LPG bundelt derde album en DeSpeech 03 LPG bundelt derde album en DeSpeech 03

Drie presentaties in Paradiso, Tivoli de Helling en Vera

, Ingmar Griffioen

LPG bundelt derde album en DeSpeech 03

Drie presentaties in Paradiso, Tivoli de Helling en Vera

Ingmar Griffioen ,

De diverse uitingen van LPG komen 12 maart samen in de gebundelde release van het derde album The Village en deel 3 van kunstmagazine DeSpeech. De box komt uit bij Excelsior en wordt eind maart driemaal gepresenteerd. "Twee totaal verschillende projecten, behalve dan dat wij de initiatiefnemers zijn."

Als we bellen is de band nog druk met het zeefdrukken van zo'n driehonderd dozen, waar kopers straks het album The Village en DeSpeech in vinden. Maar zanger-gitarist Anne van Wieren maakt graag tijd. "We gaan het allemaal integreren en samen presenteren. Het zijn twee projecten die zo naar elkaar toegelopen zijn." De gebundelde aanpak betekent niet dat het vierde album ook zo naar buiten komt. "Dit is toevallig, we zien DeSpeech wel als een toffe speeltuin, waar mensen die wij goed vinden hun visuele creativiteit kwijt kunnen."

Ditmaal geen shows met Alamo Race Track, Herrek en At The Close Of Every Day. DeSpeech 03 is niet met bevriende acts tot stand gekomen. "We hebben componist Klaas ten Holt het nummer The Village gegeven en gezegd: 'doe ermee wat je wilt'. Hij heeft toffe arrangementen gemaakt voor vier blazers, dat gaan we live ook zo uitvoeren. We hebben wel veel samengewerkt, maar in een andere Speech variant."

De aanloop naar dit derde album verliep niet geheel rimpelloos. "We waren net bezig toen onze bassist opstapte. Toen moesten we opnieuw beginnen en eerst beslissen of we met zijn vieren verder wilden of stoppen. De aanpak is sowieso nieuw: we wilden echt met z'n vieren live opnemen." Dat leverde volgens Van Wieren een minder hard en meer op de groove georiënteerd album op. "We hebben alle dogma's losgelaten, zoals schuursponsen onder de gitaarsnaren zodat het extra dof klinkt."

LPG beroept zich erop elk album iets anders te doen. "De eerste plaat kende allemaal verschillende stijlen en was totaal niet coherent. Dat ging van garage naar een lief popliedje. De tweede was juist vrij ingewikkeld en behoorlijk hard. Nu hebben we die twee extremen wel gehad. Het is weer iets totaal nieuws geworden, een nieuwe streek van ons. Apart en extreem."

Belangstellenden hoeven niet per se een luxe gezeefdrukte boxset aan te schaffen. Ze kunnen het album straks los kopen of op vinyl in een beperkte oplage van tweehonderd. Van Wieren vult aan: "Of de mp3's als je niks om artwork geeft."

LPG presenteert The Village en DeSpeech 03 driemaal:
22 maart in Paradiso, Amsterdam
25 maart in Tivoli De Helling, Utrecht
29 maart in Vera, Groningen

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12