3voor12draait (week 3): Moss, De Jeugd, Elektro Guzzi 3voor12draait (week 3): Moss, De Jeugd, Elektro Guzzi

3voor12 single van de week: The Shins - Simple Song | Album van de week: Moss - Ornaments

, Pepijn van Gils

3voor12draait (week 3): Moss, De Jeugd, Elektro Guzzi

3voor12 single van de week: The Shins - Simple Song | Album van de week: Moss - Ornaments

Pepijn van Gils ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 5 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12draait

Luister hier de podcast en Spotify. 3voor12 is ook op Last.fm en Twitter.

Top 5

1. Moss - Ornaments (album, Excelsior)
Unanieme nummer 1. Iedereen draait het album op de redactie deze week. Ook komt Moss nog een paar keer terug in de favoriete lijstjes met de 3OnStage Sessie en het optreden op Noorderslag.
"Voor de liefhebbers van heldere en toch gelaagde producties is dit een pareltje." (Menno Visser)
"Prachtige derde plaat, met sterke, gedreven composities die maar blijft groeien" (Ingmar Griffioen)

2. De Jeugd Van Tegenwoordig
"Ik geloof dat ik nooit zo uitzinnig blij ben geweest met de Popprijs winnaar van dit jaar, De Jeugd van Tegenwoordig. Wat een helden, mijn helden!" (Silvy Broeren)
"Niemand in Nederland die niet meer mee kan zingen in het idioom van De Jeugd. Terechte winnaars van de Poprijs 2012." (Pepijn van Gils)

3. Elektro Guzzi live @ Grand Theatre Main, 12-1-2012
"Helaas op Eurosonic alleen in de 3 On Stage sessie kunnen zien, maar als ik deze opname vanuit het Grand Theatre zo hoor is de 9 door Atze geheel terecht geweest. Een absolute must-hear!" (Christiaan Walraven)
"Tijdens de set in de containersessie op het 3OnStage lieten zij zich meteen van hun meest muzikale en metronome kant zien. Luister en huiver naar de waanzinnige opbouw van dit setje." (Pepijn van Gils)

4. Eurosonic / Noorderslag 2012
"Mooi festival weer, opvallend veel goede shows gezien en een paar uitschieters." (Ingmar Griffioen)
"Het was een mooie editie van Eurosonic Noorderslag, weer een stap voorwaarts in vergelijking met voorgaande edities en de standaard was al zo hoog." (Willem van Zeeland)

5. Maccabees - Given To The Wild (album, V2)
"Een van de weinige buitenlandse albums die zich kan meten met de explosie aan Nederlands talent aan de start van 2012. Maar wat een groeiplaat. Eerst alleen Pelican en nu ook Ayla en de rest." (Menno Visser)

 

WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Bart Constant - Tell Yourself Whatever You Have To (album)
Bart Constant, voorheen bekend als Rutger van About, verhuisde van Amsterdam naar Belijn en maakte daar dit verrassende, originele en artistiek zeer gevarieerde album dat ik veel heb gedraaid de afgelopen weken. Voor mij de beste plaat van 2012 tot nu toe. 

Eurosonic Noorderslag (Festival en Conference)
Het was een mooie editie van Eurosonic Noorderslag, weer een stap voorwaarts in vergelijking met voorgaande edities en de standaard was al zo hoog. Ik vond Noorderslag interessanter dan Eurosonic en vroeg me af of dit echt zo was of toch een kwestie van een chauvinistische bril. Matt McDonald, programmeur van CMJ Music Marathon in New York, beaamde desgevraagd dat hij het niveau van de Nederlandse popmuziek hoger vond dan ooit. Zouden we nu dan echt aan de vooravond staan van een internationale doorbraak voor de Nederlandse popmuziek? Voor wie meer wil horen en zien over Eurosonic Noorderslag: Er zijn meer dan honderd artikelen en video's te vinden op 3voor12.

De Jeugd Van Tegenwoordig - Noorderslag (Concert)
Ze wonnen de Popprijs en die verdienen ze dan ook echt totaal. Ik zag ze vaak spelen in 2011 en altijd met plezier, vooral hun optreden op Into The Great Wide Open was onvergetelijk. In de Grote Zaal van de Oosterpoort in Groningen maken ze er na het in ontvangst nemen van de Popprijs een galavoorstelling van met louter hits en Vjeze Fur die op een cheque van 10.000 Euro crowdsurft over de hoofden van het publiek. En na alle euforie geven ze ook nog eens alle drie een puike solovoorstelling in de 3voor12-zaal. Zo volwassen, zo beleefd... Maar partytime zou het blijven.

SILVY BROEREN DRAAIT:

Popprijs winnaar De Jeugd Van Tegenwoordig
(Crowdsurfende Vjeze, @ Noorderslag op 13.30 min)
Ik geloof dat ik nooit zo uitzinnig blij ben geweest met de Popprijs winnaar van dit jaar, De Jeugd van Tegenwoordig. Wat een helden, mijn helden! Met als hoogtepunt Vjeze die op de gewonnen 10.000 euro check over de hoofden van het bierpubliek van de Oosterpoort zijn overwinningsrondje doet. Het is haast poetisch.

Moss, 3OnStage Sessie @ Noorderslag
In grote spanning en met beven wachtte ik op het nieuwe album van Moss, Ornaments. Bibberend omdat ik hoopte dat ik 'm wel net zo wonderschoon als de vorige zou vinden. Nou, wat een waanzinnige opvolger, wat een prestatie! Kijk hier naar een steengoede 3 On Stage sessie als voorproefje op alle komende optredens waar ik met een hart vol liefde bij ga zijn.

WiWa & Friends, 3voor12 stage @ Noorderslag
Willie Wartaal op een podium met zijn vrienden en familie. Zo ontroerend om de eerste minuten die spanning van het eerste optreden te zien op WiWa's gezicht en wat prachtig om die spanning ook weer te zien verdwijnen. Fijn beeld met een zwaar genietende vrienden op en voor het podium. Ballin'!
 

CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Lefties Soul Connection
Ik heb een fantastisch weekend gehad in Groningen, met top optredens van 2:54, Lisa Hannigan, 120 Days, Elektro Guzzi, Ewert & The Two Dragons, Thomas Azier, Bart Constant, Gnucci & Banana, Rats On Rafts, Case Mayfield, Jameszoo, Lefties Soul Connection, Mr Polska, de soloprojecten van De Jeugd en natuurlijk Zanger Rinus. Hoger gemiddeld niveau dan ooit op ESNS als je het mij vraagt.

Elektro Guzzi live @ Grand Theatre Main, 12-1-2012
Helaas op Eurosonic alleen in de 3 On Stage sessie kunnen zien, maar als ik deze opname vanuit het Grand Theatre zo hoor is de 9 door Atze geheel terecht geweest. Een absolute must-hear!

Kraantje Pappie - Crane (Noah's Ark/Universal)

Sinds ik Kraantje Pappie op Lowlands zijn nieuwe materiaal zag spelen kijk ik uit naar dit debuutalbum van de MC uit Groningen. De beats zijn moddervet zonder enig moment de vocalen in de weg te staan en ook om de teksten kan ik soms goed lachen. Noisia mag wat mij betreft veel vaker productie voor anderen doen, want de sound is werkelijk perfect.

ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:

Hospital Bombers - When The Cows Come Home
Al uit 2009, maar aanwezig op het zojuist verschenen album 'At Budokan'. Eerlijk is eerlijk, dit nummer viel ook gelijk positief op tijdens hun optreden op de 3voor12 Stage bij Noorderslag. At Budokan is trouwens een albumtitel die veelal wordt gebruikt voor ive best ofs van artiesten die het even niet meer weten. De Budokan is een Japanse concerthal. In het geval van Cheap Trick was het andersom, dit live album leverde hun jezushit 'I Want You To Want Me' op.

Gnucci Banana - Animal
Op de bar springen, met ijsblokjes gooien en je allerminst charmant gedragen, daar is deze muziek voor. Gelukkig deed Gnucci Banana alle hiervoor genoemde activiteiten tijdens de Unofficial Eurosonic Afterparty. Verfrissend na een avond serieuze bandjes kijken. En deze cover van Miike Snow is daarnaast ook nog eens heel erg aanstekelijk. Zoek eerst een bar en ijsblokjes voor je m luistert!

Ting Tings -  Hang It Up
Iets dat de moeite waard is van de Ting Tings, ik had er niet meer op gehoopt. Ze werden terug de studio in gestuurd om hun tweede album totaal opnieuw op te nemen. Nu is er iets gemaakt dat de moeite waard is, want in maart is er een releasedate vastgesteld en er zijn belangrijke concerten gescheduled, waaronder een mega showcase op South By South West in Austin, Texas. Als de rest klinkt zoals deze Hang It Up, dan is er nog hoop voor de Ting Tings.

MENNO VISSER DRAAIT:

Tyga - Rack City (Ca$h Money/Universal)
Sinds wanneer hou ik van minimal hiphop? Nou, het rare is dat dit bij mij on repeat staat en wel zo hard mogelijk. En dat komt niet door de clip, maar door dat moddervette minieme synthloopje  (:

Moss - Ornaments (album, Excelsior)
Voor de liefhebbers van heldere en toch gelaagde producties is dit een pareltje.

Maccabees - Given To The Wild (album, V2)
Een van de weinige buitenlandse albums die zich kan meten met de explosie aan Nederlands talent aan de start van 2012. Maar wat een groeiplaat. Eerst alleen Pelican en nu ook Ayla en de rest.

ERIK ZWENNES DRAAIT

Moss - Ornaments (album, Excelsior/V2)
Na een doorbraakplaat met een opvolger komen, is niet altijd makkelijk. De verwachtingen zijn hoog, ook intern bij de band, en je wil niet hetzelfde trucje herhalen. Dat doet Moss ook niet. Sterker, op heel gewaagde wijze richt het zich meer op percussie, minimalisme en elektronica. Ik heb nu al vier favoriete liedjes, dat gaan er alleen maar meer worden. Knap hoor.

Wiwa & Friends op Noorderslag
Jeutje wat kwam deze warme familie een partijtje smoov zeg. Een mix van r&b, soul en hiphop zonder dat je er een Drake-trui bij aan hoeft te trekken.

Rick Ross - Rich Forever (mixtape, online)
Doe maar luisteren gewoon. Een paar missers, verder enkel bangers en bizarre producties. Rick Ross doet met een mixtape waar heel veel artiesten dit jaar op hopen met hun album. Vandaag is High Definition DE track, morgen weer een ander.

INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Eurosonic / Noorderslag 2012
Mooi festival weer, opvallend veel goede shows gezien en een paar uitschieters. Voor de argumentatie klik je op de links.

Moss - Ornaments (Excelsior, V2)
Prachtige derde plaat, met sterke, gedreven composities die maar blijft groeien. De grote vraag is of die doorgroeit tot het niveau van Never Be Scared/Don't Be a Hero.

Lamb Of God - Desolation (Roadrunner)
Heavy trash & speedmetal giganten Lamb Of God hakken er op deze track vol in. Afkomstig van het nieuwe album Resolution, dat 20 januari uitkomt bij Roadrunner Records en de opvolger is van het met een Grammy genomineerde Wrath. Lamb Of God speelt ook op FortaRock, in Nijmegen.

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Moss - Ornaments (album, Exelsior/V2)
Toen drie jaar geleden Never Be Scared, het tweede album van Moss, uitkwam, zag niemand het grote succes aankomen. Ornaments is nu zo'n plaat waar hoge verwachtingen bij komen kijken. Die lossen ze in met een spannende, gedurfde indiepopplaat met sterke liedjes. Mijn favorieten: het gejaagde Spellbound, gedoodverfde hit The Hunter, huidige single What You Want en het kleine liedje Tiny Love.

Riz Ortolani - Cannibal Holocaust Original Soundtrack (Spotify)
Afgelopen donderdag draaide in De Balie in Amsterdam Cannibal Holocaust, een van de meest smaakloze en beruchte kannibalenfilms ooit gemaakt, afkomstig uit 1980. De soundtrack werd gemaakt door de beroemde componist Riz Ortolani. Hij maakte een kruising tussen verontrustende elektronica en bezwerende instrumentale softpop. Als Air met de smaak van geronnen bloed in de mond.

Howler - America Give Up (album, Rough Trade/Konkurrent)
Vorig jaar om deze tijd draaide ik Weekend van Smith Westerns grijs. Dit is Weekend van 2012: Back Of Your Neck. Zo'n gejaagde garagepopsong, met een onweerstaanbaar refrein. De hele plaat mag er trouwens wezen. Begin februari is meneer in het land.

PEPIJN VAN GILS DRAAIT:

Jameszoo op het 3voor12stage (Noorderslag 2012)
Geen makkelijke luisterplaatjes, elevator tunes of kamermuziek deze week. Jameszoo was al een paar weekjes in de schijnwerpers met zijn track Kiwanushi And The Cheesechildren. Kijk en luister mee op naar zijn proeve van bekwaamheid op Noorderslag: WAUW!

Elektro Guzzi op het 3OnStage podium (Noorderslag 2012)
Ik had nog nooit van de drie Oostenrijkers gehoord, maar tijdens de set in de containersessie op het 3OnStage lieten zij zich meteen van hun meest muzikale en metronome kant zien. Luister en huiver naar de waanzinnige opbouw van dit setje.

De Jeugd Van Tegenwoordig
Een paar jaar geleden nog outsiders in de muziekscene met een raar klinkende hit. Inmiddels alom bekend en populair. Niemand in Nederland die niet meer mee kan zingen in het idioom van De Jeugd. Terechte winnaars van de Poprijs 2012. Heerlijk concertje voor het weeeeeekend!

MAX BEDEKER DRAAIT:

Erol Alkan @ Rauw (Tivoli, Utrecht)
Na afgelopen weekend beide avonden op Rauw geweest te zijn spookt dit nummer al de hele week door mn hoofd, alleen heb ik dus geen idee van wie het is. Qua geluiden (oa de claps en synth) heb ik sterk het idee dat het van Erol zelf is en dus zeer waarschijnlijk nog lang niet, of zelfs nooit, uitkomt, maar de tijd zal het leren..

Buddy Miles - The Segment
Deze heb ik vorige week ontdekt op een avondje Youtube-en, en draai m elke dag in repeat-blokken, van gemiddeld 8x per beurt, wel een paar keer. De plaat is nooit op cd of digitaal uitgebracht, dus ik heb m via Discogs tweedehands voor 20E moeten bestellen nu, maar het is t waard. Echt een onontdekt juweeltje in de soul/funk-geschiedenis, deze 'A Message To The People'-plaat.

The Freak Scene - A Million Grains Of Sand
Bij een middag platen kopen in Distortion Records (Westerstraat Amsterdam, echt een aanrader) stond de cd 'Psychedelic Soul' van The Freak Scene op, en ik was meteen verkocht (en de cd dus ook). Het blijft gewoon fantastisch om te horen hoe ze in die tijd experimenteerden met alle opties die professionele opname-studio's bieden, van een rare stereo-mix tot vage delays en effecten, niet een optie lieten ze onbenut in die tijd. Is weer eens wat anders dan al die saaie bandjes van de laatste 10 jaar die nog steeds The Strokes niet kunnen vergeten, zoals The Howlers.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12