TNGHT (Hudmo x Lunice): "We willen de mainstream binnen knallen"

Spontaan project wordt visitekaartje naar superster-rappers

Atze de Vrieze ,

"Hij reageert niet op mijn sms. Wacht even. Ik snap het ook niet. Zou ie thuis zitten te chillen? Ik bel hem wel even. Nee, hij neemt niet op." Hudson Mohawke is niet makkelijk te traceren, zelfs niet voor zijn maatje Lunice. En dat terwijl iedereen momenteel achter het beatduo aan zit vanwege hun gezamenlijke EP TNGHT. Een week na Lowlands geven Hudmo en Lunice een zeldzaam optreden in Amsterdam, tijdens het Lockdown festival. "Optredens zullen zeldzaam blijven. Het gaat om de dingen die we maken in de studio."

Vijf tunes staan er op TNGHT EP. Waar veel populaire brostep-dj's tegenwoordig uit zijn op een bloedbad op de dansvloer door zo lomp mogelijk uit de hoek te komen, gaat TNGHT voor de clean cut. Met grote precisie stoten ze toe. Met superscherpe snaredrums, zware bassen en opvallende samples. Nee, die baby in Bugg'n is geen bewuste verwijzing naar Timbaland-classic Are You That Somebody? En nee, die druppels in dezelfde tune komen niet uit de whisky-fles. Tracks als Higher Ground en Goooo zijn zo effectief en hard dat ze bijna letterlijk de ruiten uit hun sponningen doen knappen, terwijl Bugg'n dan weer haast treiterig traag is. Het lijkt een stijloefening, een gestripte versie van succesvolle hiphopbeats van producers als Lex Luger en Jim Jonsin. "Veel mainstream popmuziek lijdt tegenwoordig onder overvolle producties", vindt Lunice. "We wilden het zo simpel mogelijk houden, zodat je elke laag hoort. Simpel en luid, en met genoeg ruimte voor een rapper. Deze EP is een uitnodiging."

Whisky drinken en grenzen verleggen
Canadees Lunice en Schot Ross Birchard (Hudson Mohawke) ontmoetten elkaar toen de eerste de tweede op zijn feestje boekte. Ze zijn min of meer met elkaar verbonden via label Lucky Me en belandden op een goede dag samen in Hudmo's studio in Londen. "Hudmo was bezig iets af te maken. Toen het af was, zei hij: zullen we samen iets maken? Die avond hebben we drie van de vijf tunes op de EP gemaakt. Meestal gaat het lang niet zo makkelijk, en ik hou eigenlijk niet van producers die opscheppen dat ze wel even drie tracks in een uur maken, maar we zaten die avond in een flow. Dat is wat het is: twee jongens die whisky drinken, lol hebben en grenzen proberen te verleggen."

Dat laatste is niet onbelangrijk. Want dit project mag dan niet ambitieus gestart zijn, de twee producers zijn dat van nature wel. Lunice maakte enige naam met zijn twee EP's op Lucky Me vol vooruitstrevende instrumentale beats. Hudson Mohawke's profiel is wat hoger. Hij maakte in 2009 al de grensverleggende plaat Butter op Warp records en geldt als een van de meest overweldigende live acts in de internationale beatscene. Hudmo kruiste de sound van de Britse bass underground met Amerikaanse hiphop. Niet toevallig debuteerde hij met een cover van Ooops!, een ondeugende track over masturbatie van one hit wonder Tweet, geproduceerd door Timbaland in zijn beste tijd. Het succes in de underground kan voor Hudmo bijna niet groter, en dus worden de ambities opgeschroefd. Lunice: "We willen de mainstream binnen knallen. We horen dat sommige commerciële producers de muziek uit onze scene horen en tof vinden, maar ze bellen ons niet. En dat terwijl wij dit soort beats elke dag maken."

Je weet het nooit met rappers
Toch kreeg Hudson Mohawke wel een dergelijke handreiking van niemand minder dan Kanye West. Hij werkte mee aan GOOD Music single Mercy, waarop ook Big Sean, Pusha T en 2 Chainz meedoen. Dat klinkt als een voet tussen de deur. Lunice verklapt dat ze ook samen aan het werk gaan voor Kanye West, maar meer kan en wil hij er nog niet over kwijt. "Dat zal vanzelf allemaal blijken. Kanye is wel altijd iemand die de nieuwe ontwikkelingen combineert met zijn eigen stijl. Mercy enTheraflu zijn de beste beats die ik dit jaar gehoord heb." Ook over de rappers die zich inmiddels op TNGHT producties storten wil Lunice nog niet veel kwijt. Er circuleert inmiddels een Waka Flocka Flame versie van Goooo, een officiële remix voor zijn nieuwe single volgt. "Meek Mill is concreet, Danny Brown gaat wel gebeuren. Voor de rest kan ik niets zeggen. Je weet het nooit met rappers."

Ondertussen geven de twee dus af en toe optredens. Of showcases, zoals ze het zelf liever noemen. Een soort presentatie van studiowerk. In een oude garage in Austin, Texas tijdens SXSW leidde dat in maart tot uitzinnige taferelen. Het was de allereerste gezamenlijke set van het duo en hij zat helemaal aan het einde van de vijf slopende dagen op het befaamde showcasefestival. Als je op je tandvlees loopt, als de benen stram zijn, de Mexicaanse Dos Equis biertjes hun werking verloren hebben en je murw bent van al het popelende nieuwe talent; als dan ineens de explosieve muziek van TNGHT onder knipperend strobe-licht loeihard uit de speakers knalt, blijk je toch ineens over onvermoede reserves te beschikken. De duppels in Bugg'n verdampen alsof ze op een gloeiende plaat vallen. Lunice zelf staat als de grootste fan mee te springen, terwijl Hudmo zoals altijd wat meer in zichzelf gekeerd leek. "Maar we verrichten allebei evenveel werk bij zo'n set. We doen ieder om de beurt een track. Het intro en het outro staat vast, alles er tussen is improvisatie. We zijn eigenlijk een soort jazzband. Het thema is duidelijk, en dan begint het improviseren. Dat is de reden dat het project TNGHT heet. Elke showcase is een onderzoek: twee producers op zoek naar de limiet."

TNGHT EP van TNGHT (Hudson Mohawke x Lunice) verschijnt op
Warp/V2. Het duo speelt zondag 26 augustus live op Lockdown festival op de NDSM-werf in Amsterdam.