Erlend Oye opent nieuw podium op Into The Great Wide Open

Festival kondigt veel kleine programmaonderdelen aan

Atze de Vrieze ,

Erlend Oye is in september voor de derde keer op rij op Into The Great Wide Open. Twee jaar geleden als The Whitest Boy Alive, vorig jaar met Kings Of Convenience, dit jaar onder eigen naam. “Erlend zal donderdagavond het nieuwe podium Vuurboetstuin openen, naast de vuurtoren”, vertelt Bas Jansen van ITGWO. “Hij host die avond het podium, waar op zijn verzoek ook de IJslandse reggaeband Hjalmar staat. Erlend is groot fan van het festival. Onze programmeur Johan Gijsen heeft hem dit weekend op Lowlands even gesproken, hij beloofde het hele weekend te blijven en als de kans zich aandient nog her en der te spelen. Dus dat kan bij een nachtelijk kampvuur zijn of in de ochtend, recht voor je tent.”

Dat nieuwe podium naast de vuurtoren is de grootste verandering op de vierde editie van Into The Great Wide Open. Het podium zal ook op vrijdag en zaterdag gebruikt worden. “Voor het eerst hebben we een podium met uitzicht op zee”, zegt Bas Jansen. “Naast de vuurtoren is een grasveld in een kuil, een mooie plek. Dit podium zal min of meer de rol van bospodium Naar Buiten overnemen. Dat podium blijft, maar zal weer een wat intiemer karakter krijgen. Bij bekendere namen werd het soms bijna letterlijk overlopen.” Een van de nieuwe programmaonderdelen die een plek zullen krijgen op het bospodium is Kampvuur, waarbij een muzikant aan een schrijver gekoppeld wordt. “Muzikanten Saartje van Camp (celliste van Spinvis en zelf ook spelend met haar eigen project Walla Kristalla), Anne Soldaat en Kim Janssen worden respectievelijk gekoppeld aan schrijvers Dirk van Weelden, Maartje Wortel en Tsjêbbe Hettinga. Per duo gaan zij muzikaal en literair de dialoog aan.”

Ook om de verkiezingen kon en wilde de organisatie heen, maar dan liever niet in de vorm van een eigen statement. “We willen ons niet met de politiek bemoeien, maar er wel over nadenken. Daarom zijn we in samenwerking met BKB gekomen tot een mooi idee. Diverse sprekers zullen op zondagochtend hun visie op Nederland laten horen. Dat zijn denkers en doeners. Bas Heijne (auteur), Stijn Sieckelinck (sociaal en wijsgerig pedagoog), Maartje Wortel (schrijver), Tiers Bakker (filosoof) en Typhoon (MC), Marjolijn van Heemstra (schrijver en theatermaker) en Spinvis (muzikant) zullen hun visie uit de doeken doen. Daarnaast heeft het festival onder meer films, kinderprogramma en Onder Invloed (met Janne Schra, Anne Soldaat en Marike Jager) bekend gemaakt.