Minister Bussemaker: "De mogelijkheden voor het Metropole Orkest zijn nagenoeg nihil"

Motie wordt voorgelegd aan Tweede Kamer, SP start 'Metropolenmeldpunt'

Redactie 3voor12 ,

Een plan van de SP om het Metropole Orkest onder te brengen onder Cultuur en te blijven subsidiëren met frictiekosten is afgewezen door minister Jet Bussemaker. Een motie wordt nu voorgelegd aan de Tweede Kamer, die hier over enkele weken over zal beslissen. Het orkest zou niet ten laste van de cultuurbegroting overeind gehouden kunnen worden.

Minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) verwijst het Metropole Orkest terug naar Media. De SP zou graag zien dat de minister overgebleven frictiekosten, de kosten die gemaakt worden bij het opheffen of stevig korten van organisaties (bv afkoopsommen en rechtszaken), maar Bussemaker wil daar niet aan beginnen. Bussemaker: "De mogelijkheden voor het Metropole Orkest zijn nagenoeg nihil. Het subsidiëren van het Orkest gaat ten koste van iets anders." Bussemaker weet niet waar de 15 miljoen die nodig zou zijn om het orkest te redden vandaan moet komen. Vorige week besloot staatssecretaris Sander Dekker (Media) om geen geld meer toe te wijzen aan het orkest, omdat het plan om tot zelfstandigheid te komen onvoldoende is.

De SP is een van de partijen die zich het hardst maakt voor de subsidie van het Metropole Orkest. Zo openden zij vandaag ook een ‘Metropolenmeldpunt’. „Het zou erg jammer zijn als 68 jaar fantastische muziekgeschiedenis met een pennenstreek wordt beëindigd”, aldus SP-leider Emile Roemer.