De 12 van 3voor12: de wapenfeiten

3voor12 deelt cijfers uit aan het jaar van onze talenten

Atze de Vrieze ,

Begin dit jaar koos 3voor12 twaalf Nederlandse acts in wie we geloofden. Twaalf acts die stonden te popelen om er een razend succesvol jaar van te maken. Is dat ook gelukt? Of viel het om wat voor reden dan ook een beetje tegen? 3voor12 deelt cijfers uit voor het jaar van de 12 van 3voor12, afgemeten naar hun eigen mogelijkheden en standaarden.

Bart Constant: 6,5

Het jaar begon vlammend voor Rutger Hoedemaekers alias Bart Constant. We kenden hem natuurlijk al uit de tijd dat hij zich nog About noemde. Sindsdien werkte hij in Berlijn vijf jaar aan een elektronische popplaat. De recensies waren goed – op Noorderslag scoorde hij bij 3voor12 zelfs een 9 - en hij haakte aan bij de succesvolle tour van The Kyteman Orchestra, maar het zette niet echt door met Bart Constant. Zou het komen door de afstand – elke keer op en neer naar Berlijn is toch niet zo praktisch – of misschien toch door die eigenzinnige stem van Hoedemaekers?

Blaudzun: 9

Beleefde dit jaar een grootse doorbraak, nog groter dan we hier bij 3voor12 al verwachtten. Hij speelde op veel toonaangevende festivals (waaronder Lowlands en Motel Mozaique), mocht in zijn najaarstour twee avonden Paradiso en twee avonden Tivoli in zijn agenda zetten en eindigde met Elephants als hoogste Nederlander in de Song van het Jaar verkiezing, op nummer 6. Het vat lijkt nog niet leeg: voor komend jaar staat Paaspop, Dauwpop, Noorderslag en het Amerikaanse SXSW alweer in de agenda. Pinkpop kan hem haast niet ontgaan, zou je zeggen. Hij houdt het weekend alvast vrij. Haalbare ambitie voor 2013 volgens platenmaatschappij V2: de gouden plaat voor Heavy Flowers behalen, die dit jaar de 3voor12 Award (beste album van het afgelopen jaar) won.

Bombay Show Pig: 6,5

Net wel, net niet. Dat is zo’n beetje het jaar van Bombay Show Pig. Het duo uit Amsterdam en Den Haag dook regelmatig ergens op, speelde op heel wat festivals en bracht een prima debuutplaat uit met Vulture/Provider. Dat deden ze allemaal onder de vleugels van de bezielde Simon Akkermans, die de band als een bloedverwant lijkt te beschouwen. Het is wachten tot deze band de wind een beetje fatsoenlijk in de zeilen krijgt. Stil staan ze zeker niet. Zo kwam er recent een split single uit met 2013-talent Jacco Gardner en primeurden ze bij Roosmarijn een gloednieuwe Baskerville remix van hun single Making Friends.
 

Case Mayfield: 7,5

Singer-songwriter Case Mayfield heeft de smaak te pakken. Amper een half jaar na zijn debuutalbum The Many Colored Beast verscheen al een opvolger, 10. Tien liedjes, opgenomen in tien dagen, gekoppeld aan tien liveshows. Dat tempo hoopt hij vast te houden, belooft hij. We zullen zien of het heilige vuur waarmee Mayfield zingt, schrijft en zo nu en dan behoorlijk tegen schenen schopt blijft branden of dat hij snel uitdooft. Bij 3voor12 verscheen hij van de week met Mevrouw Tamara, die we na hun duet Orgasms maar officieel beschouwen als zijn protegé.

Jameszoo: 7

Bosschenaar Mitchell van Dinther alias Jameszoo is nog in de zoekfase, maar dat zoeken doet hij in het volle licht. Zo stond hij dit jaar op onder meer 5 Days Off en Motel Mozaique en bracht hij een EP uit met tropische stuiterbeats. Maar elke dag kan het nog iets anders worden: hiphopbeats, composities, live, laptop. Het zoeken gaat door: zo werkte hij in de studio met drummer Richard Spaven (resultaat: een EP in het voorjaar) en mag hij volgend jaar naar de Red Bull Music Academy, waar ze hem misschien wel gaan leren hoe je een stijlvaste producer wordt. Boeiende ontwikkeling.
 

Jungle By Night: 8

Eigenlijk was Jungle By Night een beetje een safe bet. Al in 2011 stond het afrobeatgezelschap uit Amsterdam op allerlei grote festivals, waaronder Pitch, North Sea Jazz en Lowlands. En pas in 2012 zou hun officiële debuutalbum uitkomen. Dat gebeurde ook, met als hoogtepunt onder meer het eigen festival Felabration in Paradiso. Voor volgend jaar staan er diverse kleinere projecten in de planning (onder meer met verrassende samenwerkingen) en verschijnt de 10 inch met The Gaslamp Killer. Met hem zal de band ook optreden, in elk geval een keer in Amsterdam. De Jungles eindigen 2012 live op de Duitse tv en hebben voor volgend jaar tripjes naar Turkije, Rusland, Frankrijk en Noord-Amerika in de planning.

Kraantje Pappie: 8,5

Waar is Kraan? Dat was de grote vraag die dit jaar over het internet en over de radio galmde. Ook in Belgie, waar Kraantje Pappie gewoon gecoverd wordt door Vlaamse rockbands bij Studio Brussel. 182 officieel geboekte optredens noteerde Kraantje Pappie (“variërend van Rock Werchter tot een verkeerd gepland optreden voor vier man”). Het is te hopen voor hem dat hij niet iedere avond in de hoek in zijn eigen kotst eindigde, maar dat zal wel niet als je ziet wat een geoliede live-machine de man geworden is. Aan het begin van het jaar verscheen zijn debuutalbum, hij deed mee aan het grote Doe Maar-project en in het najaar kwam ook een EP (opnieuw met Noisia-beats) met als titel Semi-bekend. Dat moet betekenen dat Kraantje zelf gelooft dat er meer te halen valt.

Mr Polkska: 8

Vorig jaar al was Mr Polska en zijn Nouveau Riche kliek de grote winnaar bij de State Awards, dit jaar mochten ze daar weer de meeste beeldjes ophalen. En dan scoorde de gekke Pool nog niet eens het meest met zijn eigen debuutalbum. Nee, Yellow Claw’s Krokobil werd een party anthem eerste klasse. Polska was overal, was spraakmakend en grappig, actueel (o.a. met het EK voetbal in Polen en met zijn Meldpunt Voor Waardevolle Gezelligheid als reactie op het Polenmeldpunt van de PVV), en dat zal hij ongetwijfeld nog wel even blijven. Al moet hij nu vast ruimte maken voor andere Nouveau Riche troeven. Kan hij zich stiekem op het buitenland richten. Diplo kent hem al.

Palio Superspeed Donkey: 6

De jongemannen van Palio Superspeed Donkey maakten een valse start toen in november zanger Sam tegen de ziekte van Pfeiffer aan liep. Streep door de rekening voor de piepjonge band, waardoor de teller wat betreft optredens bleef steken op 22. Maar het eind van het jaar is hoopvol. Onlangs verscheen de nieuwe EP Wateramp op TopNotch, waarvan de presentatie in oude school Barlaeus door 3voor12 gefilmd werd. We zouden ze voor 2013 zo weer op het lijstje kunnen zetten.

Rats On Rafts: 8

Ieder zijn eigen level: het Rotterdamse Rats On Rafts zal misschien niet zo snel de Paradiso twee keer uitverkopen, maar liefhebbers rekenen ze tot de beste livebands van Nederlands. De weg naar hun debuutalbum – dat begin dit jaar door Top Notch een bredere release kreeg – was expres lang. De Rats speelden veel – heel veel – brachten een single uit bij het Engelse Louder Than War en konden rekenen op de interesse van Franz Ferdinand, hetgeen ongetwijfeld gaat leiden tot een support tour komend jaar.

Zanillya: 5

Laten we eerlijk zijn: Zanillya stelde wat teleur. Na het winnen van de Grote Prijs in de categorie hiphop eind vorig jaar zagen we het helemaal zitten. Zoveel goede female MC’s kent Nederland niet, en met haar rode lokken is Zanillya een opvallende verschijning. Maar een ding verscheen niet: een plaat. Tijdens Buma Rotterdam Beats werd Zanillya wel volop gespot op de eerste rij bij ieder panel, dus laten we het erop houden dat ze zich nog voorbereidt op haar grote doorbraak in 2013.

Palmbomen: 6,5

Een album. Toch geen album. Een live band. Er gebeurde best wat rond elektronica-project Palmbomen, maar om nou te zeggen dat de belofte ingelost werd: nee. Dat zal komend jaar moeten gebeuren, want deze week vertelde Kai Hugo in de 3voor12 studio dat zijn album toch echt op 25 januari gaat verschijnen. Voorloper, single Black Safari, is alvast veelbelovend. Het recept is nog altijd hetzelfde: analoge disco met galmende vocalen, pop, maar ook art, dansbaar maar niet euforisch.