Incubate krijgt meer subsidie van gemeente Tilburg

Dubbele gevoelens ondanks verhoging bijdrage

Atze de Vrieze ,

Het Tilburgse festival Incubate krijgt de komende twee jaar een ton subsidie van de Gemeente Tilburg. Dat was 80.000 euro. Dat is vandaag bekend gemaakt. Het undergroundevenement wordt geroemd als 'beeldbepalend festival', dat 'behoort bij de top'. Positieve woorden dus. Toch zijn de gevoelens bij het festival dubbel. "Dat is veel geld. Daar zijn we heel blij mee. Vooral in deze tijden. Andere steden dragen echter veel meer bij aan soortgelijke festivals waar wij ons aan willen en kunnen meten. De boost die wij de komende vier jaar hadden willen geven aan het festival en daarmee aan de stad kunnen we met deze bijdrage helaas niet waarmaken."

Incubate is dus blij met het vertrouwen van de Gemeente - het totale budget werd namelijk kleiner en naast Incubate ziet alleen het Levensliedfestival zijn subsidie omhoog gaan - maar zou graag meer ambitie zien. In een verklaring stelt het festival dat subsidie in evenementen geen weggegooid geld is. "Kijk alleen al naar de kermis. Die kost de gemeente 1 miljoen euro, maar levert 1,8 miljoen op. In cash. Dus evenementen leveren meer op, dan dat ze kosten. Ook bij Incubate is dat zo. Uit bezoekersonderzoek blijkt dat jullie gemiddeld honderd euro uitgeven in de stad (dat is exclusief de festivalticket). En evenementen als Incubate leveren veel positieve publiciteit op voor de stad. Voor al die extra’s die we aan de stad bieden vragen we een kickback. Net zoals we dat bij jullie (in de vorm van een ticket of vrijwilligersdienst), de horeca of aan sponsors vragen."

"Vandaag was een belangrijke dag voor alle evenementen in Tilburg. De gemeente besloot in welke evenementen ze blijft participeren. Er is in totaal 5,5 ton per jaar beschikbaar. De ambitie van de evenementen was voor 1,7 miljoen euro. Dat zijn evenementen als Festival voor het Levenslied, Tilburg Ten Miles, Incubate, Mundial, maar ook heel veel kleintjes. Voor Incubate is die diversiteit heel belangrijk. Want juist dat maakt de stad bijzonder."

"Een externe commissie, met onder andere mensen van bedrijfsleven (de directeur van Fuji) onderwijs (lid van college bestuur Fontys) heeft de gemeente advies uitgebracht. Zij vond dat Tilburg het dubbele in evenementen moet investeren. Want evenementen leveren veel op. Sociale cohesie, gezondheid (denk aan al die renners van Warandeloop en Ten Miles) omzet voor middenstand, cultuur. De gemeente heeft dit advies overgenomen, maar het budget was niet toereikend om de commissie helemaal te volgen."