Tien tips voor Eurosonic 2012 Tien tips voor Eurosonic 2012

Met o.a. Spector, School Is Cool, French Films en Madeon

, Atze de Vrieze

Tien tips voor Eurosonic 2012

Met o.a. Spector, School Is Cool, French Films en Madeon

Atze de Vrieze ,

Ook in het internettijdperk maken Amerika en Engeland nog altijd de dienst uit in de popmuziek. Maar ook in de rest van Europa wordt natuurlijk ook genoeg interessante muziek gemaakt. Op Eurosonic krijgen bijna driehonderd acts een eerlijke kans zichzelf te presenteren.

Ja, we realiseren ons dat ook veel Nederlandse bands op Eurosonic optreden. Moss bijvoorbeeld speelt er nieuwe liedjes, Shaking Godspeed geeft een voorproefje van nieuw werk, De Jeugd van Tegenwoordig zal nog een keer schitteren op het grote gratis buitenpodium. We weten het, maar 3voor12 dook voor nu even in het Europese talent en kwam boven met tien tips.

Ewert and the Two Dragons (EST)
Eurosonic-inzendingen uit Estland kun je doorgaans rustig overslaan, maar dit Ewert and the Two Dragons missen zou zonde zijn. Noem ze de Baltische Mumford and Sons, met een zeer catchy indiefolk single.
 

Jamie N Commons (UK)
Hij was de allerbeste tijdens London Calling afgelopen najaar, een jonge Brit met een zeer volwassen strot, die aanzwelt tot een doodsgorgel in deze indrukwekkende murderballad. “One hand on the trigger and one hand on the cross. Jesus and his family are two things he’s lost.”

Spector (UK)
Tijdens de laatste editie van London Calling posteerde dit Britse bandje zich stevig als de nieuwe Kaiser Chiefs of Pigeon Detectives. Zitten we daar nog op te wachten anno 2012? In Engeland is gitaarmuziek 'uiter' dan uit. Maar je weet nooit, deze single is sterk. Misschien is het wel het begin van een revival.

Great Mountain Fire (BE)
Zoals halverwege de jaren negentig alle Vlaamse bands een beetje dEUS in zich leken te dragen, zo weerklinkt in veel nieuwe Belgische groepen op dit moment het succesvolle voorbeeld van Balthazar. Het recept: warmbloedige, maar toch eigenzinnige popliedjes. Great Mountain Fire combineert dat met de eveneens populaire folksound van het Engelse Mumford & Sons.

School Is Cool (BE)
In thuisland Belgie verloopt de carriere van School Is Cool stormachtig. De band won in 2010 de Humo Rock Rally, bracht in november zijn debuutalbum uit en scoorde een radiohit met dit The World Is Gonna End. Behoorlijk frivool popliedje voor zo’n apocalyptische titel.

French Films (FI)
Nu zijn de Amerikanen van The Drums in ons land niet gigantisch doorgebroken, dus zeggen dat French Films de Finse versie van die band is, doet u allen niet direct naar de bookmakers rennen om uw geld op hen te zetten. Enfin: compacte gitaarpopsongs met een Morrissey-achtige flair hoor je dus. We gaan het zien op Eurosonic.

Iceage (DK)
Met een waar blitzkrieg optreden lieten de Denen van Iceage op Le Guess Who in november al zien wat ze waard zijn. De jonge gasten met een korte aandachtsspanne maken zeer intense punkrock met een galmende productie die bijzonder slim in elkaar zit. In het voorjaar van 2011 verscheen hun debuutalbum al, heel langzaam sijpelt het door. Amerika is al om. Europa nu ook?
 

Madeon (FR)
De 17-jarige Franse electrohouse producer Madeon viel halverwege 2011 op door in een track van 3:24 maar liefst 39 grote pophits te samplen, van Madonna tot Gorillaz tot Daft Punk. En het klinkt nog goed ook. Met die track als visitekaartje en Deadmau5 als vriend is Madeon zondermeer een van de rijzende sterren.

Thulebasen (DK)
Net als Iceage komt ook Thulebasen uit de Deense hoofdstad Kopenhagen. Hun muziek is al net zo grillig, al ligt het tempo lager en klinkt album Gate 5 wat rommeliger, alsof het allemaal geïmproviseerd is. Denk qua stijl aan Sonic Youth of het hyperhippe Suuns, maar dan met een Pavement-achtige slacker-attitude.

Lianne La Havas (UK)
Een echte troonopvolger voor de tragisch overleden Amy Winehouse zal Lianne La Havas niet worden. Daarvoor klinkt haar muziek te braaf. Maar de soul heeft ze wel degelijk. La Havas stamt af van Griekse en Jamaicaanse ouders, maar groeide op in Londen op een dieet van Amerikaanse neo-soul. Opmerkelijk: ze werkt ook samen met folkzanger Willy Mason.

Meer Eurosonic Noorderslag op de festivalsite

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12