Zeroes Request: 2008, Voicst speelt Pinkpop plat met hulp van Colin Benders en Bart Constant

Claw Boys Claw is terug

Willem van Zeeland ,

In het kader van Zeroes Request op 3FM blikt 3VOOR12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de Zeroes. 's Avonds hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3VOOR12RADIO. Vandaag: 2008.

Claw Boys Claw
Een half jaar gelden schreef ik ook al zo'n serie artikelen over ter gelegenheid van 90s Request. Een 80s Request is er niet meer, maar als die nog had bestaan, had ik ongetwijfeld uitgebreid aandacht besteed aan het Amsterdamse Claw Boys Claw. Dankzij hen veranderde menig kleinschalig provinciaal festivalletje in die jaren in een event waar je bij moest zijn geweest. In 2008 keren ze terug op de podia en in januari blijkt op Noorderslag al meteen: dit wordt heel erg leuk.

Vampire Weekend
Op SXSW zie ik in de tuin van het vermaarde Stubb's Barbecue de allerleukste band van 2008: Vampire Weekend. Het zijn typische college boys uit New York en ze spelen catchy, dansbare popliedjes met steeds een Afrikaanse kwinkslag in de geest van Paul Simon's Graceland. Je kunt merken dat ze nog niet zo vaak hebben opgetreden en dat ze er al helemaal niet aan gewend zijn om de band te zijn waar iedereen naar uitkijkt, want ze staan er nog wat onwennig bij, maar wat is Vampire Weekend een heerlijke band. Je zou hopen dat er ieder jaar tien van dit kaliber opstaan.

Voicst
Voicst is de meest spraakmakende Nederlandse band van 2008. Met het album A Tale Of Two Devils breken ze door naar het grote publiek. Bij het zien van het filmpje van dit feestelijke optreden op Pinkpop realiseer ik me hoeveel van de mensen die hier op het podium staan inmiddels van rol zijn veranderd. Zanger Tjeerd Bomhoff is nu Dazzled Kid, toetsenman Rutger maakte onlangs een prachtig debuutalbum als Bart Constant en trompettist Colin Benders werd Kyteman, maar daarover meer in het volgende artikel.