Geen STRP 2012: voortaan eens per twee jaar

Angelique Spaninks nieuwe directeur Eindhovens festival

Ingmar Griffioen ,

STRP 2012 gaat niet door. Het Eindhovense festival voor elektronica en technologie stond voor 9 tot 18 november in de agenda, maar de volgende editie is pas in maart 2013. STRP gaat namelijk verder als biënnale (een tweejaarlijkse kunstmanifestatie), zo vertelt de nieuwe directeur Angelique Spaninks aan de telefoon. Spaninks volgt per direct Frens Frijns op, die als directeur naar 013 in Tilburg verkaste.

De beslissing om van jaarlijks naar tweejaarlijks te gaan, is volgens Spaninks niet ingegeven door de gemeentelijke cultuurbezuinigingen. Eindhoven kort de komende jaren tot 4,5 miljoen euro op cultuur en STRP zag haar subsidie-aanvraag maar deels gehonoreerd. "We krijgen minder dan we gevraagd hebben", licht Spaninks toe. "Maar we worden niet gekort. Het is een jaarlijks subsidieverzoek en we hebben gewoon meer gevraagd."

De keuze voor een STRP biënnale is meer een beleidskeuze, volgens de directeur. "Het is eigenlijk een succesverhaal, een festival dat steeds groter wordt. Juist omdat we naast muziek, ook beeldende kunst, technologie en het scholenprogramma hebben, is het elk jaar een hele klus om een sterk festival neer te zetten. Als aanvulling gaan we ook door het jaar heen van ons laten horen." Dat kan volgens Spaninks in samenwerking met andere Eindhovense partijen als de Effenaar. "Maar de focus zal met name op het Strijp-S terrein liggen." In 2010 breidde STRP, na anderhalf jaar afwezigheid, nog uit naar een editie met twee festivalweekends.

Voormalig journaliste Spaninks is geen onbekende; als directeur van expositieruimte MU is ze al jaren betrokken bij STRP. "STRP is ooit geboren uit een initiatief dat in MU is begonnen." De Eindhovense gaat beide directeursfuncties combineren. "In principe is het een voltijdbaan, maar ik krijg er ook een zakelijk leider bij." Die moet nog aangesteld worden, maar dat proces is al in gang gezet volgens Spaninks.

Ze heeft 'niet de indruk' dat STRP met verregaande bezuinigingen geconfronteerd wordt. "STRP gaat in maart 2013 plaatsvinden, voor zover we nu kunnen overzien. Het hoort ook erg bij het DNA van de stad: technologie en innovatieve muziek, dat zijn wel speerpunten in Eindhoven. Ik ga voor de eerstvolgende editie een prachtig programma samenstellen."