Blaudzun goes to America

Single Elephants komt in september uit

Jorinda Teeuwen ,

Blaudzun flikt het weer. Na Nederland en België gaat Blaudzun proberen Amerika met zijn muziek te veroveren. In september komt zijn single Elephants uit in Amerika bij het New Yorkse label Krian Music Group. In januari volgt zijn album Heavy Flowers.”Dit is niet zomaar een avontuur, ik kan wel leukere avontuurtjes bedenken.”

“Ik heb nooit echt de ambitie gehad om naar Amerika te gaan. Ik heb me altijd gefocust op Nederland, België en daarna de rest van Europa. Ik wilde er ook niet zonder label gaan spelen, want dan zou het zomaar een avontuurtje zijn”, vertelt Blaudzun (echte naam Johannes Sigmond). “Ik weet nog wel leukere avontuurtjes.” Toen het label hem benaderde, zag Blaudzun mogelijkheden. “Ze hadden de plaat gehoord en waren erg enthousiast, dan ga ik dat niet tegenhouden", aldus Sigmond. “Toen ik Johannes’ stem voor het eerst hoorde en daarna beter naar de teksten luisterde, wist ik dat dit moest uitkomen in Amerika”, laat Frank Liwall, directeur van Krian Music Group, weten.

Krian Music Group is een klein label. “Dat betekent dat ik niet een onderdeel ben van een groot geheel.” Bij het New Yorkse label zitten naast Blaudzun nog zeven andere artiesten, op de voorpagina van hun site prijkt groot het gezicht van Blaudzun. “Grote labels contracteren misschien tien nieuwe bands per maand in de hoop dat één band doorbreekt. Dit label was juist heel enthousiast over mijn stem en de muziek.” Nadat Heavy Flowers is uitgebracht is het ook de bedoeling dat Blaudzun een Amerika-tour gaat doen. “Misschien dat ik dit jaar al wel een paar keer naar Amerika ga, maar in januari of februari wil ik een tour gaan doen.” Eén probleem: hij heeft het al zo druk. “Dit najaar staat er al een clubtour in Nederland, België en Duitsland. “Het is nog afwachten hoe het precies gaat lopen, maar ik ga zeker geen optredens afzeggen om in Amerika te spelen. Voor mij is elk land even belangrijk. In oktober heb ik waarschijnlijk wel wat ruimte om naar Amerika te gaan.”

Heavy Flowers komt in januari uit aan de overkant van de oceaan. “Dat is precies het goede moment. Als het album pas later zou uitkomen, zou het geen zin meer hebben. Ik ben al druk aan het schrijven voor een nieuw album, dus dan was ik al te veel nieuwe nummers gaan zingen.” Amerika is niet het enige land dat Blaudzun gaat leren kennen. Ook Duitsland doet hij binnenkort aan. Op 25 augustus komt Heavy Flowers bij onze Oosterburen uit. “Een nieuw publiek houdt me fris. Ik vind het leuk om opnieuw te beginnen bij een publiek die mijn liedjes niet mee kan zingen.”

Ook in Nederland is Blaudzun nog te zien. Morgen (14 juli) speelt hij op Dijkpop, volgende maand op Lowlands en 8 september op Appelpop.

Holland Doc
Vanavond is op Holland Doc 24 een documentaire van de singer-songwriter Blaudzun te zien. Il Lombardia (2011) is een liefdesverklaring aan de Giro di Lombardia, 'de wielerklassieker van de vallende bladeren'. Johannes Sigmond en Robert Jan van Noort werkten vijf jaar aan dit project met als ambitie de ziel van deze enorm zware wedstrijd in beeld te brengen.