Munich Records failliet

Distributeur labels als Domino, Memphis Industries, Drag City zag omzet sterk dalen

Erik Zwennes ,

Label en distributeur Munich, gevestigd in het Gelderse Renkum, is deze week door de rechter in Arnhem failliet verklaard. Munich distribueerde onder meer platen van het label Domino waar bijvoorbeeld Franz Ferdinand, Arctic Monkeys en Animal Collective hun platen uitbrengen.

'We'll meet again Don't know where Don't know when But I know We'll meet again Some sunny day……' de Johnny Cash quote is de laatste tweet van het bedrijf. Medewerkers zijn inmiddels niet meer bereikbaar voor commentaar. Entertainment Business heeft gesproken met de advocaat van het bedrijf, Willem Jager, die is aangesteld als curator. “Munich had specialistische labels en was zodoende voor een groot deel afhankelijk van kleine winkels. Daarvan zijn er de laatste jaren heel veel verdwenen. Daardoor is de omzet teruggelopen. Dan kun je in kosten gaan snijden, maar op een gegeven moment kun je niet verder meer snijden. Dat is de hoofdoorzaak.”

Munich had negen man personeel in dienst. Het bedrijf voerde de afgelopen jaren al enkele veranderingen door. Zo werd gebruik gemaakt van het verkoopteam van V2, Bertus deed al het magazijnbeheer en de uitlevering.  Jager: “We gaan nu proberen in een keer de hoofdbusiness bij een andere partij onder te brengen. Zodoende kan continuïteit gewaarborgd worden en kan wellicht een deel van het personeel daar ook ondergebracht worden. In hoeverre dat kan, is nu de vraag.”

Een logische partij daarvoor lijkt V2 Records. V2 en Munich zijn per 1 januari 2010 nauw gaan samenwerken op een groot aantal gebieden. Volgens Jager is V2 inderdaad een potentiële gegadigde. “Daarnaast zijn ook PIAS en Rough Trade dat.” Bertus Distributie zal de komende tijd nog wel blijven uitleveren. "Ook wij weten nog niet welke kant het op gaat, maar de verkoop gaat voorlopig door dus ook de bevoorrading van winkels en dergelijke," aldus een woordvoerder.