Debuutalbum Mozes and the Firstborn in maart 2013 Debuutalbum Mozes and the Firstborn in maart 2013

Eerst Noorderslag, dan 2 maart presentatie in Area 51, Eindhoven

, Ingmar Griffioen

Debuutalbum Mozes and the Firstborn in maart 2013

Eerst Noorderslag, dan 2 maart presentatie in Area 51, Eindhoven

Ingmar Griffioen ,

Mozes and the Firstborn zit in de studio voor de opnames van het debuutalbum. De oud-Hollandse Nieuwe van de Maand werkt vandaag aan nummers met producer Michel Schoots (producer van o.a. Racoon, Beef en ex-drummer Urban Dance Squad) en hoopt de plaat eind december af te hebben. "Dan hebben we Noorderslag en daarna gaan we ons voorbereiden op de release", roept het viertal in koor. De releaseparty is alvast gepland op zaterdag 2 maart in het Eindhovense Area 51.

Wie het album uitbrengt is nog niet duidelijk. "De gesprekken met labels lopen nog", vertelt drummer Raven Aartsen. Mozes and the Firstborn is bijeen in de tot oefenruimte verbouwde kelder van zanger-gitarist Melle Dielesen: "We hebben eierdozen tegen de muur geplakt". Aartsen heeft de telefoon op speakerstand gezet, wat geregeld leidt tot een mix van stemmen. Duidelijk is dat de leden van de Eindhovense garagerockband enthousiast zijn over het opnemen van hun eerste plaat. "We zijn nu anderhalve maand bezig. Het doel is om twaalf tot veertien nummers op te nemen en dan te kijken welke erop komen."

Het eerste wapenfeit van de jonge groep klonk in februari 2011 met de EP I Got Skills, waarmee ze op de Hollandse Nieuwe sampler belandden. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder, waarin de groep veel gespeeld heeft in de clubs en op festivals als Popronde, Into The Great Wide Open en Incubate. "Natuurlijk hebben we ons ontwikkeld. De plaat borduurt voort op wat we al hebben gedaan en ook live hebben bereikt. Wat zal afwijken van de EP is dat plaat een stuk diverser zal worden. En we gaan deze sowieso iets beter opnemen."

Mozes and the Firstborn neemt de debuutplaat zelf op en houdt ook het mixen in eigen handen. "In het begin wilden we heel snel een EP uit hebben. Nu zijn we er door veel demo's achter gekomen dat we zelf ons geluid bepalen en de tijd kunnen nemen. We weten zelf het beste wat we op de plaat willen, we hebben de techniek en weten van onszelf wat we kunnen." Volgens Aartsen bepaalt het proces ook hoe de nummers hun vorm vinden. "Verspreid over drie weken nemen we telkens een paar nummers op. Dus we hoeven niet op het einde ineens nog de hele plaat op te nemen, maar kunnen meer tijd nemen per nummer."

Een beetje hulp krijgen de jongens wel. "We werken in de pre-productie samen met Michel Sloots", vertelt Aartsen, terwijl achter hem zijn bandleden het uitproesten. "Met Michel Schoots dus. We werken met Michel in de repetitieruimte aan nummers. Het opnameproces is hij bewust niet bij. We doen ons eigen ding en hebben tot het mixen op afstand contact. Dan evalueren we samen." Tot nu toe verloopt alles volgens plan. "Behalve dat ik al drie nachten niet geslapen heb", grapt Dielesen.

"Nee, maar het is wel supervet", roepen de jongens gezamenlijk op de vraag of ze verbaasd zijn dat ze op Noorderslag staan. Aartsen vervolgt serieus: "Maar dat we ongetekend zijn en alleen een EP uit hebben, zegt wel iets. Dat we puur op basis van de live-ervaring geboekt worden, zonder dat we een label achter ons hebben." Tot aan Noorderslag speelt de band nog een reguliere show: op 15 december als opener voor Bettie Serveert in Gebouw T, Bergen op Zoom. "Verder richten we ons op deze plaat en op Noorderslag."

Mozes and the Firstborn speelt zaterdag 12 januari 2013 op Noorderslag in Groningen en zaterdag 9 maart op het al uitverkochte Where The Wild Things Are Festival. De band doet twee try-out voor Noorderslag: 10 januari in Mezz Café te Breda en 11 januari in Podium Asteriks in Leeuwarden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12