Hollandse Nieuwe van de Maand: Leeroy

"Leeroy Draait Door is een soort samenvatting van mijn leven tot nu toe"

Sjoerd Huismans ,

Iedere maand kiest 3voor12 de Hollandse Nieuwe van de maand. Welke artiest van eigen bodem maakt indruk, van welk album wordt het meest verwacht? Deze maand: Leeroy, een van de twee mc's van de Amsterdamse hiphopformatie Zwart Licht. De rapper lanceert op 25 mei zijn solo-debuut Leeroy Draait Door bij TopNotch. De rapper is al jarenlang bezig met de plaat, vertelde hij vorige maand tegen 3voor12. Met het ene nummer is hij al drie jaar bezig, en met het andere pas een maand. Hij heeft het idee dat hij sterk vooruit is gegaan: “Ik ben veel beter geworden in het vertellen van een verhaal.”

Samen met mc Akwasi en producer Hayzee zit de pas 20-jarige Leeroy in Zwart Licht. Deze rapformatie debuteerde in 2009 met het album Bliksemschicht, en bracht in 2010 de opvolger No JuJu uit. Zwart Licht staat bekend om hun opzwepende nederrap over de uitbundige, rijk gesamplede beats van Hayzee, met veel grime- en dubstepinvloeden. Op het solodebuut van Leeroy staat als bonustrack het nummer Galdar Riddim 2.0 waarvoor Zwart Licht vorige maand deze video lanceerde:

De clip voor Galtar Riddim 2.0 werd in Afzien besproken door Luuk Bouwman en Michiel Stam. Een aflevering later was Leeroy zelf te gast in Afzien met grafisch designer Bram Buijs van HOAX, die vertelde hoe de video tot stand kwam.

Vorige maand vertelde Leeroy in een interview met 3voor12 dat zijn solodebuut, ook geproduceerd door Hayzee, geheel andere kanten opgaat. "Het is echt een hiphopalbum geworden, maar met invloeden uit vele genre’s die ik tof vind. De plaat is soulvol, met een aantal up-tempo tracks.” Ook zijn er blazers en percussionisten te horen in verschillende tracks: “We hebben gezocht naar frisse melodieën en geëxperimenteerd met elektronica, neo-soul en jazz, heel muzikaal.” Op zijn solo-debuut wil de rapper zijn eigen verhaal vertellen: “Leeroy Draait Door is een soort samenvatting van mijn leven tot nu toe, en dan vooral vanaf de tijd met Zwart Licht. Je moet bedenken, ik was zeventien toen alles losbarstte, op 21 mei word ik eenentwintig. Mijn kijk op de wereld is veranderd en dat wil ik delen. Ik heb ook gezien hoe de muziekwereld in elkaar zit, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn.”

Op 25 mei verschijnt Leeroy Draait Door bij TopNotch. Verwacht de plaat enkele dagen van tevoren op de Luisterpaal. Eerste single Weg, een samenwerking met zangeres Sarah-Jane verschijnt in de loop van deze maand.