Dekmantel viert vijfjarig jubileum en komt met openluchtfestival Dekmantel viert vijfjarig jubileum en komt met openluchtfestival

Festival Het Lente Kabinet moet zich onderscheiden door kleinschaligheid

, Sjoerd Huismans

Dekmantel viert vijfjarig jubileum en komt met openluchtfestival

Festival Het Lente Kabinet moet zich onderscheiden door kleinschaligheid

Sjoerd Huismans ,

Het Amsterdamse dance-platform en label Dekmantel viert zijn vijfjarig bestaan. In 2007 werd het collectief opgericht om andere muziek naar het nachtleven van Amsterdam te brengen. Sindsdien is het hard gegaan: van kleinschalige underground feesten tot vaste avonden in Paradiso, Studio 80 en Trouw. Dekmantel viert het jubileum met een driedaags feest in het MC Theater. Ook komt Dekmantel met een openluchtfestival: het Lente Kabinet, dat op 2 juni plaatsvindt.

Wordt het Lente Kabinet het zoveelste dance-festival? Nee, denkt mede-oprichter Casper Tielrooij: “Wij bieden iets anders. De maximumcapaciteit is 1500 man, we houden het bewust kleinschalig en intiem. Ook hebben we ook een programma samengesteld met veel opkomende artiesten uit de underground, die door de grotere festivals vooral worden overgeslagen. Ik denk dat de trend aan het veranderen is, het hoeft allemaal niet meer zo massaal. Je ziet het ook aan Dance Valley, dat op het hoogtepunt 90.000 bezoekers trok, maar de laatste keer slechts 30.000.”

Daarnaast onderscheidt Dekmantel zich volgens Tielrooij door behalve muziek meer kunst en cultuur te brengen op het festival. “Bijvoorbeeld Radio Romantiek, een marathoninterview met inspirerende mensen. Dat kunnen BN’ers zijn, maar mensen uit het publiek kunnen ook op de stoel gaan zitten om geïnterviewd te worden. Ook komt het Eddy The Eagle Museum met een speciale tentoonstelling, en zijn we in overleg met andere organisaties die bij cultuurplatform De Open Coöp zijn aangesloten.”
De combinatie tussen deze brede insteek en de kleinschaligheid slaat aan, volgens Tielrooij. “Het gaat als een speer. Sinds de lancering zijn we sky high gegaan op de sociale media. Ik had helemaal niet verwacht dat het zo aan zou slaan.” Op het festival spelen onder andere Joy Orbison, Ben UFO, Kyle Hall en Norman Nodge.

Mijlpaal
Tielrooij ziet het vijfjarig bestaan van Dekmantel als een mijlpaal. “We zijn snel gegroeid. Allebei de pijlers, de feesten en het label, gaan supergoed. Het vijfjarig jubileum wordt gevierd met drie avonden achter elkaar in het MC Theater, vrijdag 30 maart, zaterdag 31 maart en zondag 1 april. Alleen voor zondag zijn nog kaarten beschikbaar. De drie avonden zijn verschillend van opzet, vertelt Tielrooij: “Alle elementen waar we mee bezig zijn komen naar voren. Op de eerste avond speelt Laurent Garnier, een all-time favorite. De tweede avond is meer techno-georiënteerd, terwijl de laatste avond meer op house en disco gericht is.”

De komende tijd wil Dekmantel de focus naar het label verplaatsen. Tielrooij: “We gaan enkele grote albums uitbrengen. Zo releasen we de komende tijd nieuwe platen van Vedomir en Juju & Jordash. Daarnaast brengen we een vijfdelige compilatie uit van alle artiesten op het label, dat hetzelfde weekend uitkomt als het vijfjarig jubileum.”

Kaarten voor het Lente Festival (2 juni) gaan 26 maart in de voorverkoop. Kijk voor meer informatie over het festival, en het vijfjarig jubileum, op www.dekmantel.com.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12