Oerplugger Jan Bult overleden Oerplugger Jan Bult overleden

Kleurrijk figuur plugde Voulez Vous Coucher Avec Moi Ce Soir en ruziede met Frits Spits

, Ingmar Griffioen

Oerplugger Jan Bult overleden

Kleurrijk figuur plugde Voulez Vous Coucher Avec Moi Ce Soir en ruziede met Frits Spits

Ingmar Griffioen ,

Jan Bult is overleden. De man die bekend stond als de oerplugger, die op eigengereide wijze vele hits voor eerst CBS/Artone en toen EMI aan de man bracht in Hilversum, overleed dit weekend op 63-jarige leeftijd. Een collega-plugger en vriend heeft hem zondag levenloos aangetroffen in zijn huis in Soest.

Bult behoorde tot de eerste generaties pluggers en was "een ongelofelijke eigenwijze gast", vertelt Basyl de Groot, hoofd muzieksamensteller bij 3FM. "Maar daardoor ook wel tof. Hij was iemand die voor de volle 3 miljoen procent ging voor de bands waarin hij geloofde." De Groot begon zelf rond 1997 als plugger voor BMG (nu Sony) en leerde zo Bult kennen, die voor EMI plugde. "Als plugger ga je toch elke week met plaatjes langs dezelfde radiostations en radiomakers. Iedereen doet in principe hetzelfde rondje, dus je komt elkaar overal tegen."

Promotor Pim van der Kolk (van Pim's IEP) werkte 20 jaar met Bult. "Jan werkte lange tijd voor mij toen ik hoofd promotie bij EMI was." Volgens Van der Kolk was Bult zeker niet een van de eerste pluggers. "Toen Jan begon werkte Herman van der Velden bijvoorbeeld al als plugger." Bult was er wel vroeg bij en werkte eind jaren '70 onder meer samen met Ron Brandsteder als plugger voor CBS. "En Jan was altijd iemand die het imago van rock 'n roll hoog hield, iemand die de combinatie van drank en drugs als rock 'n roll aanmerkte."

Pluggers komen niet alleen gezamenlijk de 3voor12 redactievloer op lopen, ze trekken ook geregeld op bij concerten en festivals. De Groot: "Hij was iemand die op festivals rondliep met knipperende lampjes op zijn trui en altijd met een drankje op. Hij kon vreselijk irritant zijn. Het waren toch een beetje de mannetjes, macho's." Ze vormden eind jaren negentig een 'bepaald clubje' mensen. De Groot: "Het was een beetje een studentenvereniging, waarvoor je een soort ontgroening moest doorstaan om te bewijzen dat je deugde. Dat is er nu wel af. Wat ik er zo leuk aan vond, is dat het wel altijd over muziek ging, want je deelt toch allemaal een passie."

Bult kon volgens ingewijden de meest fantastische verhalen vertellen. Als pionierende plugger toerde hij met Focus (fluitist Thijs van Leer was zijn buurjongen), werkte onder meer met Andre Hazes en Herman Brood en plugde wereldhits als Voulez-Vous Coucher Avec Moi (Lady Marmelade) en He'll Have To Go (Ry Cooder's versie). Maar hij was ook een markant en eigengereid figuur, die ruziede met Frits Spits (naar wie hij zijn hond vernoemde) en zelf wel als 'de Brood onder de pluggers' wordt neergezet.

In het magazine Sex Drugs & Rock 'n Roll High School verscheen najaar 2007 een bijzonder portret van de toen al gepensioneerde oerplugger onder de titel 'Mooi anarchistisch beroep'. Hij vertelde onder meer over ontmoetingen met The Stones, The Doors, Janis Joplin, Frank Zappa en Led Zeppelin en stelde over zijn vak: 'Angst bepaalt de richting van de kudde' en 'Pluggen is een namaakwetenschap met semi-zekerheden'.

Jan Bult heeft vele pluggers de kneepjes van het vak geleerd, waaronder Pjotr Wessels (na plugs voor EMI, Virgin en CNR nu onafhankelijk) en Robert Kruymer die nu actief is voor PIAS.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12