Sticks over 2012: "Microphone Colossus 2 wordt echt vervelend"

Releases met Jiggy, Winne, Kubus, Henning, KRS, A.R.T. en Bertolf

Ingmar Griffioen ,

Nadat hij in 2011 bewust gas terug nam, is Sticks extra gretig om komend jaar zoveel mogelijk te droppen. "Het moet er gewoon uit." De Zwolse rapper heeft onder meer plannen met Jiggy Djé, Winne, KRS (Kubus, Rico en Sticks), A.R.T., Henning en zelfs met Bertolf. En hij maakt 1 februari zijn opwachting met Liesbeth List in Ali B Op Volle Toeren. De eerste release is er vandaag al: Microphone Colossus 2: "Weer ouderwets spitten op vervelende beats van Kubus".

'Persoonlijk een lastig jaar'
"Ik heb even een jaartje niks gedaan. Dat was zo gepland ook, ik wilde even niks doen op muzikaal vlak", verklaart Sticks. De 29-jarige rapper legt uit dat het afgelopen jaar "een beetje lastig voor mij persoonlijk was. Maar ik heb het wel gewoon allemaal helder gekregen. Ik besefte weer hoe blij ik moet zijn dat ik dit allemaal kan en mag doen. Ik ben gezegend."

Een jaartje stilstaan is eigenlijk helemaal niks voor de rapper, die de laatste jaren zo productief was: drie albums met Opgezwolle, een met Kubus (Microphone Colossus 1), een met Delic, een met Fakkelbrigade en in 2010 nog Alledaagse Waanzin met A.R.T.. "Ik vind het lastig aan de zijlijn te staan. Als ik anderen zie optreden op het Bevrijdingsfestival wil ik graag meedoen. Dus ja: het is wel weer gaan jeuken. Ik heb alweer veel muziek gemaakt. De eerste komt dus vandaag (6 januari) al uit: Microphone Colossus 2 wordt een gratis download op Fakkelteitgroep, in samenwerking met Puna, TopNotch en Pokka. Gratis weggeven doen we vanwege de snelheid. Voordat we een hoes hebben laten maken, de cd's geperst en de release in het TopNotch schema ingepast hebben zijn we weer een paar maanden verder."

Gekke Gerrit, FC Zwolle en Liesbeth List
Met Microphone Colossus 2 is voor Sticks de cirkel rond. "Qua vrijheid. Ik ben de laatste jaren steeds conceptueler gaan schrijven, zeker op Alledaagse Waanzin. Deze plaat betekende weer meer vrijheid. Ik ben echt gaan rappen, gewoon vervelende raps gaan spitten op vervelende beats van Kubus." Deel 2 betekent ook de terugkeer van de van Eigen Wereld bekende Gekke Gerrit, twitterde Sticks. "Gekke Gerrit was opeens in de studio en heeft een outro ingerapt. Heel vermoeiend, maar we zijn de beroerdste niet en hebben het erop laten staan. Niet de raps, die waren echt te gek."

Er komt in 2012 ook nog een clip bij Hier Zijn We Weer, een song die Sticks schreef in zijn rol als ambassadeur van voetbalclub FC Zwolle. "Die komt eind januari uit. Het nummer is al goed ontvangen bij de presentatie in de businessclub en in het stadion gedraaid." Stond hij onlangs al in de schijnwerpers voor Serious Request, 1 februari is Sticks ook op de buis in de serie Ali B Op Volle Toeren met Liesbeth List. "Er komt ook nog een spin-off. Ik heb er over nagedacht en waarom zou ik ook niet laten zien wie ik ben? Bovendien vind ik het gewoon een tof programma."

'Het is sowieso KRS One'

Onlangs vertelde Sticks aan Puna al over KRS, wat in dit geval niet voor 'Knowledge Reigns Supremely' staat maar voor 'Kubus, Rico en Sticks'. "Daar zijn we ook mee bezig. Dat wordt een toffe plaat, die we ook dit jaar gaan doen. Nee, we gaan niet nog drie hiphoppers zoeken voor de letters 'One'", lacht de Zwollenaar. "Het is de eerste plaat, dus het is sowieso KRS One. En op de eerste Buitenwesten plaat in 2004 had ik Kubus, Rico en Sticks al onder elkaar gezet."

En dan liggen er nog wat losse tracks en demo's, zoals twee met Jiggy Djé, waarvan een met Winne. "Eentje voor mijn album, eentje voor Winne z'n album en Ambiance, die vorig maand uitkwam, is voor Jiggy zijn album Het Grote Plaatje." Die samenwerking met Jiggy is best opvallend, het boterde toch niet altijd tussen jullie? "We zijn natuurlijk allebei nogal overtuigd van ons eigen kunnen, dat kan wel eens in de weg zitten. Hij is net zo'n mannetje als ik en zeker een groot talent. Het is wel tof hoe hij de zaken aanpakt als Lil Wayne: door steeds te zeggen dat hij de beste is wordt dat op een gegeven moment ook bewaarheid. Ik denk dat we er wel overheen zijn, het was tof met hem in de studio te zitten. We hadden elkaar daar ook kunnen proberen af te troeven of echte shit maken die verder gaat dan dat. We hebben dat laatste gedaan."

A.R.T., Kubus, Dr. Moon, Big2 en Bertolf
De track Uitbuiters, die Sticks net losliet ter gelegenheid van zijn 8000ste volger op Twitter, is een voorbode van een nieuw album met producer A.R.T.. "Dat wordt wel flex. Ik heb met hem de afgelopen twee maanden weer dingen gedaan. We hebben een selectie gemaakt van vijftien tracks die we gaan uitwerken." Voor zijn volgende plaat heeft Sticks ook met Kubus gewerkt en met Dr. Moon, die bekend is van zijn werk voor Cilvaringz (Wu-Tang) en Extince (Repper-De-Klep). "En ik heb nog beats liggen van Soulsearchin en Big2."
 
Ineens schiet Sticks nog wat te binnen: "Ken je Bertolf? Hij komt ook uit Zwolle, we hebben samen opgetreden in Hedon. Dat is goed bevallen en we zijn de studio ingedoken. Daar komt ook iets heel interessants uit, in een heel andere hoek. En dan heb je Henning nog!" De jonge Fakkelteitgroep-producer uit Arnhem is volgens Sticks "een keiharde producer. Echt wreed. Hij maakt echt G-Funk, we gaan samen een EP uitbrengen. Die gaat Jemoeniemoelukdoenomnex heten, naar een track die we laatst gezet hebben. Maar die is voor de zomer, dat is echt zomerse muziek."

Niet de Axl Rose van Zwolle
Bij elkaar opgeteld lijkt het nogal veel. "Voor mij wordt het heel belangrijk om te kijken wanneer ik wat doe. Daar ga ik ook over zitten met Kees (De Koning, IG)." Een jaar rust heeft Sticks goed gedaan en geprikkeld. "Het is grappig hoe een korte termijn geheugen werkt, hoe snel mensen die Opgezwolle tijd vergeten zijn. Dus kan ik het weer opnieuw uitvinden." Het gevoel dat hij zich nog moet bewijzen heeft hij niet. "Maar ik voel wel een vibe, een vrijheid. Ik vroeg me altijd af of mensen het wel tof zouden vinden en ik wil niet de Dr. Dre of Axl Rose van Zwolle zijn, die alleen maar ontevreden is over alles wat hij maakt en daardoor nooit met een cd komt. Maar ik heb geleerd dat je gewoon kan doen wat je wilt. Oh ja: Microphone Colossus wordt een hele vervelende cd."

Microphone Colossus is vanaf vanavond, 6 januari, te beluisteren op de Luisterpaal en te downloaden van Fakkelteitgroep.nl en Puna.nl.