ESNS12: Sneltrein Ray Cokes dendert door Nederland muziekland ESNS12: Sneltrein Ray Cokes dendert door Nederland muziekland

Vier acts, vier interviews bij Ray's Noorderslag Revue

, Bas van Duren

ESNS12: Sneltrein Ray Cokes dendert door Nederland muziekland

Vier acts, vier interviews bij Ray's Noorderslag Revue

Bas van Duren ,

Krap een uur heeft cultheld Ray Cokes nodig om vier veelbelovende, Nederlandse acts in een welverdiend spotlicht te brengen in de Kleine Zaal. Cokes, die eind jaren 80 faam verwierf als VJ van MTV, maakt tegenwoordig furore als talkshowpresentator. Zijn show's vliegen volledig uit de bocht, staan bol van de grappen en Cokes heeft een gezonde portie zelfspot. In de Kleine Zaal is het bij Ray's Noorderslag Revue niet veel anders.

Een levend schilderij met Ray Cokes pontificaal in beeld wordt op het podium geprojecteerd op een doek. Klokslag acht uur komt de Engelsman op en waar eerst alles wat ingeslapen aandoet is iedereen spontaan klaarwakker alsof de hele zaal een goede snuif Cok... pot caffeine achter de kiezen heeft. De Engelsman is 53, maar springt rond alsof hij nog in de lente van zijn leven is.

'Hoe oud ben jij?' vraagt Cokes aan een knul die op een zitzak plaats heeft genomen. 'Twaalf', is het antwoord. 'Goed, voor jou geen bier of wat dan ook. Je ouders weten wel dat je hier bent?' 'Ja', klinkt het verlegen. 'Ik kan vanavond grappen maken waardoor je de indruk kan krijgen dat ik "gay" ben, maar ik verzeker iedereen, dat ik dat niet ben. 'Je bent Ray!' roept iemand uit het publiek. 'Precies'.

De presentator heeft al snel een andere knul van 15 aan de haak geslagen. Cokes zoekt een barman voor de avond en Espen uit Noorwegen biedt zich aan. Serveerster Esther geeft zich vrijwillig op en Ray maakt zich zorgen om het leeftijdsverschil tussen barman en serveerster. 'Maak jij je druk om je eigen leeftijdscategorie', zegt de nuchtere Espen, 'ik houd het bij meisjes van mijn leeftijd'.

De eerste band moet dan nog spelen. Die eer komt toe aan de Rotterdamse punkers van Rats on Rafts. Twee korte nummers en dan op de bank met Ray. 'Wat is Rotterdam voor stad?' is de vraag. 'De beste stad van Nederland' het antwoord. Dat kan op wat hoongelach rekenen van een publiek dat duidelijk niet uit Rotterdammers bestaat.

Pioneers of Love kan op wat meer sympathie rekenen. Op het podium, dat tussen de bedrijven door razendsnel wordt omgebouwd, laat het trio twee prachtnummers horen die kan rekenen op de goedkeuring van Cokes. Het interview met de band wordt bruut verstoord door Giel Beelen die live in de uitzending zit. 'Are you Mikiel Vweenstraw?' vraagt de Brit. 'Nee? Snel weg dan, we zijn een programma aan het maken!'

Als afsluiters mogen Bart Constant, alter-ego van Rutger Hoedemaekers of zoals Ray het zegt: 'Ruutker!', en Dope D.O.D. aantreden. De intieme setting met alle zitzakken eromheen werken evengoed voor de fijnzinnige indiepop van Bart Constant en de horror-rappers uit Groningen. Cokes meent de barman te zien flirten met de barvrouw. 'Een advies jongeman: nooit belangrijke beslissingen maken met een erectie'. Met die wijsheid kan Espen weer terug, de Cokes-train heeft haar eindbestemming bereikt.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12