3voor12 bespreekt Album van de Week (44): The Coup

Sorry To Bother You biedt warme, punky-funky Californische hiphop-melange

Ingmar Griffioen ,

The Coup baarde vorige week opzien in 3voor12 Radio met een frontman met een enorme Afro en vooral met een warmbloedige melange van feelgood hiphop en funk(-rock). De zeskoppige Californische hiphopgroep speelde drie nummers, die een uitstekend voorproefje boden van het veelzijdige zesde album. Sorry To Bother You is 3voor12 Album van de Week.

Wát een feest denk je als je single en albumopener The Magic Clap opzet en helemaal als je de videoclip erbij bekijkt. Dat geldt voor meer funky up-tempo hiphop-tracks als Strange Arithmetic. Onder die dikke feestlaag hebben de Amerikanen wel een politiek-aktivistische boodschap verstopt. Uit The Magic Clap:

I got scars on my back
The truth on my tongue
I had the money in my hand when that alarm got rung
We wanna breathe fire and freedom from our lungs
Tell Homeland Security
We are the bomb

Hurry up, get in, close the do'
This here the meeting for the overthrow
Waiting on that concrete rose to grow

Daarin kaarten ze op soms humoristische of juist poëtische wijze het leven voor Afro-Amerikanen in de hood aan. Zo verwijst zanger/tekstschrijver Boots Riley met de betonnen roos naar het gedicht The Rose That Grew From Concrete van Tupac over armoede in de getto, waar rozen uit beton zouden groeien. De strofe "We got the guillotine, you better run" (uit: The Guillotine) is vrij te vertalen als "Wij hebben de macht om de heersende klasse omver te werpen". Boots Riley en co zijn namelijk voorstanders van "een klasseloze maatschappij, waarin het volk democratisch beschikt over de welvaart die ze met hun arbeid scheppen".

In een groot deel van dit zesde studio-album klinkt The Coup als liefhebbers/leden van de Native Tongues movement uit de jaren '80 en '90, waarin acts als Jungle Brothers, De La Soul, A Tribe Called Quest, Mos Def en Common met positieve vibes, samples en jazzy beats strooiden. Qua soulvolle en funky hiphop met een live-band zijn ze ook schatplichtig aan The Roots.

Maar The Coup beperkt zich zeker niet tot één genre. The Guillotine opent met de damesvocalen van Silk-E als een Rock Steady Crew track op een Dr. Dre beat, waarna eerst de synths en dan de gitaren de kans krijgen. Your Parents' Cocaine zou muzikaal niet in The Muppet Show misstaan, maar heeft ook een Beasty Boys-achtige branie. In The Gods Of Science gooit de groep reggae en soul over een zwaar percussieve oldschool hiphop-beat.

Het up-tempo You Are Not A Riot (An RSVP from David Siquieros to Andy Warhol) is meer militante rap, Violet is een klaaglijke soulsong met klassieke strijkers en het door Silk-E gezongen This Year is helemaal Prince in de eighties. Erg gevarieerd. Knap ook hoe The Coup al die invloeden en stijlen in een album giet, dat ondanks de politieke, punky estethiek, toch zo warm funkt en hopt dat je bijna zou vergeten dat de wintertijd net als een zwarte deken over het land is gedrapeerd.

Sorry To Bother You van The Coup is uit op Anti, Inc./ Epitaph en tijdelijk te beluisteren op de Luisterpaal. De groep is dinsdag 30 oktober in de Melkweg, Amsterdam te zien.