Boef en de Aap met Sticks en Rosco in de studio

Tilburgs duo werkt rustig aan derde album

Ingmar Griffioen ,

Na anderhalf jaar stilte op het releasefront ging er vorige week opeens een nieuwe Boef en de Gelogeerde Aap track in primeur bij 3FM. In dezelfde week schoven Sticks en Rosco aan in de nieuwe studio van het duo in Tilburg, dus bellen we met een enthousiaste Thomas Waterreus (a.k.a. de Gelogeerde Aap). "Dat zijn wel de grootheden van de Fakkelteitgroep. Dat was tof. We hebben een nieuwe studioruimte sinds een paar maanden en zijn volop bezig met het nieuwe album."

Zaagtand is preview van het derde album

Boef en de Gelogeerde Aap heeft zeker niet stilgezeten, de groep was sinds de release van tweede album Wij Zijn bij TopNotch in januari 2011 eigenlijk continu aan het spelen. "Het is verdomd snel gegaan", blikt Waterreus terug. "Een heel jaar vol shows in 2011 en ik zit ook nog op de Rockacademie. Dan is het soms wel lastig om de focus te houden, maar er begint weer lijn in te komen. We zijn ook druk geweest met zijprojecten en Tommie (Boef, red.) is ook doorgegaan met beats maken. Dus er waren al wel schetsen." Over het derde album wil Waterreus nog niet teveel loslaten. "Maar het wordt wel weer echte Boef en de Aap shit. De titel zeggen we nog niet, maar het wordt wel een vervolg op Vind Ons en Wij Zijn."

"Sinds anderhalve maand zijn we flink bezig en ontstaan uit die schetsen echt nieuwe nummers. Er doen inderdaad een aantal Fakkelteitgroep-leden mee, maar er komen ook een paar echt verrassende samenwerkingen op. Die met Sticks en Rosco was niet echt gepland. We waren allemaal bij het afscheid van de directeur van de Rockacademie, waar zij lesgeven, in 013. Wij vertelden over de nieuwe studio en zij zeiden: 'oh, maar dan gaan we daar toch heen'. Leuke avond, ik hou wel van ongeplande bezoekjes." De opnames gaan we wel terughoren, maar waar is nog niet zeker. "Of op het album of misschien wel op FTG 4, waar we onofficieel wel mee bezig zijn. Ik vind het wel albumwaardig, maar dat heb je al snel met die twee." Het nummer Zaagtand moeten we niet als eerste single zien, maar als preview van het album. Check de track hieronder.

Dat Boef en de Gelogeerde Aap nu bij TopNotch zitten, verandert de aanloop naar het album. "Er zijn wel wat deadlines van het label, het wordt in ieder geval na de zomer. Er is dus wel enige druk, dat is echt anders dan bij de vorige albums. Plus dat dit het tweede album voor de buitenwereld is. Ze zeggen dat dat een lastige is en ik merk wel dat het druk met zich meebrengt. Dat het nu moet gebeuren. Dat je denkt: 'Hoe kunnen we dat Boef en de Aap ding nog groter maken en nog meer mensen bereiken?' zonder concessies te doen aan onze stijl. Ik denk dat we gewoon ons best gaan doen en TopNotch de rest laten doen. Daar zitten we niet voor niks bij." Het gaat weer beginnen, voelt Waterreus: "Ik heb er echt weer veel zin in."

De eerste boekingen voor de zomer zijn ook iets om naar uit te kijken: Boef en de Gelogeerde Aap spelen in de Vice Sziget Express, die op 3 augustus vanuit Utrecht vertrekt en op 5 augustus op de Sziget preparty op het A38 Schip in de Donau.