Piratenpartijen klagen FBI aan wegens dataverlies Megaupload Piratenpartijen klagen FBI aan wegens dataverlies Megaupload

Europese piraten steunen gedupeerden bij rechtzaak

, Ingmar Griffioen

Piratenpartijen klagen FBI aan wegens dataverlies Megaupload

Europese piraten steunen gedupeerden bij rechtzaak

Ingmar Griffioen ,

Meerdere Europese piratenpartijen, waaronder de Nederlandse, klagen de Amerikaanse overheid aan voor het wissen van legale data op Megaupload. De verenigde piratenpartijen menen dat de FBI door het neerhalen van de uploadsite 'onmeetbare schade' berokkent, die het doel voorbijschiet. Naar verluidt kan donderdag begonnen worden met het wissen van data op de Megaupload servers.

Persbureau AP: 'donderdag kan data op Megaupload-servers gewist worden'

Megaupload-gebruikers klagen op onder meer twitter dat hun legale werkbestanden ook van de site verwijderd zijn. Zo verliezen gebruikers naast hun eventuele voorraad illegale films, muziek en software ook bijvoorbeeld hun fotoalbums met familiekiekjes. Megaupload had voor data-opslag wereldwijd duizenden servers in gebruik, waaronder 690 bij het Nederlandse bedrijf Leaseweb.

Het voortouw voor de rechtzaak is genomen door de Catalaanse Piratenpartij, in samenwerking met andere piratenpartijen waaronder de Spaanse, de Zweedse, de Franse, de Britse, de Tsjechische en de Nederlandse Piratenpartij. De Catalaanse partij heeft een website ingericht voor gedupeerden.

Webwereld meldt op gezag van persbureau AP dat de data op de Megaupload-servers vanaf deze donderdag gewist kan worden. Dat geldt voor illegale en legale data. AP citeert uit een brief, waarin het Amerikaanse Openbaar Ministerie schrijft dat de data op de servers vanaf donderdag door hosters Carpathia Hosting en Cogent Communications Group gewist mag worden. De servers van de Nederlandse hostingprovider Leaseweb zouden niet genoemd worden in die brief.

Update 31-1:
De data blijft toch nog minimaal twee weken op de Megaupload-servers. Hostingproviders Carpathia Hosting en Cogent Communications willen de website extra tijd geven om een regeling met de Amerikaanse autoriteiten te treffen, zo noteert Tweakers.net.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12