Indonesische mystiek op debuutalbum Herrek Indonesische mystiek op debuutalbum Herrek

Jeugdervaringen van Papua New Guinea muzikaal uitgebeeld, nummer Tiger Eyes nu te beluisteren

, Laurence Tanamal

Indonesische mystiek op debuutalbum Herrek

Jeugdervaringen van Papua New Guinea muzikaal uitgebeeld, nummer Tiger Eyes nu te beluisteren

Laurence Tanamal ,

Het debuutalbum van Herrek, de band van Gerrit van der Scheer (ex- Adept en ex-Bonne Aparte) zal Waktu Dulu heten en 15 februari uitkomen bij Snowstar Records. Het album is gebaseerd op zijn ervaringen en herinneringen toen hij als kind verbleef in Indonesiƫ, dat zich zowel muzikaal, tekstueel als in de sfeer van het album uit. Van der Scheer: "Dit gaf mij een kader om in te werken."

Van der Scheers tijd in Indonesië neemt een centraal thema in bij zijn huidige band. Zo komt zijn artiestennaam Herrek van de manier waarop Indonesiërs zijn naam uitspraken. Waktu Dulu staat voor ‘vroeger’. “Ik heb van mijn tweede tot mijn negende levensjaar in Indonesië gewoond en daar heb ik veel bijzondere herinneringen aan. Vooral omdat deze herinneringen zich in een soort vacuüm bevinden omdat deze enkel uit die periode van mijn jeugd opgedaan zijn. Dit gaf mij een kader om in te werken, en dat uit zich zowel tekstueel als in de sfeer van het album”, aldus Van der Scheer.

Eerste album werd weggegooid
Waktu Dulu is Herreks debuutplaat, terwijl de band al in 2008 door Van der Scheer opgericht werd en er in 2010 al een EP en album aangekondigd werden. “Eerst heb ik aan een ander album gewerkt, maar dat is uiteindelijk niet uitgekomen. Ik had dit album helemaal alleen gemaakt en er een band bijgezocht, maar wegens omstandigheden, bijvoorbeeld dat iemand er ineens besloot uit te stappen, merkte ik dat het zo niet werkte. Waktu Dulu is tot stand gekomen omdat ik daarna besloot juist wel het proces te doorlopen van het werken met een vaste bandbezetting.”

Ervaringen en mystiek uit Indonesië
Of het nu gaat om echte ervaringen, of meer de sfeer van Indonesië zelf maakt niet uit: elk element komt via een eigen interpretatie in het debuutalbum terug. “Het leven van een kind uit Indonesië bestaat uit totaal andere dingen dan dat van een kind uit Nederland. Zo wordt iemand uit Indonesië al van jongs af aan bijgebracht hoe de natuur in elkaar zit, hoe je moet jagen en wat wel en niet eetbaar is. Zo heb ik in mijn vrije tijd veel kogeltjes gemaakt van klei die bedoeld waren voor een katapult om mee op vogeltjes te kunnen jagen. Een nummer op het album gaat hier ook over.”

Een ander thema dat teruggehoord kan worden in het album is de mystieke kant van Indonesië. “In Indonesië heerst veel bijgeloof. Zo waren mijn vriendjes en ik op een dag in het bos, waar wij plotseling een raar geluid hoorden. Mijn vrienden identificeerden dit geluid direct als het geluid van een geest, waarna zij op de vlucht sloegen. Ikzelf had dit in het begin niet door, waardoor ik er ineens achter kwam dat ik alleen in het bos achtergebleven was.”

Een van de nummers die op Waktu Dulu zal verschijnen heet Tiger Eyes en is al te beluisteren via hun Bandcamp en op YouTube. Het album wordt uitgebracht op het label Snowstar Records, dat hij leerde kennen van zijn tijd bij de band Luik. “Tiger Eyes is het meest dansbare nummer van het album. De rest zal meer uitgesponnen en sfeervol zijn.”

Herrek speelt vrijdag 11 januari op Eurosonic Noorderslag in Groningen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12