3voor12 lokaal verslaat de Bevrijdingsfestivals

Verslag op 5 mei van Wageningen tot Roermond en Amsterdam

Sjoerd Huismans ,

5 mei wordt door het hele land op talloze bevrijdingsfestivals gevierd en 3voor12 lokaal is erbij. We richten ons met name op de veertien officiële bevrijdingsfestivals: een voor elke provincie, plus de viering in Amsterdam en Den Haag. 3voor12radio belde donderdagavond met organisatoren Karlijn Profijt (Groningen), Niek van der Sprong (Zwolle) en Sacha Baggerman (Haarlem) over de bevrijdingsfestivals in hun steden.

Een van de grootste festivals op 5 mei is traditioneel Bevrijdingspop in Haarlem. Organisator Baggerman: “Haarlem is ook het oudste bevrijdingsfestival. Dit jaar hebben we een fantastische line-up met bijvoorbeeld de Jeugd Van Tegenwoordig en Echo & The Bunnymen, en natuurlijk Nick en Simon.We hebben een grote organisatie die zich elk jaar weer inzet om het thema, dit jaar 'vrijheid geef je door', naar voren te laten komen. Dit jaar doen we dat bijvoorbeeld met gedichtenwedstrijden en rapbattles.” Het bevrijdingsfestival in Groningen onderscheidt zich dit jaar ook met het programma. Profijt: “We hebben heel veel geluk met onze programmeurs.” In Groningen spelen onder anderen dEUS, Band Of Skulls, The Kyteman Orchestra, Don Diablo, Boemklatsch en Dry The River.

Roosmarijn Reijmer vroeg de organisatoren om een halve minuut reclame te maken voor hun respectievelijke stad. Maar de drie zien elkaar niet als concurrenten. Van der Sprong: “Het is zaak het publiek goed te verdelen over het hele land. Net als de rest hebben wij een fantastisch programma, maar spreiding van het publiek door het hele land is ons motto. Anders kunnen we het niet aan.” Profijt is het met haar collega uit Zwolle eens. “Wij zijn trots op onze onderscheidende line-up, maar ik sluit me aan bij Niek. Het gaat ons ook niet alleen om de grote, internationale namen, er spelen ook nog veertig andere acts.”

Met zoveel festivals en zoveel optredens – met name Zwolle, Groningen, Haarlem en Wageningen pakken uit – valt er op 5 bijzonder veel te horen en zien. 3voor12 lokaal gaat er dus op uit om de Bevrijdingsfestivals vast te leggen middels foto- en sfeerverslagen, en recensies.

Voor de Bevrijdingsfestival verslaggeving ga je op 5 mei naar 3voor12.vpro.nl/lokaal en klik je op de betreffende regio. Zo klik je voor Bevrijdingsfestival Noord-Brabant op 3voor12 den bosch, voor Gelderland (= Wageningen) op 3voor12 gelderland en voor Limburg op 3voor12 limburg. Hieronder en rechts vind je de directe links.