Tien tips voor Lockdown festival 2012

Met o.a. TNGHT, Funtcase, Presk en Jackmaster

Atze de Vrieze ,

Afgelopen weekend beleefde dustep zijn definitieve doorbraak naar het rockpubliek, in de dance is het genre al langer populair. Zo populair dat Lockdown het aandurft een heel bass music evenement te starten. Op de NDSM-werf in Amsterdam, een dag nadat daar Voltt Loves Summer plaatsvindt. Het schijnt ongenadig te gaan regenen, maar alle podia zijn overdekt en inschuifbare paraplu's zonder punt zijn toegestaan. 3voor12 werpt een blik op het programma.

TNGHT

Waar veel van die moderne brostep-dj's uit zijn op een bloedbad op de dansvloer, gaat TNGHT (Schot Hudson Mohawke en Canadees Lunice) voor de 'clean cuts'. Hun producties zijn enorm groot en hard, met southern hiphopbeats met snares die glas kunnen doen breken. Maar ze zijn tegelijk kaal. Niet dat volle, drukke, maar extreem precies. De toonaangevende sound in de hiphopwereld de komende tijd?

Funtcase & Cookie Monsta

Engelsman Funtcase heeft altijd iets gehad met harde muziekstijlen - van happy hardcore tot death metal - en dat trekt hij door in zijn nieuwe carrière als dubstep-dj. Hij belooft altijd viezer, harder en smaaklozer dan alle anderen te draaien, en vond met die missie onderdak bij het toonaangevende label Circus Records (Doctor P, Flux Pavilion). Zijn belangrijkste track tot nu toe heet So Vexed. Hij draait samen met Cookie Monsta, een monsterlijk lompe dj uit dezelfde stal die nauwelijks nog introductie nodig heeft.

Presk

Het winnen van de Grote Prijs van Nederland is niet altijd de sleutel tot succes, maar laat Pieter Willems alias Presk maar eens bewijzen dat het wel kan. Hij is een Nederlandse producer met de vinger aan de internationale pols, met zijn zeer wel afgewogen sound, met UK garage en house als meest prominente ingrediënten. Hij is enigszins verbonden aan de Amsterdamse crew Audio Culture, die de laatste tijd goed bezig is met eigen events in Club Up, en die zelf ook op Lockdown aanwezig is.

Jackmaster

Twee jaar geleden had nog niemand van hem gehoord, nu wil ieder festival dat iets met bass muziek doet Jackmaster wel boeken. Niet te verwarren met de legendarische house-artiest Farley 'Jackmaster' Funk, maar de associatie is ook weer niet zo heel gek. Jackmaster combineert hyperhippe UK bass sounds met de het klassieke house gevoel, en is niet bang om tussendoor uitstapjes richting onder meer hiphop te maken. Een van de vaste waardes op Colors feesten.

Emalkay

Emalkay's track When I Look At You is zoo's zeldzame cross-over hit. Ver voordat dubstep echo doorbrak naar de radio, maakte deze producer al de overstep naar de alternatieve dansvloer. Tussen de nieuwe gitaarpop en de betere hiphop dus. Zijn geheim: net genoeg pop om door een breed publiek opgepikt te worden, genoeg dubstep om op de dansvloer serieus genomen te worden. En natuurlijk een majestueuze wobble baas.

Silkie

Zulke hittunes als Emalkay heeft Silkie zeker niet op zijn naam staan, maar liefhebbers voor zijn sound zijn er wel degelijk. De Brit maakt 'echte' dubstep met harde snares en diepe bassen, maar vergeet nooit dat elegantie ook wat waard is. Je kunt hem zelfs nu en dan betrappen op een zwoele saxofoon (Beauty) en aangename hoge melodieën in zijn tracks. Bracht in korte tijd twee albums uit op Deep Medi Musik, die dusdanig bij elkaar hoorden dat hij ze City Limits volume 1 en 2 noemde. Laat deel 3 maar komen.

Digital Mystikz

Zoals Derrick May en Kevin Saunderson nog altijd hun rondjes draaien als pioniers van de Detroit techno, zo zullen Mala en Coki alias Digital Mystikz over twintig jaar vermoedelijk nog steeds geëerd worden als grondleggers van de dubstep. Met hun legendarische feesten en mysterieuze releases op hun label gaven ze de eerste jaren kleur. Binnenkort verschijnt een nieuw album van Mala, waarop hij mag laten zien dat hij ook in de toekomst meekan. Eerste tune Cuban Electronic belooft veel goeds.

Pearson Sound

Als baas van een toonaangevend label - en dat is Hessle Audio - verwacht je misschien een ervaren rot, maar David Kennedy is nog altijd ergens begin twintig, net als de dj's en producers waarmee hij zich omringt - jongens als Ben UFO en Pangaea. Toch mocht hij al een mix maken in de befaamde Fabric-serie en liet hij ook in Nederland al meerdere keren zien een avond naar zijn hand te kunnen zetten. Zijn stijl is buitengewoon subtiel maar dansbaar, dubstep met house-invloeden en veel oog voor detail.

Noisia

Ze zijn natuurlijk al jaren een vaste waarde in de internationale drum 'n bass wereld, maar het Groningse trio Noisia maakt het laatste jaar echt een stormachtige ontwikkeling door. Ze profiteren optimaal van de doorbraak van de elektronische muziek in Amerika, vonden zonder concessies te doen aansluiting bij Skrillex' hard rockende sound en vernieuwden zo hun eigen genre. Nieuwste wapenfeit is de EP Imperial, met daarop een track met de veelzeggende titel Dubstup.

DJ+

Waar dj's als Piro en Gomes met de dubstep mee gegroeid zijn naar het grote publiek, stapt DJ+ steeds graag over op het volgende bootje. Beide heb je natuurlijk keihard nodig in een scene. DJ+ is altijd op zoek naar nieuwe, experimentele sounds. Die vond hij eerst bij Sonic Warfare, nu vooral bij zijn eigen Nachtwerk en Hoax. Een van de drijvende krachten van vooruitstrevend Amsterdam.