ESNS12: New Build staat nog in de steigers ESNS12: New Build staat nog in de steigers

Elektro-supergroep vol potentie en kinderziektes

, Tomas Delsing

ESNS12: New Build staat nog in de steigers

Elektro-supergroep vol potentie en kinderziektes

Tomas Delsing ,

Duizenden bezoekers, enthousiaste muzikanten en doortastende promotors ten spijt, staat menig band op Eurosonic deze week voor een leeg zaaltje te spelen. Niet New Build: ondanks dat dit pas het vierde (!) optreden van de Britten is, staat Simplon lekker vol.

CONCERT
New Build, Eurosonic, Simplon Main, 13 januari 2012.

MUZIEK
Supergroep is een wat groot woord, maar hier staan muzikanten die hun strepen ruimschoots hebben verdiend. De ruggengraat van New Build wordt gevormd door Hot Chip drummer Felix Martin en voormalig LCD Soundsystem én Hot Chip-gitarist Al Doyle, die vonden dat ze nog een vehikel nodig hadden om hun liefde voor jaren '80 synth-pop en new wave met de wereld te delen. Muzikantenelektronica mét pakkende liedjes.

PLUS
Met het weinige materiaal dat er al op de plank ligt zit het echt wel goed. Zonnige liedjes met tropische invloeden, die niet kunnen verhullen dat daaronder pittige thema's schuilgaan. Het zijn de twee gezichten van de Britse zuidkust. Ja, je krijgt je palmbomen, maar ook de comadrinkende hangjongeren die zich rond de pier lopen te vervelen. Gek genoeg gaat dat in dit geval prima samen: "Medication" is een prima uptempo popliedje met voldoende aaibaarheid om het op radio prima te doen, "Do You Not Feel" heeft de dansbaarheid van een Caribou track met koebellen en djembé-trommels, en single "Misery Loves Company" is in de liveuitvoering lang niet zo neerslachtig als de titel doet vermoeden. Live wordt een klein beetje van het onderkoelde elektronische geluid van de opnames geslachtofferd om wat minder afstandelijk voor de dag te komen.

MIN
Volop verontschuldigingen. Want sorry, dit is pas het vierde optreden van de band in deze samenstelling en sorry, ze zijn gisteravond in Amsterdam geweest en hebben zich daar een beetje laten gaan. Het was inderdaad rommelig en we moesten soms wat lang wachten tussen de nummers. Misschien is het ook niet zo chic als je frontman even echt niet meer weet hoe een track begint. Ach...

CONCLUSIE
Nog zeker niet volmaakt en eigenlijk op sommige momenten echt wel iets te slordig, maar dat kon niet verhullen dat New Build echt wel meer is dan het zoveelste zijproject van leden van Hot Chip. Eind maart komt de debuutplaat uit, geproduceerd door Tom Hopkins die we kennen van - jawel - Hot Chip album "One Life Stand". Wat er al op internet circuleert is veelbelovend, en vanavond bleek het ook live best uit de verf te komen.

CIJFER
7,5

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12