Rob Bolland: 'Ik heb helemaal geen spreekverbod' Rob Bolland: 'Ik heb helemaal geen spreekverbod'

'Vol vertrouwen' voor onderzoek boeken Van Kooten en Buma/Stemra

, Ingmar Griffioen

Rob Bolland: 'Ik heb helemaal geen spreekverbod'

'Vol vertrouwen' voor onderzoek boeken Van Kooten en Buma/Stemra

Ingmar Griffioen ,

"Ik heb helemaal geen spreekverbod en mag alles zeggen wat ik wil", reageert Rob Bolland stellig. De muzikant voelt zich gegriefd door recente publicaties dat de rechter hem een spreekverbod heeft opgelegd in een door muziekuitgever Willem van Kooten aangespannen kort geding. "Dat is feitelijk onjuist en gebaseerd op een persbericht van de advocaat van Van Kooten." De reactie van Bolland betekent het voorlopige laatste hoofdstuk in een zich al jaren voortslepend zakelijk geschil tussen het duo.

Rechter wees rectificatie veertien uitspraken af

Advocaat Gert-Jan van den Bergh eiste namens Willem van Kooten dat Bolland veertien uitspraken zou rectificeren. "Die heb ik over een periode van ruim een jaar gedaan en die zou ik moeten rectificeren in alle media; dus schrijvende pers, radio en tv. De rechter heeft dat niet toegewezen." Niettemin is het Bolland op straffe van een dwangsom wel verboden uitspraken over (zijn geschil met) Van Kooten te doen, die niet feitelijk onderbouwd zijn. "De rechter heeft gezegd: 'Bolland mag alles zeggen als het maar door feiten onderbouwd is'. Indien ik uitspraken doe, dan zal ik dat ook doen en dan lever ik er in de pers ook direct de feiten bij."

"Ik ben eigenlijk heel blij met de uitspraak, dat is ook het wrange aan die publicaties." De rechter heeft de geëiste dwangsom op overtreding gematigd van 50.000 naar 5000 euro en wees ook een beslagverbod af. Componist Bolland liet 6 juli beslag leggen op gelden, die auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra moest uitbetalen aan de muziekuitgeverij van Van Kooten. "De uitspraak van de rechter stelt mij in gelegenheid dat, indien de situatie daar aanleiding toe zou geven, ik weer beslag zou kunnen laten leggen. De rechter vroeg in september: 'waarom zou u dat doen, meneer Van Kooten is toch een van de meest vermogende mensen van Nederland?'. Ik wil niet het risico lopen dat ik met lege handen kom te staan, als straks blijkt dat ik een grote som geld tegoed heb. Zelfs de grootste bedrijven vallen om tegenwoordig."

Het vorige beslag heeft Bolland naar eigen zeggen opgeheven, omdat hij volgens de uitspraak in het kort geding van september binnen drie dagen de rechten op zijn songs terug zou krijgen. "Desondanks heeft het alsnog tot eind november geduurd voordat ik daadwerkelijk de rechten terugkreeg" Nu heeft Bolland wel alles terug en gaat hij een andere partij zoeken om de rechten voor wereldhits als You're In The Army Now en Rock Me Amadeus te exploiteren.

Het in een schikking afgesproken onafhankelijke boekenonderzoek bij Van Kooten, moet nog beginnen. Bolland heeft er alle vertrouwen in. "Dat is waar het om gaat. Ik wil graag een professioneel onderzoek naar de boeken." Bolland kondigt aan ook bij Buma/Stemra een onderzoek in te laten stellen.

De vraag 'of het wel verstandig was om zijn eigen verdediging te voeren' beantwoordt Bolland met een volmondig ja. "Gezien de uitspraak is dat heel verstandig geweest." Is het niet verstandiger om hangende het onderzoek geen uitspraken te doen? "Nee, helemaal niet. Ik kan alles zeggen wat ik wil. Dat staat helemaal los van het onderzoek. Als er aanleiding voor is, zal ik dat zeker doen, maar wel feitelijk onderbouwd. Dat heb ik hiervan geleerd."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12