Zeroes Request 2000: Pearl Jam, een hoogtepunt op Pinkpop, een ramp op Roskilde

En: Coldplay in de Melkweg tijdens Amsterdams Crossing Border

Willem van Zeeland ,

In het kader van Zeroes Request op 3FM blikt 3voor12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de jaren '00. 's Avonds hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3voor12radio. Vandaag: 2000.

Krezip
Eurosonic Noorderslag was in de 90ies nog upcoming, maar in de Zeroes heeft dit festivalweekend, dat zich in januari afspeelt in Groningen, zich definitief gevestigd als iets waar je bij moet zijn geweest als je in de muziekindustrie werkt. Reikhalzend wordt ieder jaar weer uitgezien naar wat nu weer de hotte nieuwe Nederlandse act is die in het jaar dat volgt de clubs en de festivals plat zal gaan spelen. In het jaar 2000 gonst het in de wandelgangen over Krezip, een middelbare scholierenbandje uit Tilburg. Ik ga er met enige scepsis heen omdat ik vrees dat hun reputatie totaal is gebaseerd op hun leeftijd, maar ik word aangenaam verrast. Krezip zet een show neer, heeft sterke songs en een zangeres, Jazqueline Govaert, die in alles uitstraalt dat we de komende jaren nog niet van haar af zullen zijn.

De belofte wordt ingelost op Pinkpop. Krezip speelt de ballade I Would Stay en ontroert daarmee duizenden met roze Pinkpophoedjes getooide festivalgangers en niet in de laatste plaats televisiekijkend Nederland. Barend en Van Dorp geven het laatste zetje door Krezip het podium te gunnen in hun tv-shows tijdens het EK Voetbal, dat zich in 2000 afspeelt in Nederland en Belgie. I Would Stay van Krezip is DE zomerhit van het jaar 2000.

Pearl Jam
Het hoogtepunt van Pinkpop 2000 is de terugkeer van Pearl Jam. Ze zijn niet meer op Pinkpop geweest sinds hun legendarische doorbraakshow in 1992. Eddie Vedder draagt weer een T-shirt van Tivoli, maar moet wel tandenknarsend die andere Ed (Kowalczyk van Live) na zich dulden. De organisatie verwacht dat Live het veld tot nog verder achter de geluidstoren in beweging zal krijgen dan Pearl Jam. En dat blijkt die dag te kloppen. Maar de artistieke triomf is voor Pearl Jam.

Pearl Jam is dan inmiddels toe aan zijn vijfde album: Binaural. De albums van Pearl Jam zijn in de loop der jaren steeds wisselvalliger geworden, maar tijdens Pinkpop spelen ze precies de mooie nummers van iedere plaat. Het is goed terug te horen op de dubbel-cd die van dit concert is verschenen (de band zal tijdens deze tournee zelfs ieder concert op cd uitbrengen). De cd van het Pinkpop-concert is misschien wel het Pearl Jam-album dat ik het vaakst heb gedraaid, juist vanwege die prachtige selectie van songs. De video van het concert is nu ter gelegenheid van Zeroes Request in zijn geheel te zien op 3voor12.

Drama op Roskilde

Aan de zo succesvolle tournee van Pearl Jam komt op 30 juni 2000 op dramatische wijze een einde. Er ontstaat paniek en gedrang in het publiek op het Deense festival Roskilde, mensen worden onder de voet gelopen en als de trieste balans wordt opgemaakt blijken er negen doden te zijn gevallen, waaronder een Nederlander. In 2001 herdenkt Patti Smith op indrukwekkende wijze de slachtoffers door op het Roskilde-festival haar versie van Pearl Jam's Alive te zingen.

Coldplay
Het Crossing Border Festival start in de 90ies als een mix van popmuziek en literatuur. In het jaar 2000 verhuist het festival naar Amsterdam. Dat pakt goed uit: Met een ticket kun je zappen tussen de zalen van Paradiso, de Melkweg, de Stadsschouwburg, de Balie, het nieuwe De La Mar en Bellevue. Crossing Border gaat na drie Amsterdamse edities terug naar Den Haag, maar het Leidseplein bruist tijdens de Amsterdamse edities op een manier die daarna zelden of nooit geëvenaard is. De absolute buzz band van deze Crossing Border 2000 is Coldplay. Het debuutalbum Parachutes is net verschenen en lyrisch ontvangen door pers en publiek. De grote zaal van de Melkweg puilt uit voor dit concert, en omdat je met een kaartje naar alle zalen kunt, zit er geen limiet op het bezoekersaantal. Het is niet te harden in de zaal die ik daardoor voortijdig heb verlaten, maar gelukkig is de audio van dit concert tot op de dag van vandaag terug te luisteren op 3voor12.