Shaking Godspeed ageert tegen ‘gezellig nationalisme’ Shaking Godspeed ageert tegen ‘gezellig nationalisme’

Het nieuwe album Hoera verschijnt op 24 februari

, Erik Zwennes

Shaking Godspeed ageert tegen ‘gezellig nationalisme’

Het nieuwe album Hoera verschijnt op 24 februari

Erik Zwennes ,

Shaking Godspeed heeft de opnames van het tweede album afgerond. De opvolger van Awe verschijnt op 24 februari onder de naam Hoera. Wout Kemkens, voorman van de achterhoekse formatie, noemt het een ingetogen album. “Voor ons doen dan.” Op 24 februari presenteert het trio Hoera in Willemeen in Arnhem als onderdeel van Gesel XL.

De albumtitel Hoera heeft, zoals dat gaat, meerdere betekenissen. Zo is het volgens Kemkens een mooie combinatie van letters, een oprechte “Hoera!” zonder cynisme en ironie en staat het voor hem voor een nieuw begin op persoonlijk vlak. Maar de titel is bovenal ook een reactie op ‘al het gezellige nationalisme’ van tegenwoordig. Kemkens: “Die programma’s als Ik Hou Van Holland, afschuwelijk. We zijn allemaal zo bang en truttig. Dat uit zich dan in dergelijke onzin.”

Zelf schuwt Shaking Godspeed het buitenland allerminst. Zo deden de heren al een Europese tour, stonden ze op Sziget en hebben ze goede contacten in Duitsland. Met het tweede album moet die ontwikkeling worden voortgezet. Waar Awe nog werd opgenomen met bevriende muzikanten is ditmaal de plaat veelal als band ingespeeld. “We wilden de nummers meer laten ademen”, zegt Kemkens. “Het is reactie op de vrij logge eerste plaat. Waar we toen veel lange nummers opnamen die behoorlijk dicht waren gesmeerd, hebben we het nu relatief open gehouden. Ik was even klaar met de lange nummers. Op Hoera staat één nummer van vier minuten. De rest is twee tot drie minuten lang. En natuurlijk denk ik dat we weer wat betere liedjes hebben geschreven dan op Awe.”

Op 1 januari speelt Shaking Godspeed op Eurosonic in Groningen. De albumrelease op 24 februari in Arnhem tijdens het Gelders popweekend Gesel XL, wordt gefilmd door 3voor12/Arnhem-Nijmegen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12