Franse minister wil snijden in anti-piraterij instelling

Hadopi kost te veel geld en heeft te weinig resultaat

Atze de Vrieze ,

De Franse minister van cultuur Aurélie Filippetti is ontevreden over Hadopi, de omstreden anti-piraterij instelling die sinds een paar jaar actief is. Het instituut kost te veel geld (12 miljoen per jaar) en levert te weinig op. Dat zegt de minister in een interview met Obsession. "Ik snijd liever in zaken waarvan het nut niet bewezen is." Ook president Francois Hollande zou niet erg enthousiast zijn over het paradepaardje van zijn voorganger Sarkozy.

De nieuwe regering wil graag een andere koers varen als het aankomt op de bestrijding van online auteursrechtenschending. Minister Filipetti heeft voormalig Canal+ topman Pierre Lescure opdracht gegeven om onderzoek te doen naar het veranderende gebruik van digitale culturele inhoud. Lescure wordt niet alleen gevraagd uitspraken te doen over piraterij, maar ook over realistische prijzen voor e-books en de ontwikkelingen rond beeldrecht voor fotografen.

Hadopi is een controversieel instituut. Frankrijk was met de invoering in 2009 het eerste land dat een three-strikes-out regel hanteerde. Wie drie keer betrapt wordt op illegaal downloaden, kan van het internet afgesloten worden. Hadopi verstuurde de afgelopen jaren miljoenen waarschuwings-e-mails. Toch is Fillipetti niet tevreden. Ze zegt: "Hadopi heeft niet voldaan aan de missie om het legale aanbod te vergroten. Bovendien kost het veel geld: 12 miljoen euro per jaar en 60 officieren. Tenslotte is het afsluiten van internet een onevenredig zware sanctie voor deze overtreding. Ik zal voorstellen het budget van Hadopi voor 2012 terug te brengen. In september zal ik daarover meer details bekend maken."