ESNS12: De Jeugd van Tegenwoordig wint Popprijs ESNS12: De Jeugd van Tegenwoordig wint Popprijs

Bierdouche voor hiphopkwartet

, Bas van Duren

ESNS12: De Jeugd van Tegenwoordig wint Popprijs

Bierdouche voor hiphopkwartet

Bas van Duren ,

Zojuist ontving De Jeugd van Tegenwoordig de Poprijs 2011. Het Amsterdamse kwartet stond gister nog in de Groningse buitenlucht op de Grote Markt van Groningen tijdens Eurosonic, maar mocht nu in de bloedhete grote zaal van de Oosterpoort een vette cheque plus bierdouche ontvangen.

Een gigantisch doek in de Grote Zaal telt af van vijf minuten naar nul. Iedere seconde wordt aangezet met een dikke piep die best wel als storend mag worden ervaren. Het design ziet er vrij futuristisch uit, dus worden er al woorden gefluisterd als 'hip', 'dance' en 'Afrojack'.

Wie denkt dat de naam bekend wordt gemaakt op het moment dat de teller op nul staat, komt bedrogen uit. Eerst mag Giel Beelen nog een woordje komen doen. Een opsomming van de geruchten die heersen komen voorbij, ja zelfs Nick & Simon behoorden tot de namen die rondgonsden.

Het is aan Hans Kosterman (juryvoorzitter en Buma Cultuur) om bekend te maken wie de felbegeerde prijs heeft gewonnen. Twee welgemikte bekers bier in zijn gezicht zorgen ervoor dat zijn fonkelnieuw jasje al snel verandert in een vochtige bierlap. 'Ik ben zo klaar hoor', zegt hij verontschuldigend. 'Het is begonnen met een zelfverzonnen woord.' Geen Afrojack dus. 'De winnaar is De Jeugd van Tegenwoordig!'

Het doek valt en gelijk valt op dat de synthesizers van Bas Bron uit voorzorg zijn ingepakt met plastic. Geen overbodige luxe, want op het moment dat het viertal opkomt, worden ze overladen met bier. Faberyayo schuilt achter de cheque en weet het gerstenat van zich af te slaan. Vjeze Fur weet wel raad met de cheque, halverwege het optreden dat na de uitreiking volgt, gooit hij de prijs het publiek in. Al surfend op de cheque lukt het hem zelfs midden in de zaal om recht op te staan. Applaus voor de Jeugd van Tegenwoordig.

De band begon rond 2004 als trio maar groeide langzaam uit tot kwartet, Eind 2010 verscheen het laatste album De Lachende Derde, met daarop ondermeer de hit Sterrenstof. Met het album bevestigde De Jeugd hun status als lievelingen van de hiphopscene.

De prijs bestaat uit een beeld van Theo Mackaay en een cheque ter waarde van € 10.000, is een initiatief van BV Pop en wordt uitgereikt door Buma Cultuur met steun van SENA Performers. 

De Popprijs is een prijs van Buma Cultuur en wordt sinds 1986 elk jaar in januari uitgereikt tijdens het festival Noorderslag dat onderdeel is van het jaarlijkse conferentie en showcase festival Eurosonic Noorderslag (The European Music Conference and Showcase Festival) in de Nederlandse stad Groningen. De Popprijs wordt uitgereikt aan de persoon of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.

 

Winnaars van de Popprijs

1986 - Mathilde Santing
1987 - The Nits
1988 - Claw Boys Claw
1989 - Herman Brood
1990 - Urban Dance Squad
1991 - The Ex
1992 - The Scene
1993 - Bettie Serveert
1994 - 2 Unlimited
1995 - Osdorp Posse
1996 - Eboman
1997 - Marco Borsato
1998 - Junkie XL
1999 - Postmen
2000 - Arling & Cameron
2001 - Anouk
2002 - Tiësto
2003 - Bløf
2004 - Ali B
2005 - Within Temptation
2006 - Spinvis
2007 - Armin van Buuren
2008 - De Dijk
2009 - Kyteman
2010 - Caro Emerald
2011 - De Jeugd van Tegenwoordig

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12