Tien tips voor Mysteryland

O.a. Martin Solveig, Zedd, A-Trak en Yellow Claw

Ingmar Griffioen / Jorinda Teeuwen ,

Ook dit jaar doet 3voor12 verslag van Mysteryland, het dancefestival dat al sinds 1993 op de kalender staat en zaterdag 25 augustus weer plaatsvindt op het Floriadeterrein in Haarlemmermeer. Sinds begin jaren negentig - toen het festival gabberkoningen als Buzz Fuzz, Dano en Paul Elstak programmeerde - is er uiteraard veel veranderd. Mysteryland is nu een feestje met dertien stages en diverse genres: van housestoppers als Tiga, Martin Solveig, Avicii en Fedde le Grand en de A-Trak presents Nobody Beats, NT89 en Fake Blood tot en met de Dirty Dutch stage van Chuckie, Q-Dance en OI! vs. Vage Gasten. 3voor12 ging cherrypicking in de enorme line-up en presenteert een mandje met de volgende tien kersen en kersjes voor op je taart.

Openingsceremonie met Olivier Weiter

De mystieke, dromerige house van Olivier Weiter brengt even wat lucht in het schema van Mysteryland. Met Neyah, om maar een voorbeeld te geven, waan je je bijna in een klooster. Echter, aan energie geen gebrek. Olivier Weiter houdt in Berlijn dj-marathons waar je u tegen zegt en opent Mysteryland met een openingsceremonie waar ze ‘lekker nog niks over zeggen’.

Martin Solveig

De vermenging van house met pop resulteerde voor Martin Solveig (35) al in de enorme hits Hello en Ready 2 Go. Kort geleden werkte de Fransman met Madonna. Zo maakte hij de track Give Me All Your Luvin’ en was hij het voorprogramma van haar MDNA Tour, die ook de Ziggo Dome aandeed. Poppy house met een meezinggehalte voor een goed saamhorigheidsgevoel. Martin Solveig it is.

Yellow Claw

“Jouw bil is een krokodil. Hap hap, met je krokobil.” Wie heeft dit de afgelopen maanden niet meegezongen tijdens een avondje stappen? Yellow Claw – bestaande uit het drietal Nizzle, Jim Aasgier en Mc Bizzey – werkt veel samen met de rappers Mr. Polska en Sjaak, maar staat op Mysteryland als soloact. Check vooral ook de smurfen die Somebody That I Used To Know zingen.

A-Trak

Als bij de naam A-Trak het kwartje nog niet valt, zal het zeker wel bij Duck Sauce vallen. Die van die bizarre Barbra Streisand hit. A-Trak vormt samen met Armand van Helden Duck Sauce, maar Alain Macklovitch – zoals A-Trak heet – kan het ook alleen. Dat bewijst hij bijvoorbeeld met zijn maandelijkse Fool’s Gold Radio mix op Soundcloud en dat zal hij ongetwijfeld ook bewijzen op Mysteryland.

Speedy J

Het debuut van Speedy J stamt alweer uit 1993, met de harde technoplaat Ginger. Inmiddels is Jochem Paap niet alleen dj, maar hij host ook zijn eigen feesten en stages. Komend weekend staat Electric Deluxe voor de derde keer op Mysteryland met een eigen tent, met o.a. Jeff Mills, Len Faki en uiteraard the boss himself: Speedy J.

Bas Amro vs Benny Rodrigues (B2B)

Mysteryland heeft ook een Back2Back stage, waar bijvoorbeeld Gregor Tresher met John Wolff in duel gaat en Anton Pieete met Surgeon. Het podium wordt geopend door Benny Rodrigues, al vele jaren een vaste waarde met groovy deep tech-house en minimal, die later in de middag ook onder techno-alias ROD draait. Vanaf 11.00 uur draait hij om en om met Bas Amro, een jong talent dat is opgepikt door Darko Esser's Wolfskuil Records.

Zedd

De Duitse producer Anton Zaslavski (aka Zedd) begon pas elektronische muziek te produceren in 2009, nadat hij Justice hoorde. Nu scoort hij niet alleen met electro, producties voor o.a. Justin Bieber en remixen van The Black Eyed Peas, Lady GaGa, Fatboy Slim en Skrillex met The Doors, maar ook met 'Zedd Style'. Op de Dirty Dutch stage hoor je hoe dat klinkt: als dance met invloeden van progressive house, complextro en dubstep. 9 oktober verschijnt zijn debuutalbum Clarity op Interscope Records.

Karotte

Duitser Peter Cornely is een gevestigde waarde op het gebied van electro, minimal, techhouse, techno, die alleen op 3voor12 al een schat aan dj-sets op zijn konto heeft. Dj en producer Karotte heeft ook een succesvolle cd-reeks Karotte’s Kitchen Vol. 1-3 op zijn naam. Op Mysteryland komt hij op een ravin' technoset trakteren op rave-stage GZG.

Trolley Snatcha

Ambassadeur van de kiezelharde, lompe dubstep-sound, die nu tot op Lowlands als een bom inslaat. Vorig jaar draaide hij daar met vriend Cookie Monsta, die ook niet van het subtiele is. Beide heren zijn graag geziene gasten in het hoofdstedelijke op feesten als 50Hurtz. Trolley Snatcha (Zack Kemp uit Milton Keynes, UK) onderbreekt zijn Amerikaanse tour om jou op Mysteryland omver te blazen met genadeloze dubstep. Check z'n tourpromo voor een impressie:

Guerilla Speakerz

Meet Daniel en Marlon uit Amsterdam voor een feestmix van tropical, grime, electro, garage met wat house-invloeden. Als Guerilla Speakerz kwamen ze in 2008 omhoog om niet meer te verdwijnen uit de scene. In dezelfde hoek als Mightyfools en meer artiesten uit de BMKLTSCH stal, waar ze vorig jaar hun EP met TB6K uitbrachten. Die EP kreeg liefde van 'the likes of' Diplo, Laidback Luke en Drop the Lime. Het duo is vaste gast op Cable in de Melkweg, staat bekend om vernieuwende en heftige sets en als je ze mist op de SFFRMKRS stage, krijg je een herkansing op Valtifest.