The Opposites: Slapeloze Nachten EP is opmaat naar album

Hiphop-duo gokt op albumrelease eind 2012

Ingmar Griffioen ,

Na een periode van stilte aan het releasefront is The Opposites terug met de Slapeloze Nachten EP, de eerste release sinds het dubbele solo-album Succes / Ik Ben Twan van begin 2010. "We waren zes jaar lang keihard bezig, het was tijd om even onze mond te houden en ons te concentreren op muziek." Dat leidde tot een EP, die volgens rapper/producer Willem (Willy) eigenlijk bij het aanstaande album hoort. Vorige week ging de titeltrack in primeur bij 3voor12radio en nu staat de hele Slapeloze Nachten EP (die 20 juli uit komt) op de Luisterpaal.

Een EP was eerst helemaal niet de bedoeling, legt Willem de Bruin uit. "Om de zoveel tijd laten we een paar nieuwe tracks los, die allemaal op het album komen." Nu heeft het duo vier nummers, plus een instrumental, gebundeld op deze EP. Voor het album, dat eigenlijk al af is, hebben ze nog geen titel of releasedatum. "We gokken op eind dit jaar. In de tussentijd releasen we allemaal tracks, omdat we niet vijf maanden onze bek kunnen houden."

De eerste track Blam Blam ft. Adje dropte Top Notch vorige week op het eigen 22tracks kanaal en staat ook op de EP. Het is niet de enige samenwerking. Willy: "Het was eerst de bedoeling dat je echt alleen ons tweeën zou horen, maar op een gegeven moment zit je toch in de studio met andere artiesten. Naast Adje doen ook Pepijn Lanen (Faberyayo, red.) en Sjaak mee." Op het album kunnen we ook volop diversiteit verwachten, belooft de Amsterdammer. "Het wordt afwisselend, heel divers en toch ook echt Opposites en beuken. Ik denk dat mensen die al een tijd zitten te wachten wel verrast worden en het tof vinden. Dat ze horen dat we onze ziel er in gestopt hebben."

Sinds de release van Succes / Ik Ben Twan heeft het duo ook in de studio niet stil gezeten. Zo werkte Willem mee aan Dio's nieuwe album. "Ik heb wel links en rechts tracks gemaakt met andere mensen, waar ik nu verder niks over kan zeggen. Ik ben veel bezig geweest met muziek maken. Dat was ook de bedoeling: de studio in en zaadjes planten."

Voor nu is het hopen dat de single en de EP het goed doen. "En ondertussen gaan we verder met muziek maken. Als het album uitkomt, willen we beginnen aan een groots opgezette tour. We willen mensen echt wat geven." Nu doet The Opposites even rustig aan met optreden. "Het zou lullig zijn als we in Schubbekutteveen optreden en met het album weer een dorp verder staan."

Slapeloze Nachten verschijnt op 20 juli bij Top Notch en is nu tijdelijk te beluisteren op de Luisterpaal. The Opposites speelt wel op een paar festivals zoals Dance Valley, Nirwana's Tuinfeest (Lierop) en Dutch Valley op 1 augustus.