D66-Europarlementariër Marietje Schaake EU-rapporteur internetvrijheid D66-Europarlementariër Marietje Schaake EU-rapporteur internetvrijheid

Politica onderzoekt invloed technologie op burgerrechten

, Atze de Vrieze

D66-Europarlementariër Marietje Schaake EU-rapporteur internetvrijheid

Politica onderzoekt invloed technologie op burgerrechten

Atze de Vrieze ,

D66-Europarlementariër Marietje Schaake gaat een onderzoek naar internetvrijheid in de wereld leiden. Nog niet eerder liet Europa zo'n onderzoek uitvoeren. Het werk moet uitmonden in een resolutie over burgerrechten in het digitale tijdperk. Marietje Schaake manifesteert zich al langere tijd als beschermer van de rechten van burgers in het internettijdperk. Zo streed ze fel tegen het omstreden ACTA verdrag, het handelsverdrag waarin afspraken gemaakt worden over piraterij.

 Schaake zegt blij te zijn met haar aanstelling. Volgens de politica is internetvrijheid een belangrijk onderwerp. "Het internet in Iran en China is feitelijk al 'intranet' geworden; 100 procent gecontroleerd en gecensureerd door de overheid. Daarmee zitten internetgebruikers de facto in een parallel universum", zeg Schaake tegen NU.nl. "Helaas lijkt het er wel eens op alsof regimes die onderdrukken ambitieuzer zijn technologieën in te zetten dan de gemiddelde Europese politicus. Hier is nog een wereld te winnen.”

Schaake is niet de enige Nederlander die zich in Brussel bezig houdt met de digitale agenda. VVD Eurocommissaris Neelie Kroes is sinds december 2009 voor de portefeuille. Ze sprak zich al enkele malen uit voor hervorming van het auteursrecht. Volgens Kroes is dat nodig, omdat door het internet het huidige auteursrecht achterhaald is. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12