ESNS12: Spacen want God Is An Astronaut ESNS12: Spacen want God Is An Astronaut

Ieren vieren 10e verjaardag in Vera

, Ingmar Griffioen

ESNS12: Spacen want God Is An Astronaut

Ieren vieren 10e verjaardag in Vera

Ingmar Griffioen ,

Je kunt je afvragen wat een band die al tien jaar bestaat en een tamelijk obscuur bestaan leidt, op een showcasefestival moet. Je kunt ook zeggen: ze vieren hier een feestje en ze zijn na tien jaar zo'n hechte, strakke band dat ze het verdienen aan dit publiek voorgesteld te worden. En ze zijn nog Iers ook (Ierland is focusland).

CONCERT
God Is An Astronaut, Eurosonic, Vera, 12 januari 2012

MUZIEK
Flink uitgesponnen space- en postrock uit Ierland, van de dus alweer tien jaar bestaande groep rond tweeling Niels en Torsten Kinsella. Met dankzij hoog synth-spel symfonische eighties trekjes en ook math- en postmetal passages. Berestrak uitgevoerd door een bijzonder ingespeelde band, die voor dit decenniumfeest de originele drummer terug verwelkomt.

PLUS
Live komt de groep net iets toegankelijker voor de dag, vooral omdat de songs van negen minuten met atmosferische intro's van drie minuten achterwege blijven. Teruggekeerde drummer of niet, God Is An Astronaut is bijzonder ingespeeld. Met tien jaar ervaring en vijf albums op zak weten de Ieren wel hoe ze een strakke, geconcentreerde en bij vlagen toch extatische set neer kunnen zetten. Iets om je ogen bij dicht te doen en je helemaal in te verliezen. Het spaarzame gebruik van vocalen, de microfoons dienen alleen om geregeld mee te huilen, geeft de postrock een net wat meeslepender karakter.

MIN
De band vergt soms toch wat veel van het geduld. Ze kiezen hun eigen, soms wat langdradige opbouw, wat bij het genre hoort. En het siert ze dat ze zich niet te veel aanpassen aan dit festivalpubliek. Het dreigt soms wat voorspelbaar te worden: lange, trage opbouw, aanzwellend geluid en dan een eruptie, even gas terug en dan nog eens vol erop.

CONCLUSIE
Het laatste nummer is misschien wel het sterkste, juist omdat het wel verrast. Omdat het drie of vier wendingen heeft, die je op het verkeerde been zetten en dan toch weer meevoeren. Interessant, meer graag! Goede zet om GIAA een uur te laten doen. Met zo'n catalogus, vijf albums van ruim drie kwartier en een EP, en nummers van 6 tot 9 minuten, was 45 minuten toch wat te vluchtig geweest. God Is An Astronaut is tien en wij vieren het een uur lang mee.

CIJFER
8

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12