‘Mister Pinkpop’ Jan Smeets boos op Werchter Boutique om Metallica

Belgisch festival zou metalband voor neus Pinkpop wegkapen

Sjoerd Huismans ,

Pinkpop-directeur Jan Smeets is niet te spreken over het eendaagse festival Werchter Boutique, dat samenvalt met de Pinkpop-maandag. Werchter Boutique pakt namelijk uit met headliner Metallica, die het klassieke Black Album in zijn totaliteit zal spelen. Ook het Limburgse festival had Metallica als dagafsluiter op het oog. Smeets: “Dit doe je niet. Dit gaat ons veel bezoekers kosten, het is gewoon kut.”

In de Belgische krant Het Laatste Nieuws noemde Smeets het nog ‘op zijn minst curieus’ dat het Belgische festival de metalgiganten boekt, terwijl Pinkpop ook nog in onderhandeling was met de band. Ook gaf hij aan niet te begrijpen waarom Werchter Boutique tijdens het weekend van Pinksteren plaatsvindt. Smeets heeft het nieuwsartikel zelf nog niet gelezen, maar vindt het nog licht uitgedrukt. “Hoe moet ik het dan uitdrukken?” zegt hij geagiteerd. “Ik kan ook wel kort-door-de-bocht stellen dat ik het gewoon kut vind.” Het is een ongeschreven regel dat festivalorganisatoren uit elkaars vaarwater blijven. “Wij hebben elkaar 42 jaar lang niet voor de voeten gelopen, en nu komen ze hiermee. Ik weet zeker dat er een hoop mensen naar Werchter Boutique gaan, in plaats van naar Pinkpop.” Volgens de Pinkpop-directeur komen er normaal ongeveer zesduizend Belgische bezoekers naar Pinkpop, terwijl dit er nu ongeveer de helft zullen zijn. “Ook zullen er ongetwijfeld Nederlanders naar Werchter Boutique gaan voor Metallica en andere goede bands.”

Op de Pinkpop maandag had Smeets Bruce Springsteen al als headliner geboekt. Die zet je natuurlijk niet zomaar aan de kant, zegt de directeur. “Ik heb gekozen voor Springsteen, Metallica wou ik voor zondag” <de dag die nu afgesloten wordt door Linkin Park, SH>. “Natuurlijk hadden ze wel gekund, maar hun boeker wilde ze per se op maandag hebben.” Achter zijn rug om is de boekingsagent toen met Herman Schueremans, de organisator van Werchter Boutique gaan praten. Zonder met Smeets te overleggen heeft die de band toen vastgelegd. “Wij zijn er totaal door verrast”, aldus de Pinkpop-baas. Hij bezweert dat het niet om het dure prijskaartje gaat dat er aan Metallica hangt. Geïrriteerd: “Dat is totaal niet aan de orde! Wij hebben ze een sky-high bod gedaan voor de zondag, maar dat hebben ze naast zich neergelegd. Aan de orde is dat je dit gewoon niet doet; een band als deze tijdens Pinkpop boeken.”

Steeds meer festivals vissen in dezelfde vijver, om dezelfde paar hoofdacts die iedereen wil hebben. Een verontrustende trend, volgens Smeets. “Als dit een teken aan de wand is, dan is dat heel erg zorgelijk. Festivalheadliners zijn dun gezaaid. Het wordt steeds moeilijker ze te boeken.”

Werchter Boutique wil niet op de kritiek van Smeets reageren, maar zegt wel: “We zijn vooral fier op wat festivals in de lage landen realiseren.”