3voor12 Draait (week 20): London Calling, XXYYXX, Cold Specks

De favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm enTwitter.

3voor12 Single van de Week

Rudimental ft. John Newman - Feel The Love (Warner)

3voor12 Album van de Week
Sigur Ros  - Valtari (EMI)

3FM Megahit
Ed Sheeran - You Need Me, I Don't Need You (Warner)

3FM Album van de Week
John Mayer - Born And Raised (Sony)


De top 10:

1. London Calling 2012/1
"Oberhofer combineert hun aanstekelijke popliedjes live met een flinke dosis noise, een toevoeging die de band zeker niet misstaat." (Sjoerd Huismans)
"Als Sancho Panza nog geleefd had, zou hij eruit gezien hebben als King Charles." (Menno Visser)

2. XXYYXX - XXYYXX (album, Relief In Abstract)
"Dit is de sound van de komende twee jaar, minimalistische maar intense postdubstep met flarden warmbloedige r&b vocalen." (Atze de Vrieze)
"Piepknor-triphop-meets-minimalistische-dubstep van de 16-jarige (!!) Mark Everett uit Orlando." (Roosmarijn Reijmer)

3. Cold Specks - I Predict a Graceful Expulsion (Mute/PIAS)
"Soulvolle, bitterzoete singer-songwriter liedjes vol spanning, frustratie en emoties zonder dat het een donkere plaat oplevert." (Stephan van Peursem)
"Ze stal mijn hart een beetje op Motel Mozaique, met haar extreem bittere liedjes en haar flauwe mopjes." (Atze de Vrieze)

4. Yeasayer - Henrietta
"Deze versie op soundcloud is niet erg hi-fi kwaliteit, maar je kunt er wel uit opmaken dat ze niet een radicaal andere muzikale koers hebben gekozen." (Roosmarijn Reijmer)

5. TDTMCM - The Don't Touch My Croque-Monsieurs - BESTE. STUURLUI. OOIT. (album, eigen beheer/Konkurrent)
"Beste Nederlandstalige plaat van 2012?" (Erik Zwennes)

6. Triggerfinger - Faders Up 2: Live In Amsterdam (album, Excelsior/V2)
"Liveplaat. Een tussendoortje? Nee hoor, dit is het beste dat ze tot nu toe uitbrachten." (Atze de Vrieze)

7. Wooden Constructions – People Now People
"Aanstekelijke, dansbare post-punk, die ondanks de donkere sfeer nergens te ernstig wordt." (Sjoerd Huismans)

8. Bram van Splunteren - Big Fun In The Big Town
"Legendarische Hiphopdocu van 25 jaar oud." (Stephan van Peursem)

9. White Fence - Family Perfume Vol. 1 & 2 (Woodsist/Konkurrent)
"Lo-fi sixties weirdness en garagerock van een hoog niveau." (Erik Zwennes)

10. Allo Darlin' - Europe (album, Fortuna Pop/Munich/V2)
"De een noemt het menstruatiepop, de ander wordt blij van deze treurige meisjespop." (Menno Visser)


De lijstjes:

MENNO VISSER DRAAIT:

King Charles - Mississippi Isabel (single, Universal UK)
Als Sancho Panza nog geleefd had, zou hij eruit gezien hebben als King Charles. Deze Brit heeft naast deze parmantige clip ook een sterk nummer.

Allo Darlin' - Europe (album, Fortuna Pop/Munich/V2)
De een noemt het menstruatiepop, de ander wordt blij van deze treurige meisjespop. Ik kies voor dat laatste, vooral Tallulah.

Kill Paris - Keep Your Secrets In Midnight City (free download)
Dubstep verbastering uit LA van M83's Midnight City - tof geherstructueerd.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Triggerfinger - Faders Up 2: Live In Amsterdam (album, Excelsior/V2)
De populaire Vlamingen van Triggerfinger komen met een klassieke hardrock liveplaat. Een tussendoortje? Nee hoor, dit is het beste dat ze tot nu toe uitbrachten. Dat heeft alles te maken met het feit dat Triggerfinger een ouderwetse liveband is, straf en compact. Erg indrukwekkend.

XXYYXX - XXYYXX (album, Relief In Abstract)
Dit is de sound van de komende twee jaar, minimalistische maar intense postdubstep met flarden warmbloedige r&b vocalen. In dit geval gemaakt door een superjonge producer uit Amerika. Ook mooi als je niets hebt met het hoge glamousgehalte dat r&b nog wel eens omringt.

Cold Specks - I Predict A Graceful Expulsion (album, Muta/PIAS)
Ze stal mijn hart een beetje op Motel Mozaique, met haar extreem bittere liedjes en haar flauwe mopjes. Op haar album moeten we het uiteraard met enkel het eerste doen. Uit volle borst: i'm a goddamn believer!


ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:

Yeasayer - Henrietta
Deze week gelekt, nieuw werk van Yeasayer. Henrietta heeft nog geen releasedate, ze spelen het wel hier en daar live. Ongetwijfeld komt ie ook voorbij op 9 juli in Tivoli. Deze versie op soundcloud is niet erg hi-fi kwaliteit, maar je kunt er wel uit opmaken dat ze niet een radicaal andere muzikale koers hebben gekozen. Het kost een paar draaibeurten, maar inmiddels vind ik m erg ok.

Matt Corby - Brother
Coen en Sander draaien hem plat op 3FM en het blijkt een stiekeme sluiper met dat oe-oe-oe riedeltje waar ook Ben Howard patent op heeft. Uren later zit dat riedeltje nog in je hoofd. Matt Corby is een Australische singer-songwriter die onverwachts een grote hit scoorde in eigen land met 'Brother'. In wat interviews op YouTube weigert hij te zeggen waar het liedje over gaat, behalve dan over een persoonlijke en moeilijke tijd. Maakt mij wel nieuwsgierig, zeker in combinatie met zijn intense zang.

XXYYXX - About You
Hier kwam collega Tomas Delsing deze week mee aanzetten, die het weer van de altijd even oplettende bakker/muzikale speurneus Dave Thijssen kreeg. Piepknor-triphop-meets-minimalistische-dubstep van de 16-jarige (!!) Mark Everett uit Orlando, Florida, die dit soort muziek op zn slaapkamer in elkaar zet. Die jongen kan vast de uitschrijfpapieren van zn school gaan tekenen.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

TDTMCM - The Don't Touch My Croque-Monsieurs - BESTE. STUURLUI. OOIT. (album, eigen beheer/Konkurrent)
Beste Nederlandstalige plaat van 2012? Geeft Fresku in ieder geval concurrentie. Te gek.

White Fence - Family Perfume Vol. 1 & 2 (Woodsist/Konkurrent)
In Amerika in twee delen, maar in Europa als 1 album uitgebracht. Lo-fi sixties weirdness en garagerock van een hoog niveau. Selectie zou het geweldig maken, nu vooral een ruwe diamant.

London Calling 2012/1
Ik ben er klaar voor en heb er zin in. Van de tienerheks Foe tot de post-hiphopexperimenten van Evian Christ. Benieuwd wat het hoofd ver boven het maisveld weet uit te steken. Hakken kan altijd nog.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Whitey - Lost Summer http://njwhitey.bandcamp.com
Pas een paar keer kunnen luisteren, maar al zeer onder de indruk van deze donkere popplaat. Nog steeds met fijne beats en inventieve geluidjes, maar bovenal, mooie melancholische nummers en melodieën.

Cold Specks - I Predict a Graceful Expulsion (Mute/PIAS)
Soulvolle, bitterzoete singer-songwriter liedjes vol spanning, frustratie en emoties zonder dat het een donkere plaat oplevert. Sterker nog, dit is is een gloedvolle, warme plaat die blijft groeien.

Bram van Splunteren - Big Fun In The Big Town
Legendarische Hiphopdocu van 25 jaar oud. Nog steeds indrukwekkend. Must See!


SJOERD HUISMANS DRAAIT:

Modest Mouse - Baron Von Bullshit Rides Again (live bootleg, Epic)
Zomaar even een Spotify-ontdekkinkje tussendoor: de live bootleg EP Baron Von Bullshit Rides Again van indie-helden Modest Mouse. Bevat de mooiste nummers van geprezen albums zoals The Lonesome Crowded West en vooral het fantastische The Moon & Antarctica, en bovendien een minuten durende speech van frontman Isaac Brock over waarom de band Freebird nooit zal spelen (na een verzoek vanuit het publiek): “Life is too fucking short to play or hear Freebird.”

Wooden Constructions – People Now People
Aanstekelijke, dansbare post-punk, die ondanks de donkere sfeer nergens te ernstig wordt. De band is dan ook goed in relativeren, zo lieten ze vorige week nog weten: http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2012/mei/Wooden-Constructions-mooie-kant.html. De nummer op deze debuutplaat schijnen geinspireerd te zijn op een Mexicaanse astronaut die in het luchtledige een maniakale dans ontwikkelde. Het is eigenlijk best voorstelbaar, als je de dansbare lo-fi van Wooden Constructions hoort.

Oberhofer op London Calling 2012
De eerste band die ik zag op deze editie van London Calling, en wat voor een. Oberhofer combineert hun aanstekelijke popliedjes live met een flinke dosis noise, een toevoeging die de band zeker niet misstaat. De theatraal wilde Brad Oberhofer als frontman zorgt voor een spektakel.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Reggae, compiled with my Facebook-friends (Spotify-playlist)
Vorige week daagde ik, nogal helemaal vol van de Bob Marley-documentaire, mijn Facebook- en Twittervrienden uit om me te verrassen met reggae die ik nog niet ken. Dat leidde uiteindelijk tot deze Spotify-playlist. Die gaat nog de hele zomer mee.

London Calling (festival)
Gisteren begon in Amsterdam London Calling met als hoogtepunt tot nu toe de sprankelende popliedjes van Breton, door collega Menno Visser beloond met een 8,5. Vanavond gaan wij er weer voor en je kunt live meekijken via 3voor12 en BNN. Dat begint om 18.30 uur en weer er snel bij want van de eerste twee acts, China Rats en Willis Earl Beel, wordt meteen al veel verwacht.

Opwarmen voor Pinkpop (internetvideo's)
Voor 3voor12 maak ik een serie Opwarmen Voor Pinkpop met vooral veel videomateriaal. Altijd leuk om te grasduinen in het archief van 3voor12 en daar veel moois tegen te komen waardoor de Pinkpopkoorts al aan het toenemen is hier. Afgelopen week publiceerden we al materiaal van Mumford and Sons, Moss en Seasick Steve, komende week kun je onder andere The Specials verwachten en een bijzondere vooruitblik op het concert van Bruce Springsteen.