iTunes Match: verboden voor illegaal gedownloade muziek iTunes Match: verboden voor illegaal gedownloade muziek

Maar downloaden is toch niet illegaal?

, Atze de Vrieze

iTunes Match: verboden voor illegaal gedownloade muziek

Maar downloaden is toch niet illegaal?

Atze de Vrieze ,

Vorige week kondigde Buma/Stemra aan een deal gesloten te hebben met Apple over iTunes Match, nu is de veelbesproken dienst live. Met iTunes Match kan een gebruiker bestanden die hij op zijn eigen computer heeft inruilen voor officiële iTunes bestanden. Op die manier is het niet nodig om bestanden helemaal zelf te uploaden. Vlak voor de lancering heeft Apple een belangrijke aanpassing gedaan in de voorwaarden van de dienst: de gebruiker verklaart 'de rechtmatige eigenaar van een legaal exemplaar' te zijn. Dat meldt Webwereld.

Een opmerkelijke aanpassing, die een direct antwoord is op de grootste kritiek op iTunes Match. Het zou een ideale manier zijn om bestanden van piratenwebsites in te ruilen voor officiële bestanden. Oftewel: om je Pirate Bay collectie wit te wassen. Klanten van de dienst krijgen AAC bestanden van 256 kbps. "Gebruik van enig deel van de Stores, anders dan het gebruik van de Stores dat hierin wordt toegestaan, is strikt verboden en maakt inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten van anderen en kan leiden tot civielrechtelijke en strafrechtelijke sancties, inclusief schadevergoeding, voor schending van auteursrechten."

Dat laatste is op dit moment in Nederland niet van toepassing. Downloaden is immers legaal, ook uit evident illegale bron (zoals het veroordeelde The Pirate Bay). In andere landen is dezelfde aanpassing in de voorwaarden doorgevoerd. In bijvoorbeeld Amerika en Duitsland is downloaden uit illegale bron wel degelijk onrechtmatig. Het nu vast toevoegen van de gebruiksvoorwaarde kan ook een voorschot zijn op een downloadverbod, mocht dat in de toekomst wel in Nederland geïntroduceerd worden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12