Zeroes Request: 2009, Kyteman rules

Dossier Zeroes Festivals compleet

Willem van Zeeland ,

In het kader van Zeroes Request op 3FM blikt 3voor12-eindredacteur Willem van Zeeland op basis van zijn eigen herinneringen terug op de belangrijkste festivals van de Zeroes. 's Avonds hoor je live muziek van die festivals bij Roosmarijn Reijmer in 3voor12radio. Vandaag: 2009.

Kyteman's Hiphop Orchestra
In het jaar 2009 heeft Nederland op papier de meest onmogelijke festivalact ooit, maar op het podium blijkt het allemaal te kloppen. Trompettist Colin Benders, in 2008 nog te zien met Voicst, verzamelt om zich heen Kyteman's Hiphop Orchestra. Het is een 22-koppig orkest waar muziekliefhebbers van alle gezindten plat voor gaan. Ik zie ze voor het eerst in januari op Noorderslag en ze zullen de rest van het jaar alle festivals en muziekprogramma's blijven beheersen. Ze spelen met groot succes op Pinkpop en Lowlands en het nummer Sorry wordt in december door het 3voor12-publiek uitgeroepen tot Song van Het Jaar.

The Boss op Pinkpop
Pinkpop viert een 2009 in stijl het 40-jarig jubileum. Niemand minder dan Bruce Springsteen is de hoofdattractie van het verjaardagsfeestje. Hij windt er geen doekjes om en laat al na drie nummer weten een House Of Love te willen bouwen op de Draf- en Renbaan in Landgraaf. Het wordt een eredienst met The Boss die laat zien waarom hij en zijn E-Street Band door het Amerikaanse magazine Rolling Stone zijn uitgeroepen tot beste live act aller tijden. Er is wel eens gezegd dat er twee soorten mensen bestaan: fans van Bruce Springsteen en zij die hem nog nooit live hebben gezien. Op Pinkpop 2009 zijn er weer tienduizenden fans bij gekomen.

Lowlands
Lowlands is in 2009 ruim van tevoren uitverkocht. De twijfels over de koers en de kwaliteit van het programma, die er aan het begin van dit decennium nog wel waren, zijn in 2009 totaal verdwenen. Lowlands is het festival waar je bij moet zijn en dat is het voor veel meer mensen dan er op het festivalterrein in Biddinghuizen passen. Over het optreden van afsluiter Arctic Monkeys zijn de meningen verdeeld, maar ik vond ze erg goed met veel werk van het nieuwe album Humbug en een fraaie coverversie van Nick Cave's Red Right Hand.

Lowlands brengt ook een verrassende oudgediende: zangeres Grace Jones, zo ongeveer the coolest person of the 80s, maar ze was in Nederland nog nooit te zien op een groot festival. In een fraai gestileerde show speelt ze Slave To The Rhythm en nog een stuk of wat hits. Maar de echte verrassing is na afloop voor dj Wiekes (Johan Gijsen van Tivoli) als Grace Jones nog even met hem komt lapdancen in zijn dj booth.