Duik met 3voor12 classic in de VPRO archieven Duik met 3voor12 classic in de VPRO archieven

Geheel online: Madness op Pinkpop 2009

, Robert Lagendijk

Duik met 3voor12 classic in de VPRO archieven

Geheel online: Madness op Pinkpop 2009

Robert Lagendijk ,

Misschien was het je al opgevallen: sinds de recente verbouwing van 3voor12 werken we aan een hoekje waar je klassiekers uit ons beeld- en geluidarchief te vinden zijn. Of we gek zijn geworden? Nee natuurlijk niet! 3voor12 is echt geen ouwelullenclub geworden en loopt nog altijd gewoon hard mee in de muzikale frontlinie. Maar met bijna 10.000 titels in ons archief zou het natuurlijk zonde zijn om niet af en toe eens om te kijken.

En zo kun je nu dus horen waarom in 1995 Radiohead - opgenomen op Lowlands, even de beste band van de wereld was. Je kunt nu ook Europe By Storm, een documentaire van VPRO's Bram van Splunteren over de eerste slopende Europese tour van de Red Hot Chili Peppers bekijken. Mooi om te zien dat ook stadionbands ooit klein begonnen.

Elke week zullen we een haakje vinden om een oude parel aan op te hangen. Volgende week begint 3FM's Zeroes Request. Wij zeggen: een mooie aanleiding om een eigen favoriet uit die periode boven water te halen. Een maand later opent in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling God Save The Queen over de periode 1977 tot 1984. Wij hebben de stofjassen al klaar liggen om in de krochten van ons pand op zoek te gaan naar concertbanden uit die tijd.

'Hoe zit het eigenlijk met al die opnames? Waarom staat alles wat de VPRO ooit heeft opgenomen niet gewoon online?,' horen wij je denken. Daar is natuurlijk een reden voor. Naast dat het enorm veel werk is om oude opnames te digitaliseren, zijn we ook afhankelijk van de oude contracten die toen met de artiesten zijn afgesloten. En dus moeten we opnieuw toestemming vragen aan platenmaatschappijen of artiesten. Soms bestaat de band en de platenmaatschappij niet eens meer. Maar, we doen altijd ons best om aan betrokkenen toestemming te vragen.

'U vraagt, wij draaien',  een populaire kreet uit vervlogen radiodagen. Nu heet dat crowdsourcing. Maar laten we het gewoon eens doen. Wees zelf de aanleiding om een mooi oud concert op 3voor12 te zetten. Kan gewoon in het reactieveld hieronder.

En nu is het feest. Ter gelegenheid van deze vrolijke, onofficiële opening van 3voor12 classic, hebben we - overigens zonder enige aanleiding -  de al even vrolijke opname van het concert dat Madness gaf op Pinkpop 2009 afgestoft en tijdelijk op de site geplaatst. Zie hieronder. Wij zeggen: een klassieker. One Step Beyond!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12