3voor12radio News Night: Churandy Martina, Douwe Bob, Henk Nijboer (PvdA) 3voor12radio News Night: Churandy Martina, Douwe Bob, Henk Nijboer (PvdA)

Nieuwsroundup van augustus

, Redactie 3voor12

3voor12radio News Night: Churandy Martina, Douwe Bob, Henk Nijboer (PvdA)

Nieuwsroundup van augustus

Redactie 3voor12 ,

Wat was het belangrijkste, opzienbarendste of juist kleinste nieuws van afgelopen maand? Iedere eerste maandag van de maand zoeken Roosmarijn Reijmer en Bart Jan Cune het voor je uit. Van nieuwsflits tot harde kern: je hoort het langskomen in de 3voor12 Radio News Night op 3FM! Een unieke samenwerking tussen VPRO’s 3voor12 en NOS op 3. Met sportieve gasten in de studio, bijzondere bellers en reportages achter het nieuws houden zij je tussen de muziek door up-to-date. Je hoort nog steeds nieuwe muziek, maar krijgt tegelijkertijd een ‘radiokrant’ voorgeschoteld.

Meest besproken artiest: Douwe Bob

De meest besproken artiest van deze maand? Underworld, met hun soundtrack van de Olympische Spelen? Pussy Riot, in een Russische cel? Of toch gewoon onze eigen Douwe Bob, de winnaar van het programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland? "Ik voel me zeker niet de beste singer-songwriter van Nederland", aldus die laatste aan de telefoon bij Roosmarijn en Bartjan. "Volgende week ga ik mijn eerste single Multicoloured Angel opnemen met Matthijs van Duijvenbode. Het programma heeft er vooral voor gezorgd dat alles enorm versneld is. Ik ben me nu aan het focussen op schrijven, want ik wil een zo goed mogelijke plaat uitbrengen. Maar die titel Beste Singer-Songwriter kan ik niet serieus nemen."

Henk Nijboer (PvdA)

De komende tijd nodigt 3voor12 jonge politici uit in de studio. Aanstormende talenten die in de Kamer hopen te komen na 12 september. Vandaag Henk Nijboer van de PvdA, die met een notering op plek 13 zo goed als zeker is van verkiezing. Zijn specialiteit: de woningmarkt. "Er zijn te weinig goedkope huurwoningen. Daarom willen wij investeren in de woningcorporaties. Het kabinet Rutte heeft daar weinig geld in gestoken. Sommige mensen staat vijf of zelfs zeven jaar ingeschreven voor ze in aanmerking komen voor een woning. Ook de koopmarkt ligt op zijn gat. ER moet gekozen worden, de hypotheekrente moet eraan. Rutte heeft de overdrachtsbelasting verlaagd. Dat kostte miljarden en ook wij stonden er achter, maar het heeft geen zak geholpen. Wij willen 25.000 speciale startersleningen erbij, waarbij je in de eerste jaren minder of niks hoeft af te lossen."

Wij Hadden Het Ook Niet Gelezen

Handig initiatief voor wie weinig trek heeft in al die taaie verkiezingsprogramma's: het boekje Want Wij Hadden Het Ook Niet Gelezen. In 150 pagina's de hoogte- en dieptepunten uit de tien belangrijkste programma's, geschreven door Daphné Dupont–Nivet en Sophia Twigt. "Je krijgt de programma's te zien door de ogen van reiziger Bernhard, die een wereldreis maakt langs tien landen, waarin we door middel van een karikatuur laten zien hoe het land er volgens een partij uit zou zien."

Olympische helden: Dorian van Rijsselberghe en Churandy Martina

Natuurlijk was augustus de maand van de Spelen. Dorian van Rijsselberghe droeg de vlag, en maakte die eer waar door op fenomenale wijze goud te winnen bij het windsurfen. Churandy Martina won geen medaille, maar met zijn gulle lach wel de harten van Nederland. Hij bleef fier overeind in het sterke sprintveld. "Ik werd gebeld door een van de zeilcoaches, of ik Maurits Hendriks wilde bellen. Ik heb iets mis gedaan, of juist heel goed, dacht ik. Hij vroeg me de vlag te dragen, een enorme eer natuurlijk. Ik heb wel gekeken naar andere vlaggendragers. Sommige liepen met de vlag half in de knoop, dat is natuurlijk heen knullig. Maar wie kun je dat beter vragen dan een surfer?" Van Rijsselberghe kan nog gewoon over straat, hardloper Churandy Martina is een stuk minder anoniem. "Er zijn veel mensen die even op de foto willen", lacht hij. "Na de Spelen moest ik eigenlijk vijf wedstrijden lopen, maar ik heb er maar drie gedaan. Ik was nog een beetje moe. In mijn onderbuik, mijn machientje werkt op mijn benen." Van Rijsselberghe gaat zich de komende tijd richten op een nieuwe sport, omdat windsurfen over vier jaar niet meer op de Olympische agenda staat. "He zijn de hoge piefen in nette pakken die dat beslissen. Het wordt dus kitesurfen. Hetzelfde format, racen, geen trucjes. Ik ga kijken of ik kan overschakelen. Bij kitesurfen zit het zeil niet aan de plank vast, maar als vlieger alleen aan jou."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12