EP van Kabel, die nog steeds gratis is te downloaden op fakkelteitgroep.nl.

Wat je daar ook kunt vinden is een preview van Minutebeats Vol. 1, het remixproject uit de koker van Rob Peters van Seven League Beats. Onder meer Dries Bijlsma, A.R.T., Bizzy the Misanthrope, Bastard Sugar & Sonurber doen mee. "Hij heeft een aantal producers gevraagd met zijn EP aan de slag te gaan. Heel dope. Ik vind het belangrijk om met Fakkelteitgroep verschillende dingen te doen, meerdere disciplines op dit platform te vertegenwoordigen."

FTG4

Een belangrijk uithangbord voor het platform zijn de compilaties, waarvan de vierde ook dit jaar nog moet verschijnen. "We hebben best wat neergezet met deel 1 tot en met 3 en moeten die stijgende lijn volhouden. Het kan niet zo zijn dat iedereen zijn plaat uit heeft en de leftovers op FTG4 komen. Ik wil kwaliteit."

Sticks kwam zelf net met een nieuwe track: Hier Zijn We Weer ft. Rico & Typhoon (Fakkelbrigade PEC remix). "Dat is voor de Zwollenezen. Die track hebben we de week na het kampioenschap (van FC Zwolle, nu PEC Zwolle, red.) opgenomen en nu eruitgegooid. We hebben ook opgetreden op het kampioensfeest en sluiten het af met dit nummer." Komend seizoen wordt het moeilijk voor PEC in de hoogste divisie, weet Sticks. "Het wordt pittig, maar we blijven supporten, sowieso."