Al ruim 56.000 handtekeningen voor Free Pussy Riot

Eric van Eerdenburg en Roosmarijn overhandigen petitie bij Russische ambassade

Ingmar Griffioen ,

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg, 3voor12radio-presentator Roosmarijn Reijmer en Amnesty International-directeur Eduard Nazarski gaan de petitie voor de vrijlating van de Russische punkband Pussy Riot aanbieden aan de Russische ambassadeur in Nederland. Dat gaat gebeuren op donderdagochtend 6 september. Inmiddels staat de teller voor het aantal handtekeningen al op ruim 56.000 stuks. Vijf dagen geleden betrof het nog 21.000 handtekeningen voor de op Lowlands gestarte actie. Je kunt de petitie nog ondertekenen tot dinsdag 4 september.

Op Lowlands ontstond spontaan het idee: een handtekeningenactie in samenwerking met 3FM, VPRO 3voor12 en Amnesty International, waarin wordt gepleit voor de directe vrijlating van Pussy Riot. Drie leden van de Russische punkgroep zijn veroordeeld tot twee jaar strafkamp wegens het voordragen van een protestsong tegen president Poetin in een kerk. De petitie ondertekenen kan op de website Amnesty.nl.

Emiel Affolter van Amnesty International denkt dat een handtekeningactie zin heeft. "Natuurlijk zal Poetin niet denken: 60.000 handtekeningen uit Nederland, laten we die meisjes maar vrijlaten. Maar alles bij elkaar, de druk van artiesten, van handtekeningen, heeft wel degelijk effect. Anders hadden ze waarschijnlijk zeven jaar gehad, wat eigenlijk voor zo'n overtreding staat. Onze ervaring met dit soort acties is dat het op de lange termijn echt zin heeft." Intussen zijn twee andere leden van Pussy Riot naar het buitenland gevlucht. Zij konden in eerste instantie niet door de instanties geidentificeerd worden, maar vrezen nu alsnog voor vervolging. "Wij weten niet waar ze nu zijn", zegt Affolter. "Als we dat wel wisten zouden we het niet zeggen. Ik begrijp heel goed dat ze nu doodsbang zijn."

5 september om 9:00 uur 's ochtends staat Roosmarijn met Eric van Eerdenburg en een afvaardiging van Amnesty op de stoep bij de Russische ambassade. Een Amerikaanse afvaardiging werd onlangs de ambassade uit gesmeten. "Ik hoop dat we gehoord worden", zegt Affolter. "Ze weten in elk geval dat we komen."

In Nijmegen kreeg de actie een vervolg met optredens van Antillectual en The Bips.