ESNS12: When Saints Go Machine: fetisjisten in de maat ESNS12: When Saints Go Machine: fetisjisten in de maat

Bijzondere verkenningstocht niet geschikt voor ongeoefend oor

, Pepijn van Gils

ESNS12: When Saints Go Machine: fetisjisten in de maat

Bijzondere verkenningstocht niet geschikt voor ongeoefend oor

Pepijn van Gils ,

Eurosonic is zo'n showcase festival waar iedereen hoopt tegen dat verscholen pareltje aan te lopen, dat nog niemand kent. When Saints Go Machine is zo'n typische Eurosonic band, die nog niemand kent en waar het dit jaar voor moet gebeuren. Met de release van hun tweede album "Konkylie" net achter de rug, zal moeten blijken of er nu definitief plek is voor de jongens om de grotere podia af te gaan komend jaar, of dat ze beter verder kunnen gaan als netwerkbeheerder in een middelgroot chemiebedrijf.

CONCERT
When Saints Go Machine, Simplon Main, Eurosonic, 13 januari 2012

MUZIEK
When Saints Go Machine maakt elektronische droompop met een sterke ritmische ondergrond van percussie en computers. Alle arrangement en basslines komen van de twee toetsenisten, die zich laten leiden door een onvervalste popdrummer die stevig doorstapt op zijn kickdrum. Het karakteristiek zangwerk van frontman Nikolaj Manuel Vonsild wordt veelal vergeleken met dat van Arthur Russell en Antony Hegarty. Je houdt er van, of je haat het.

PLUS
Op de strakke jaren tachtig beats die uit zijn drumkit marcheren, lopen de baslijnen en synthesizer-arrangementen als soldaten in de maat. Al dat geweld zit de breekbare en fibrerende falsetstem van Vonsild trouwens niet in de weg. De balans tussen band en Vonsild is duidelijk afgemeten, maar niet omslachtig. Het Deense kwartet zet binnen het genre een mooi gemêleerd palet van songs neer, waarmee zij laten zien hun mogelijkheden en beperkingen goed te kennen. Ergens weten zij elementen uit de rock, de pop, electro en zelfs trance te verbinden, op een manier die volkomen natuurlijk aanvoelt.

MIN
When Saints Go Machine schrijft nummers die heerlijk wegluisteren onderweg in de trein, of in de auto, zonder dat het snel gaat vervelen. Voor de muzikale fijnproever zit er een schat aan nuances verborgen in de de donkere elektropop die uit de Deense zeeschelp komt. Al dat precisiewerk heeft wel tot gevolg dat een echte hit of muzikale smoel ontbreekt.

CONCLUSIE
When Saints Go Machine bewijst in Simplon dat hun muziek authentiek is en goed uit de voeten te kunnen op een podium. In de overdaad aan synthpop bandjes die de afgelopen jaren overenthousiast een tweedehands Roland kochten om hun toch al zielloze materiaal eniszins body te geven, is When Saints Go Machine een van de weinigen die met kennis van zaken opereerde op het snijvlak van de elektropop. Een prima plaat en een knappe vertaling naar het podium, al blijft het door fetisjisten, voor fetisjisten.

CIJFER
7

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12