Kypski komt met EP en album

Utrechtse dj legt zich meer toe op producties

Ingmar Griffioen ,

Je kunt Dj Kypski kennen van C-Mon & Kypski, van z'n scratchkunsten, als draaitafelaar van Caro Emerald, als remixer of van zijn vele dj-sets en vanaf dit najaar moet je de Utrechter ook kunnen kennen van zijn eigen producties. In november komt zijn eerste EP uit, als voorproefje van een album dat in 2013 moet volgen. Naast het dj'en wil Thomas Elbers (Kypski) nu eens de productiekant belichten. "Een album geeft een volledig beeld en is handig als visitekaartje. Daarnaast is het voor mij ook een uitdaging en voelt het goed om te doen."

De wortels van Kypski liggen in de hiphop, maar zijn solo debuutalbum zal meer elektronisch getint zijn. "Ik verwacht deels up-tempo dance-muziek, maar ook wel instrumentale hiphop-achtige dingen. Althans, dat is waar het nu heen gaat. Ik heb al tien nummers liggen. Volgend jaar is dat hopelijk het dubbele en dan gum ik een aantal weg." Na veel remixen, onder meer voor Nobody Beats The Drum en recent voor D.N.A., vond Elbers "het wel tijd om een plaat op eigen naam uit te brengen. Het is geen statement hoor, ik heb er vooral veel zin in. Ik zit nu in een creatieve fase en ben veel aan het maken."

Tijd vormt geen probleem, ook tijdens tours met Caro Emerald werkt Kypski aan zijn eigen muziek. "Op tournee, in het vliegtuig, en in de nightliners zit ik muziek te maken. Omdat het elektronisch is, is het makkelijk on the road te maken. Voor opnames van rockmuziek wil je toch tijd inplannen. Dat gaat niet vanuit je vliegtuigstoel, maar ik heb niet zoveel met gitaarmuziek." Hij stond onlangs nog met Caro op de Sziget Main Stage en reizen inspireert hem wel. "Het afgelopen jaar heb ik zoveel in vliegtuigen en bussen gezeten. Dan zat ik weer in Londen of Brazilië. Meestal noem ik een stuk waar ik mee bezig ben naar de locatie: zo kregen tracks de werktitel Glasgow of Isle Of Wight mee. Reizen inspireert vooral omdat ik niet in Utrecht ben, even weg van alles scenes en ons-kent-ons. Daarvan krijg je een vrije en open blik."

De EP komt in november uit op zijn eigen Kypski Music, waarop dit najaar meer EP's uitkomen: een van Spag Heddy in september en een van nieuwkomer Slemper in oktober. Het album wil Elbers pas uitbrengen als hij een labelpartner gestrikt heeft. "Het is wel belangrijk om een goede dekking te hebben. Ik kan zelf wel wat doen, heb het netwerk en de contacten, maar dat is toch te beperkt. Het zou te gek zijn als Ninja Tune dit zou oppikken. Dan heb je toch een hele andere invalshoek." Kypski leverde al eens een Daedelus remix voor Ninja Tune. "Dus je weet nooit hoe het gaat."

Kyspki staat 31 augustus op North Sea Jazz, Curacao (met Caro Emerald) en doet dj-sets op Gogbot, Enschede (06-09), in  Burgerweeshuis, Deventer (08-09) en PICNIC Amsterdam (17-09). Een dag later staat Kypski weer op PICNIC, maar dan met het Matangi Strijkkwartet om de komende vinyl release van hun EP Electromantique op Challenge Records te vieren.