3voor12 draait (week 51): Eurosonic Sampler en Vox Von Braun

3voor12 Album van de Week is: Sufjan Stevens - Silver & Gold

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

3voor12 Album van de Week
Sufan Stevens - Silver & Gold

Top 5:

1. Eurosonic Sampler
"Volgens mij is er weer genoeg moois te ontdekken in 2013. Alvast wat tips van programmeur Robert Meijerink voor het Eurosonic festival." (Stephan van Peursem)
"Het blokkenschema van Eurosonic is weer eens angstaanjagend, maar ik zie het als een uitdaging." (Atze de Vrieze)
2. Vox Von Braun - Rich & On Wheels (Subroutine)
"In Brighton slingerden ze met producer Matthew Twaites (Electric Soft Parade) dit uitstekende album vol met dromerige indiepop en ruw fonkelende diamanten." (Ingmar Griffioen)
"Goede, sfeervolle indiepop plaat. Gruizig en warm. Ik zweer je: als het uit Brooklyn kwam was het een hype! Maar het komt gewoon uit Groningen..." (Stephan van Peursem)
3. Sufjan Stevens - Silver & Gold (Asthmatic Kitty/Konkurrent)
"Ik geef het toe: ik hou van kerstliedjes. Belletjes, koortjes en alles. Maar ik hou ook van rare muziek. Daarom geniet ik weer volop van deze kerstbox van Sufjan Stevens." (Stephan van Peursem)
4. Broeder Dieleman - Alles is IJdelheid
"Ik ben voor behoud van het gereformeerde erfgoed van Nederland, zolang het zulke fraaie droef-gelukkige liedjes oplevert als deze van Zeeuw Broeder Dieleman." (Atze de Vrieze)
5. Burial - Truant
" Twee uitgesponnen tracks (beide rond de 10 minuten) die het gevoel van nachtelijke dwalingen na een uit de hand gelopen rave prachtig weten te vangen." (Laurence Tanamal)

Laurence Tanamal draait:

Grouper – Vital
Ik zag Grouper (Liz Harris) onlangs nog op Le Guess Who?, wat een bedwelmend mooi optreden was. Toch miste ik door alle drones stiekem de folk-elementen die haar in een klap zo bekend maakte met haar Dragging A Dead Deer Up A Hill-album. Nu is er onlangs aangekondigd dat zij dit album opnieuw uit zal brengen, inclusief materiaal uit die periode dat is blijven liggen. Mondjesmaat beginnen er tracks vrijgegeven te worden, zoals Vital, die weer teruggrijpt na haar droomfolk. Dubbel hoera voor mij dus: en ik kan Dragging A Dead Deer… binnenkort aanschaffen, én ik kan nieuw werk verwachten in 2013 – als de Apocalyps vandaag niet komt.

Burial – Truant
Burial weet van geen ophouden. Wist hij zelfs na het atmosferische future garage-meesterwerk Untrue door te evolueren met de Kindred EP, komt hij nu ineens met Truant / Rough Sleeper. Twee uitgesponnen tracks (beide rond de 10 minuten) die het gevoel van nachtelijke dwalingen na een uit de hand gelopen rave prachtig weten te vangen.

Cemeteries – Summer Smoke
Kyle J. Reigle deed wat voor veel andere songwriters, zoals een Bon Iver of James Vincent McMorrow, een succesformule bleek: zich terugtrekken in een huisje in het bos. Waarschijnlijk was dit voor Reigle de ‘Black Lodge’ aangezien de naargeestige Lynchsferen wel erg sterk naar voren komen. Een fijne herfstplaat die gepaard gaat met een even zo vreemde spookvideo. Through the darkness of futures past. The magician longs to see…

Ingmar Griffioen draait:

Vox Von Braun - Rich & On Wheels (album Subroutine)
Op die sterke single uit augustus (You Look Real Neat) volgt nu een album dat nog beter in elkaar steekt. Het Groningse Vox Von Braun kwam in 2008 al met een goed debuutalbum en toog nu naar Brighton voor de opvolger. Daar slingerden ze met producer Matthew Twaites (Electric Soft Parade) dit uitstekende album vol met dromerige indiepop en ruw fonkelende diamanten als A.R.T.I.S.T.S. Are Go en Ibiza Style. Black Rebel Motorcycle Club-gitarist Peter Hayes speelde met Vox Von Braun in Vera en besloot vervolgens de plaat te mixen. Out on vinyl on Subroutine.

Fire Walk With Us & IZAH - Split EP (Bandcamp)
Sterke samenwerking tussen de Amsterdamse post-metal act Fire Walk With Us en de Brabantse sludge-doom-noise brengers IZAH. Drie nummers in 23 heftige minuten en geheel gratis te downen. Beide bands zijn vanavond ook voor nop te zien in Little Devil, Tilburg, evenals de Roermondse doom-groep Bitcho.

Peter van Hoesen - Perceiver (album Spotify)
De afgelopen vrije weken had ik ook tijd om de jaarlijstjes van de collega's door te spitten en naast John Talabot heb ik het meest genoten van Peter van Hoesen. De Belg heeft alweer een paar maanden terug deze diepe, donkere techno-plaat afgeleverd. Eentje die je absoluut helemaal moet luisteren, het tweede deel wordt steeds dieper en bezwerender.

Niels de haan draait:

Nielson – Spiegelbar, Tivoli, Utrecht
Gisteren speelde Nielson met zijn band in de Spiegelbar van Tivoli. In tegenstelling tot de vorige keer toen ik bij zijn show was, speelde de band veel beter. Je zag echt vooruitgang. Het rare was wel dat het uitverkocht was, maar zo leek het niet. Er konden nog makkelijk 50 mensen meer bij. Waarom Tivoli dat gedaan heeft weet ik niet.

Muse – Ziggo Dome, Amsterdam
Afgelopen maandag stond Muse in de Ziggo Dome in Amsterdam. Jammer genoeg ben ik daar niet bij geweest, maar ik heb veel goede verhalen gehoord. Volgend jaar in de Arena ben ik er wel bij. Ik ben nu al benieuwd naar die show na het horen van alle verhalen. Het blijft een band die een te gekke show kan neerzetten.

Alter Bridge
Alter Bridge is een band die ik nog heel graag een keertje wil zien. Ik heb de band in 2011 gezien op Pinkpop, maar ik wel naar een show van hun. Toen ze aankondigden om volgend jaar met een nieuw album te komen, ben ik meteen gaan luisteren naar hun oudere werk. Wat blijft dit een goede band in mijn optiek. Ik hoop dat er snel een voorproefje komt van het nieuwe album.

Atze de Vrieze draait:

Eurosonic sampler
Het blokkenschema van Eurosonic is weer eens angstaanjagend, maar ik zie het als een uitdaging. Mijn grootste favorieten voor vandaag: Chvrches, Palma Violets en de cabareteske stoner van Kadaver.

Cashmere Cat - Mirror Maru EP
Voor liefhebbers van subtiele beats met een heeeeel klein beetje wobwob.

Broeder Dieleman - Alles Is IJdelheid
Ik ben voor behoud van het gereformeerde erfgoed van Nederland, zolang het zulke fraaie droef-gelukkige liedjes oplevert als deze van Zeeuw Broeder Dieleman.

Stephan van Peursem draait:

Sufjan Stevens - Silver & Gold (Asthmatic Kitty/Konkurrent)
Ik geef het toe: ik hou van kerstliedjes. Belletjes, koortjes en alles. Maar ik hou ook van rare muziek. Daarom geniet ik weer volop van deze kerstbox van Sufjan Stevens. Natuurlijk weer veel te veel tracks, maar let op: je kunt er zeker twee geweldige cd's van maken: een met traditionele kerstliedjes voor bij de familie en een met
allerlei rarigheid voor als je even genoeg hebt van alle zoete deuntjes. Fijn hoor. Over 5 jaar weer een nieuwe box?

Vox Von Braun - Rich & On Wheels (Subroutine)
Goede, sfeervolle indiepop plaat. Gruizig en warm. Ik zweer je: als het uit Brooklyn kwam was het een hype! Maar het komt gewoon uit Groningen... Luisteren dus!

Eurosonic Sampler 2012
Volgens mij is er weer genoeg moois te ontdekken in 2013. Alvast wat tips van programmeur Robert Meijerink voor het Eurosonic festival. Zin in!