Obama vs. Romney: de leukste muzikale spoofs

Verkiezingslol op muziek

Judith Laanen ,

Morgen is het zover, dan mogen de Amerikanen naar de stembus. Mag Barack Obama aan een tweede termijn beginnen of moet hij plaats maken voor Mitt Romney? Hoe het ook zij, in de afgelopen maanden zijn de twee kandidaten voor de presidentsverkiezing flink onder vuur genomen of belachelijk gemaakt, en dat allemaal met behulp van oude of nieuwe muzikale hits. 3voor12 zette de leukste voor je op een rijtje.

Dat de Republikeinse kandidaat Romney vele gezichten heeft, mocht volgens YouTube-gebruiker Hugh Atkins in maart dit jaar wel eens getoond worden. En hoe beter dan Eminems legendarische nummer 'The Real Slim Shady' te verbouwen tot Will The Real Mitt Romney Please Stand Up? Atkins blijkt een meester in het opknippen van speeches om daar een geheel nieuwe songtekst van te klussen die precies op de maat van het nummer past.

Tijdens een speech in Roanoke, Virginia sprak Obama in juli dit jaar over hoe succesvolle bedrijven niet alleen afhankelijk zijn van openbare infrastructuur maar ook van particuliere initiatieven. Hij zei toen het volgende: ‘Somebody invested in roads and bridges. If you've got a business—you didn't build that. Somebody else made that happen.’ Het zinnetje ‘you didn’t build that’ (jij hebt dat niet gebouwd, red.) werd direct door de campagne van Romney bekritiseerd en verspreid naar andere conservatieve kanalen. Die regel werd al snel opgepikt door de interwebs (uiteraard is er ook een tumblr-blog) en het zinnetje werd naar online maatstaven een heuse meme. Natuurlijk kon een muzikale bewerking ook niet achterwege blijven. Wat blijkt: die regel past nou uitstekend op de muziek van MC Hammers U Can’t Touch This. YouTube-gebruiker Atkins sloeg wederom toe met knap knutselwerk.
 

Er zijn niet alleen maar lofzangen op Obama. Sommige mensen, zoals deze man, voelen zich duidelijk misleid door de beloftes die Obama in 2008 deed. Hij is zelfs zo teleurgesteld in zijn president dat hij Gotye's hit Somebody That I Used To Know bewerkte tot Obama That I Used To Know: 'You took Obamacare so far, you left me like a dog strapped on Romney's car'. Ouch.

Alphacat, de bekendste en beruchtste Obama-imitator Iman Crosson, bracht wat hiphop in de campagnestrijd door Jay-Z's 99 Problems te gebruiken voor een liedje. 'Having campaign problems? I feel bad for you son. I've got 99 problems but Mitt ain't one. Hit me!'

Obama zingt zelf ook graag een mopje mee. En niet geheel onverdienstelijk, zo blijkt uit dit 'duet' met BB King waarin ze Sweet Home Chicago doen. Hij is ook wel in voor wat meer ludieker werk, zoals deze Slow Jam The News met Amerikaanse talkshowhost Jimmy Fallon onder begeleiding van The Roots. Obama is groot muziekliefhebber, van de 'gouwen ouwen' als Aretha Franklin tot hedendaagse artiesten als Arcade Fire. Soms laat hij zich tijdens rallies en speeches verleiden tot een stukje zang, zoals hier in New York in januari. Volgens zijn vrouw Michelle zingt Barack haar heel vaak toe. Voor mevrouw Obama is muziek ook belangrijk, al was het maar om op te bewegen voor haar initiatief Let's Move, dat ze gestart is om de Amerikanen van de bank af te krijgen. De First Lady is onder meer fan van Heavy D en Beyoncé.

America the Beautiful krijgt bij deze rally van Romney vorige week een dramatische muzikale verkrachting door Meat Loaf en nog wat andere verlopen countryzangers. En hoe! Allejezus, beschamend dekt niet eens de lading bij dit optreden. Meat Loaf solliciteert regelrecht naar de award voor 'slechtste impressie van een uitgerangeerde priester' van het jaar. Of kunnen we dit optreden misschien scharen onder de noemer ‘ingehuurd door het Obamakamp om Romneys campagne te saboteren’? De Republikeinse senator John McCain, die in 2008 het kandidaatschap van George W. Bush verloor, vond het Meat Loaf-incident ook niet zo'n slimme zet: "Misschien moeten ze de volgende keer iemand kiezen die de woorden wel kent."

Daar zul je 'm weer hebben, die Alphacat. In deze rap battle gaan de twee kandidaten op epische wijze de strijd aan met wat verbaal geweld. De battle wordt pas echt hilarisch als de zestiende president van de Verenigde Staten, Abraham Lincoln, de strijd komt beslissen. Wat een glansrol, wat een metrum. In zijn bewoordingen over Romney: 'And you, moneybags, you're a pancake, you're flip-floppity!' Let ook op de evenzo epische danspasjes (vanaf 2:49).