ESNS12: Tove Styrke maakt hoge verwachtingen niet waar ESNS12: Tove Styrke maakt hoge verwachtingen niet waar

Hype blijft in New York hangen

, 3voor12/Groningen: Richard Hoekstra

ESNS12: Tove Styrke maakt hoge verwachtingen niet waar

Hype blijft in New York hangen

3voor12/Groningen: Richard Hoekstra ,

De New York Times schreef lovend over deze jonge Zweedse. Vanavond doet ze Groningen aan. Het Grand Theatre blijkt een tandje te hoog. De zaal wordt langzaam leeggespeeld.

CONCERT 
Tove Styrke, Eurosonic, Grand Theatre, 12 januari 2012
 
MUZIEK
Tove Styrke is niet de naam van een obscure Scandinavische metalband, maar van een ambitieuze Zweedse blondine van negentien lentes. Ze werd derde in 2009 tijdens “Idols” in haar land en de labels vielen bijna over elkaar heen om haar te kunnen contracteren. Uiteindelijk tekende ze bij Sony. In 2010 volgde haar debuutalbum vol electropop. Bij het schrijven werd ze bijgestaan door songschrijvers Patrik Berger en Jane Kask, die ook voor Kylie Minogue, Robyn en The Sounds nummers schreven. Inmiddels is ze ook genomineerd voor een Zweedse Grammy in de categorie beste song “White moments”  en volgens de New York Times is Tove Styrke één van de personen die we zeker in de gaten moeten houden de komende tijd. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor het optreden in de grote zaal. Tv-crews en een radiowagen voor het Grand Theatre van de Zweedse radio doen die verwachtingen nog verder oplopen.
 
PLUS
Het resultaat van de samenwerking met de songwriters heeft makkelijk in het gehoor liggende electropop-nummers opgeleverd. Het refrein zing je dan ook zo mee. Als een volleerd podiumdier probeert ze de zaal voor zich te winnen. Ze gebruikt daarvoor niet alleen het hele podium, maar ook een stellage vooraan op het podium die speciaal voor haar neergezet is. Waardoor ze hoog boven de mensen uittorent. Verder draagt ze uitzinnige laarzen, die rechtstreeks uit de kledingkast van KISS lijken te komen.
 
MIN
Maar al snel bekruipt je het gevoel dat je naar een hype zit te kijken. De nummers en de act komen te gelikt en te gemaakt over. Er is nooit sprake van een vonk en al snel loopt de zaal dan ook halfleeg. Het geluid zal daar voor een deel ook debet aan zijn. De lage tonen gaan door merg en been. Nee, overtuigend is het niet.
 
CONCLUSIE
Tove Styrke is absoluut een talent, maar vandaag kwam dat er helaas niet uit.
Dit optreden lijkt meer op een marketingstrategie dan dat het ons laat kennismaken met haar veel geroemde talent. Als gerenommeerde krant heeft The New York Times vast een hele andere Tove Styrke gezien. Jammer dat wij die vandaag gemist hebben.
 
CIJFER
5
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12