Willem Van Kooten sleept Rob Bolland voor rechter

Uitgever getergd door 'beledigende uitspraken' Bolland

Erik Zwennes ,

Hoofdstuk zoveel in de langlopende soap tussen Muziekuitgever en producent Willem van Kooten en muzikant Rob Bolland. Van Kooten zegt dermate getergd te zijn door de in zijn ogen beledigende uitlatingen van Bolland in diverse media dat hij hem voor de rechter sleept. Dit brengt Van Kooten's advocaat Gert-Jan van den Bergh vandaag naar buiten.

Uitgever getergd door 'beledigende uitspraken' Bolland

Hoofdstuk zoveel in de langlopende soap tussen muziekuitgever Willem van Kooten en muzikant Rob Bolland. Van Kooten zegt dermate getergd te zijn door de in zijn ogen beledigende uitlatingen van Bolland in diverse media dat hij hem voor de rechter sleept. Dit brengt Van Kooten's advocaat Gert-Jan van den Bergh vandaag naar buiten.

Van Kooten wil dat Bolland media waarin hij zich beledigend over de producer uitliet, aanschrijft en vraagt om te rectificeren. Ook wil de muziekproducer dat hij de in toekomst geen beledigingen meer uit op straffe van een dwangsom van 50.000 euro, aldus Van den Bergh. Bolland legt uit dat hij gedaagd is vanwege veertien uitspraken, waarvan specifiek twee belangrijke. "Ik heb gezegd dat Van Kooten de foute journalist Martijn Koolhoven heeft betaald voor negatieve publiciteit en dat Van Kooten miljoenen heeft verloren in een Portugees golfbaanproject. Ik sta daar nog steeds achter en zal volgende week mijn eigen verdediging voeren en de rechter overtuigen."

Deze zomer leek het conflict tussen de twee opgelost. Een rechter besloot dat Bolland de rechten op zijn hits terug kon kopen. Gema, de Duitse variant van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, zou zich als één van de drie adviseurs bindend buigen over eventuele openstaande bedragen tussen de twee partijen. Bolland raakte naar eigen zeggen door het conflict in financiële problemen. Begin juli liet Bolland beslag leggen op eigendommen van Van Kooten ter waarde van 1,2 miljoen euro. Inmiddels is dit beslag opgeheven.

Advocaat Van den Bergh legt uit dat de zaak gaat over uitspraken van Bolland vóór en na de rechterlijke uitspraak van afgelopen zomer. Tevens geeft hij aan dat er inmiddels een overeenkomst is tussen Bolland en Van Kooten over de prijs waarvoor Bolland zijn rechten terug kan kopen. "Hij heeft drie maanden de tijd om dit geld bij elkaar te krijgen, deze termijn is nog niet verstreken", aldus Van den Bergh. Daarnaast blijkt Gema niet bereid zich over de zaak te buigen. "Er zullen drie nieuwe adviseurs moeten worden gezocht die zich zullen buigen over openstaande gelden." De advocaat van Van Kooten legt uit dat dit nog maanden kan duren.

Volgens Bolland is Van Kooten het proces van terugkopen van de rechten aan het traineren. "Op 14 september was de uitspraak van de rechter en de 16e zou ik er mee aan de slag kunnen. Maar Van Kooten heeft in overeenkomsten onzinnige eisen gegooid. Ook heeft hij enkele liedjes niet opgenomen in de afspraken. Enkel om het proces te vertragen en mij verder zwart te maken. Vorige week, maanden na de uitspraak, is pas de handtekening onder de overeenkomst gezet. Ik heb nu dus nog drie maanden de tijd om met het geld te komen."
 
De rechtszaak van Van Kooten dient volgende week woensdag bij de rechtbank in Amsterdam. Ondertussen loopt er ook nog een klacht bij de deken waar Bolland zich heeft beklaagd over advocaat Van den Bergh. "Dit gaat over uitspraken van hem in een artikel in het AD waarin Van den Bergh stelt dat ik alles bij elkaar lieg. Ik verwacht hier snel een uitspraak over van de deken." Regelmatig heeft de muzikant aangegeven in financiele problemen te zitten door de spelende zaak met Van Kooten. Hoe moet het nu de zaak alleen maar meer vertraging lijkt op te lopen? "Ik heb me tot nog toe gered en zal het blijven redden. Van Kooten hoopt door vertraging mij om te laten vallen, maar dat zal zeker niet gebeuren."