Tien tips voor Appelsap 2012

3voor12 liveregistratie zondag vanaf 14:00 uur hier te volgen

Erik Zwennes ,

Voor de tweede betaalde editie van festival Appelsap in het Amsterdamse Oosterpark is de toegangsprijs omhoog gegaan. Maar voor die schade krijgt de bezoeker wel een enorm sterke line-up terug. Niet alleen de Nederlandse namen en gevierde internationale dj's komen langs op 22 juli. Ook de smaakmakende Amerikaanse mc's van het moment zijn gecontracteerd. Van French Montana tot Lil’ Kleine.

3voor12 probeerde uit het diverse programma van Appelsap 2012 tien tips te lichten. In willekeurige volgorde vind je ze hieronder en bekijk vooral de rest van het affiche nog eens goed. Lees onderaan alles over het 3voor12 live-verslag en video-opnames. Klik op de festivalsampler hieronder of op de artiesten voor meer muziek.

French Montana

French is de grote internationale naam dit jaar. Doen Amerikaanse collega’s op het festival voor hem onder? Nee, absoluut niet. Maar waar types als Danny Brown en Schoolboy Q meer leftwing en ‘indie’ opereren, tekende French Montana bij P. Diddy’s Bad Boy Records (Interscope) wat later een joint venture deal werd met Rick Ross’ Maybach Music Group. French Montana groeide op in Rabat, Marokko en verhuisde op zijn dertiende naar The Bronx in New York City. Via een zelf geproduceerde reeks underground documentaires, die hij onder de naam Cocaine City op straat verkocht, bouwde hij aan zijn naam. De hoeveelheid mixtapes die French Montana uitbracht is niet meer op twee handen te tellen. Aanraders zijn die uit de Coke Boys reeks. Eind dit jaar moet het dan echt gebeuren: het debuutalbum van French Montana, uiteraard onder de naam...Excuse My French.

Disclosure

Dat er veel frisse bass music uit Groot-Brittanie komt is al lang geen nieuws meer. Maar dat er ook toekomst zit in 2step en UK Garage is nog niet zo lang doorgedrongen tot het vaste land. Jacques Greene deed het met een house-variant goed op Pitch dit jaar, maar ook Julio Bashmore speelt met de oude invloeden. De broertjes Guy en Howard Lawrence uit Zuid-Londen blijven onder de naam Disclosure misschien wel het dichtst bij de bron en gooien nog wat extra seks en jonge branie in de mix. Enorm dansbaar en funky. Ojah en ze remixten ook al Jessie Ware.

Sjaak

Of het nou aan Sjaak of Ali B lag. De samenwerking bij label SPEC, sinds 2007, zorgde niet voor die echte doorbraak en het langverwachte debuutalbum. De twee zeiden elkaar gedag en Sjaak aka Mister Shakes tekende ruim een jaar geleden bij Top Notch. Het debuutalbum zou al eind vorig jaar verschijnen. Inmiddels is de planning een jaar verschoven en blijft de spanning stijgen.

Ab-Soul

Als je Ab-Soul zegt, zeg je Black Hippy. Dit collectief werd in de Amerikaanse underground bekend als huis van Ab-Soul en Jay Rock, maar inmiddels zijn het Kendrick Lamar en Schoolboy Q de namen die de vaandel hoog houden. Kendrick vanwege zijn hook met Dr. Dre (hij zou meewerken aan het inmiddels mythische Detox) en doorbraaktape Section.80. Vorig jaar stond hij al op Appelsap. Schoolboy Q bracht met Habits & Contradictions misschien wel het beste hiphopalbum van 2012 uit. Maar enigszins in de periferie releaste Ab-Soul het sterke album Control System dat al even zo goede kritieke ontving.

Schoolboy Q

Zie Ab-Soul. Op zijn album Habits & Contradictions floreert Q met de meest bizarre flows, knappe producties (Lex Luger, A$AP Ty Beats, Alchemist) en sterke tracks met onder meer A$AP Rocky, Kendrick Lamar en Curren$y.

Jesse Boykins III

Zanger en producer Jesse Boykins III (1985) combineert nu-soul en r&b op uiterst muzikale wijze. De Amerikaan debuteerde op 23-jarige leeftijd en zal nog dit jaar zijn derde album presenteren. Jesse klinkt laidback, sexy en tijdloos maar in video’s en live performances is hij gejaagd en gretig. Op zijn nieuwste single Before the Night is Thru laat hij ineens een funky electro kant horen.

2Morrows Victory

Appelsap heeft altijd een goede band gehad met de Londense scene en ook dit jaar weer een mooie verrassing in de vorm van 2Morrows Victory uit het zuidwesten van de stad. Dit jonge collectief rapt en begeleidt zichzelf live op instrumenten. Op dit moment werken de heren aan het soloalbum van het enige Amerikaanse groepslid Greg B. Soulvol, warm en laidback en sharply dressed.

Lil' Kleine

De rappende loodgieter en loodgietende rapper Jorik Scholten beter bekend als Lil’ Kleine, Kleine Kleine of hoe je hem ook wil noemen zou wel eens de jongste artiest op Appelsap kunnen zijn. Maar nog veel jonger zou hij al debuteren met een album onder auspiciën van mentor Lange Frans. In korte tijd nestelde de innemende Amsterdammer zich tussen de top van de vaderlandse scene om met velen samenwerkingen aan te gaan en gewoon lekker tracks te maken. De kleine krijgt ook een kleine spot. Althans, hij mag in een kwartier op het hoofdpodium laten zien of hij het ook live in zich heeft om een heel grote te worden. In samenwerking met het festival en Faberyayo brengt Kleine de EP Tuig van de Richel uit.
 

Danny Brown

Danny Brown is nogal een opvallende vogel in de Amerikaanse rapscene. Als zoon van een house-dj heeft hij een opvallende beatkeuze waar hij met zijn typische stem creatief overheen flowt. Met een indie-aanpak kwam hij al ver toen hij samen met Tony Yayo (G-Unit) een mixtape opnam. Volgens Brown wilde 50 Cent hem tekenen, maar haakte hij af bij het zien van de outfit van de rapper uit Detroit. Vorig jaar bracht Brown zijn tweede studioalbum uit getiteld XXX welke door Pitchfork bekroond werd met een 8,2. Danny Brown werkte onder meer met Black Milk, Das Racist, Main Attrakionz, El-P en de Black Hippy crewleden.

Redinho

Deze Londenaar wordt door producer Hudson Mohawke dé toekomst genoemd. Met zijn sexy electro-funk speelde hij al op 5 Days Off en Noorderslag. De titel van debuut EP Bare Blips lijkt misschien veelzeggend, maar in de praktijk is Redinho geen droogkloot, maar speelt hij met de opbouw en dikke beats en vocalen. Eind 2011 verscheen de eerste track van zijn aankomende album. Stay Together werd breed opgepikt en nog dit jaar moet het debuutalbum verschijnen. Denk aan de artiesten uit de Night Slugs hoek met future garage invloeden.


3voor12 zendt live uit vanaf Appelsap. Deze is zondag 22 juli live te zien via 3voor12.nl en het digitale tv kanaal van 101.TV. Alle opnamen zijn naderhand ook terug te zien op 3voor12. Daarnaast doen we in samenwerking met 3voor12 amsterdam verslag in tekst en beeld vanaf het terrein.